utorak, 19. lipnja 2018.

" NOVA RECESIJA BIT ĆE ZASTRAŠUJUĆA"

Novac.hr

Broker koji je predvidio 'Black Monday' upozorava: 'Nova recesija bit će zastrašujuća!'

AUTOR:
  • Novac.hr
OBJAVLJENO:
19.6.2018. u 12:32
-PHOTO TAKEN 17DEC05- A South Korean protester hits riot police using a bamboo stick during a rally near the venue of World Trade Organization conference in Hong Kong December 17, 2005. Scores of South Korean protesters were engaged in a bitter clash with riot police in Hong Kong on Saturday as they repeatedly tried to reach a meeting of world trade ministers. Protesters stormed heavily-fortified police lines, breaking through the front ranks as riot police used pepper spray, batons and fire hoses to try to beat them back. Picture taken December 17, 2005. - PBEAHUNTZEO
REUTERS

Ilustracija

Legendarni broker Paul Tudor Jones izjavio je kako će iduća recesija biti „zastrašujuća“. Jones inače ne komentira stanje svjetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podijelio na konferenciji 'Talks at GS' koje organizira Goldman Sachs, piše Yahoo Finance.
Naglasio je kako su cijene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sustav, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama. Smatra kako ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trumpa ne olakšavaju građanima Amerike život.
- Pogledajte cijene dionica, nekretnina, bilo čega. Morat ćemo smanjiti kamatne stope na neke normalne razine i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cijene imovine vjerojatno značajno pasti – naglasio je Jones.
Kratkoročno, svjetska ekonomija je na rubu usijanja, a direktor Goldman Sachsa Llyod Blankfein je dodao kako je nastavljanje u ovom smjeru poput „dodavanja benzina na već upaljenu vatru“.
Tijekom financijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nemaju tolike ovlasti, naglasio je Jones.
- Iduća recesija bit će zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imat ćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne stupove koji bi održali ekonomiju – rekao je Jones.
63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom dionica pamuka u sedamdesetima da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicijski fonda Tudor Investment Corp. Jones je predvidio krah burze 19. listopada 1987. godine, datum koji je zauvijek ostao upisan u povijest kao „Black Monday“, a kada je dionica Dow Jones izgubila na vrijednosti za više od 22 posto.
- Jednu stvar sam naučio u proteklih 40 godina – krah burze i recesije se neprestano ponavljaju, samo s drugim likovima i u drugim vremenima – rekao je legendarni broker.
Poznat je i po osnivanju Robin Hood fonda, kojim se bori protiv siromaštva u New Yorku, a koji je tijekom zadnjih 30 godina donirao 30 milijuna dolara.
**************************************************************************************
I hoće li se berem tada probuditi čovjećanstvo - nakon više milenjiskog drijemeža u kojeg ga je uvalio klasni sustav ?!

Nema komentara:

Objavi komentar