srijeda, 19. listopada 2022.

SPREMA SE NOVA UKRAJINSNSKA OFENZIVA

 


AD
AD
AD
AD
AD
AD
RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Sprema se nova ukrajinska ofenziva, svima u Hersonu stigla znakovita SMS poruka

Ključne događaje 238. dana ratnih događanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
  
<p>Arhiva</p>

Arhiva

 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

- 238. je dan rata u Ukrajini

- ‘General Armagedon‘ priznao da je stanje u Hersonu vrlo teško

- Zelenski: Upotreba iranskih dronova pokazuje da je Rusija vojno bankrotirala

AD
AD
AD
AD
AD
AD

- Kadirovljevi sinovi stigli u Ukrajinu, pozirali s oružjem u rukama


SMS poruke u Hersonu

Svi stanovnici grada Hersona od regionalnih vlasti dobili su SMS poruku u kojoj se pozivaju da napuste grad što prije, javlja ruska agencija RIA:

- Dragi građani. Čeka nas bombardiranje od strane ukrajinske vojske. Busevi koji će vas odsvesti na sigurno kreću u 7 ujutro - stoji u poruci uz još detaljnije upute odakle se kreće...


Uništeno 13 dronova-kamikaza iznad Mikolajiva

Ukrajinske snage oborile su 13 dronova-kamikaza iznad Mikolajiva tijekom noći, tvrdi guverner istoimene oblasti Vitali Kim.

Kim je na Telegramu objavio kako je "neprijatelj dvaput napao dronovima-kamikazama ‘Shahed-136‘.

- Njih 13 oboreno je na području naše oblasti. Tako su 11 bespilotnih letjelica oborile snage i sredstva protuzračne obrane Zračnog zapovjedništva ‘Jug‘, a još dvije vojnici Nacionalne garde Ukrajine i Državne granične službe Ukrajine, tvrdi Kim.

Kim je također identificirao nekoliko područja u regiji koja su bila granatirana, ali za sada nema naznaka o bilo kakvim žrtvama. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


‘Napustite Herson što prije možete!‘

Civili bi trebali biti evakuirani iz ukrajinskog grada Hersona koji je pod kontrolom Rusije što je brže moguće jer bi ukrajinske snage mogle započeti ofenzivu u bilo kojem trenutku, rekao je dužnosnik kojeg je postavila Rusija.

Ruske snage u Hersonu odbačene su 20-30 km u posljednjih nekoliko tjedana.

Ukrajinske snage "uskoro će započeti ofenzivu na grad Herson", rekao je Kiril Stremousov, zamjenik šefa oblasti Herson, koju Rusija djelomično kontrolira.

"Tražim od vas da moje riječi shvatite ozbiljno i shvatite da one znače najbržu moguću evakuaciju", rekao je u kasnoj noćnoj objavi na Telegramu.

U kasnijoj objavi rekao je da je od srijede situacija na bojišnici stabilna, ali da bi civili ipak trebali otići na lijevu obalu rijeke Dnjepar.

"Premjestite se što je brže moguće, molim vas, na lijevu obalu", rekao je.

Guverner oblasti Herson Vladimir Saldo kazao je da će između 50 i 60 tisuća ljudi biti evakuirano u Rusiju i na lijevu obalu rijeke Dnjepar.

Evakuacija bi trebala trajati šest dana, rekao je.


Zelenski: Upotreba iranskih dronova pokazuje da je Rusija vojno bankrotirala

Ovisnost Rusije o bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje za napade na ukrajinske mete pokazuje da je Rusija politički i vojno bankrotirala, rekao je u noćnom obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski.

Korištenje iranskog oružja znači priznanje neuspjeha za Moskvu, nakon desetljeća financiranja sovjetske i postsovjetske obrambene industrije, dodao je u noći na srijedu.

Ukrajina kaže da su se zadnji ruski napadi na infrastrukturu oslanjali na iranske ‘dronove kamikaze‘ Šahed-136.

Iran opovrgava da opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama, a za tu tvrdnju Washington kaže da je neistinita.

"Imajmo na umu da je sama činjenica da je Rusija tražila pomoć od Irana priznanje Kremlja da je bankrotirao u vojnom i političkom smislu", rekao je Zelenski.

"Desetljećima su trošili milijarde dolara na vlastiti vojnoindustrijski kompleks. I na kraju su se priklonili Teheranu kako bi osigurali jednostavne bespilotne letjelice i projektile".

Zelenski, koji kaže da su posljednji udari izbacili iz pogona 30 posto ukrajinskih elektrana, rekao je da bi ta uporaba oružja mogla stvoriti nade i iluzije među ruskim čelnicima, ali i dalje neće biti od pomoći.

"To će jednostavno još jednom pokazati svijetu da Rusija ide prema porazu i da pokušava uvući još jednog od svojih suučesnika u ovaj teror", rekao je.

Nema komentara:

Objavi komentar