ponedjeljak, 28. travnja 2014.

PA DOBRO, POSTOVANI DALIBOR


Prvo svega moja je rijec javna..
Nisam dobio vasu anketu o Jugoslavenima i Jugoslvestvu, ili je pak omaskom obrisana u grupi proteklih Emailova. I to je glavni razlog da vam se nisam javio po tom pitanju.
Drugo, i mozda ono glavno ovdje, cini se da se kod nas na Balkanu povijest odvija onom nasom narodnom: "Tele sumom -baba drumom."
Moj drugi odgovor vama jasno ukazuje na tu cinjenicu bez izuzetka. Jer vi trcite sumom ili drumom tako uzurbano da ne stignete uzeti u obzir ni tudju prisutnost u tom sumanutom utrkivanju. Vrlina ili nedostatak postaje neoprostiva. Tim vise sto ste naglavacki uronili  u naj mracnije vode 13. stoljetnog srednje vjekovlja, i ostali pri tome zivi, bez odgovora.  Zaboga Dalibore , pa tada se jos nije bio rodio ni Kraljevic Marko.
Mozda je car Lazar tad bio na vrhuncu svoje moci- dok je Europom cvijetala renesansa. A vi i ja tek u 21. stoljecu pretendiramo na neka ovdasnja izvorna nacionalna pojasnjenja. Sedmo smo stoljece mudro preskocili, jer odanle jos uvijek dopire zagusljivi dim opce zgarezi u kojoj su utonula Ilirska plemena da bi se ucinio prostor za slavenske "oslobodioce."  Na teritoriji danasanje zvane Hrvatske nastaje iza toga opci muk. sve do velecasnog biskupa Draskovica, ako se pri tome napravi hop skok preko raznih Zvonimira i Zvoniratnika. Spomenuti velecasni ( da se ne ponavlja to ogavno ime) potpaljuje Matije Gupcevu lomacu, pa zato, valjda, danas metropola Hrvata biljkezi njegovu slavu nazivom jedne ulice, a sav Kaptol blijesti u luksuznom kicu sazdanom na mukama i znoju ove jadne Raje-  bez i njenog suglasija. Dobro, bio je tu i Ilirski pokret i biskup Srosmayer, prvi neki zagusljivi titraji vaseg, ne moga  Jugoslavenstva. Kao Istranu, ta mi cast biva dodjeljena tek baba roginom mjesavinom Churchilla i Staljina kako bi se zainatili Mussolinijevom prosloscu. I ne sampo da nam ovdje biva podvaljena nova drzavnost po prvi puta u znanoj historiji, vec nam se u istom omotu podvaljuje, ni manje ni vise, kako vi kazete : " ozbiljne oblike" do samog  Crvenog- staljinistickog, prije toga Bijelog- Karadjordjevicevog terora, koje vi, valjda,  nazivljete ozbiljnim Jugoslavenstvom, cime se ujedno pretpostavlja, ako dozvolite,  i ono neozbiljno Jugoslavenstvo.
I vama takodjer zelim dobru vecer,
Severino Majkus

Nema komentara:

Objavi komentar