petak, 27. lipnja 2014.

FINA IZVJESTAVA, GLAS ISTRE 27.7. 2014.


Fina: U blokadi 57 tisuća tvrtki i 318 tisuća građana

Objavljeno: 27.06.2014 | 11:28Zadnja izmjena: 27.06.2014 | 11:460 komentara
Krajem svibnja je u blokadi, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, bilo 57.480 poslovnih subjekata, s ukupnim dugovanjima od gotovo 32,5 milijardi kuna, a istodobno je blokirano bilo i 318.599 građana, čija dugovanja premašuju 27 milijarde kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).
Broj građana, čiji su računi zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju svibnja bili u blokadi, povećan je prema mjesecu prije za 2.692, ili 0,85 posto, dok su njihova dugovanja istodobno porasla za 2,8 posto, ili 730 milijuna kuna. Usporedba s podacima za svibanj prošle godine pokazuje da je na godišnjoj razini broj građana s blokiranim računima porastao za čak 57.767, ili 22,15 posto, dok je iznos njihova duga povećan za 37,6 posto, na 7,4 milijarde kuna.
Kod blokiranih se poslovnih subjekata, pak, u svibnju u odnosu na travanj, ali i svibanj prošle godine bilježi pad i broja blokiranih subjekata i iznosa njihovih neizvršenih obveza. Krajem svibnja je, naime, u blokadi bilo 2,8 posto manje tvrtki nego krajem travnja, a njihova su dugovanja bila za 3,1 posto niža. Prema svibnju prošle godine, njihov je broj, pak, smanjen za 13 posto, a iznos njihovih nepodmirenih obveza za 11,5 posto. Iz Fine ističu da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u svibnju smanjen za 660 milijuna kuna, dok je broj dužnika manji za 122. Prema trajanju blokade i u svibnju prevladavaju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi, kako po broju tako i po iznosu dugovanja. U dugotrajnoj je blokadi, dužoj od 360 dana, krajem petog mjeseca bilo ukupno 38.216 poslovnih subjekata, ili 66,5 posto ukupnog broja blokiranih tvrtki, a njihova dugovanja iznose više od 27 milijardi kuna, ili 83,6 posto ukupnog duga na kraju svibnja.
Ipak, podaci Fine pokazuju da je broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana manji u odnosu na travanj za 3 posto, dok su njihova dugovanja istodobno smanjena za 3,8 posto. U kratkotrajnoj su blokadi, u trajanju do 60 dana, krajem svibnja bila 4.183 poslovna subjekta, s 877,6 milijuna kuna evidentiranih prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje.
Prema travnju je njihov broj smanjen za 9,9 posto, dok je iznos njihovih dugovanja porastao za 0,9 posto. Dvije trećine blokiranih poslovnih subjekata na kraju svibnja, odnosno njih više od 38 tisuća, su tvrtke bez zaposlenih, a na takve se tvrtke odnosi čak 68,7 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje. Podaci Fine pokazuju i da su krajem svibnja u blokadi bile 29.832 fizičke osobe, odnosno obrtnika, koji duguju gotovo 7,9 milijardi kuna. (Hina
                                  *****************************************

Jedna malena Hrvatska  u velikom svjetskom bankrotu podsjeca na bosanski vic.
Mujo i Haso upali u septicku jamu do ustiju.
Dok Mujo stoji nepomican,Haso pocinje mlatarati po mulju u namjeri da se docepa nekog ruba, Mujo uzvikne: Haso bolan, ne talasaj !
Mujo, koji potjece iz mentalne osrednjosti vjere u neku blazenu oazu individualne srece, on miruje u istom onom  izmetu koji mu je dat bez izbora i s njime se sjedinjuje.
Dok Haso predstavlja likove iz velike revolucije protiv privatnog posjednistva  ranog krscanstva, i na marksovu teoriju znanstveno revolucionarnog socijalizma, on glasno razglasuje De Leonovu proklamaciju covjecanstvu :

.„Dosta nam je vasih 'reformi'! Moralnlnih mediokritetsko i djetinjin aspiracija malogrdjanskih pokreta , u vremanima kolosalnih drustvenih problema, koji kucaju na vrata svakom covjeku sa zahtjevom da budu rijeseni.“

četvrtak, 26. lipnja 2014.

PLODOVI IZNICU POD SVOJIM STABLOM

NEPRIJATELJI ZAŠUTJELI

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ Operacija Panika: Kako je Zoran Milanović ugušio pobunu u SDP-u

  • Tom Dubravec / CROPIX
Objavljeno: prije 9 h i 54 min
 
 
 
"Ma naravno da ga i dalje ne vole. Jedva čekaju da padne. Ali sad mu ne mogu ništa. U panici su jer su shvatili da će izgubiti vlast i pozicije. On kroji izborne liste i sve ih drži u šaci. A oni su vojska razjedinjenih nezadovoljnika i nemaju baš nikakav zajednički plan..."
Zoran Milanović ugušio je pobunu koja je početkom lipnja kulminirala na sjednici Glavnog odbora, kad se gotovo pola stranke suprotstavilo izbacivanju Slavka Linićaiz SDP-a. Nepuna tri tjedna kasnije Milanović ponovno ima kontrolu nad SDP-om, i počeo je raditi planove za predsjedničke i parlamentarne izbore, koji će se održati u idućih 15 mjeseci, piše Globus
Socijaldemokrati pod Milanovićevim vodstvom najprije će maksimalno podržati predsjedničku kampanju Ive Josipovića, a zatim krenuti u pripreme za parlamentarne izbore i ostanak na vlasti.
Turneja Dok se njegovi protivnici povlače, Milanović je počeo okupljati članstvo uz sebe. Prošlog tjedna je u stranačkoj centrali okupio lokalne SDP-ove čelnike, a sada kreće na turneju i do 25. srpnja planira posjetiti većinu županijskih podružnica Socijaldemokratske partije.
SDP-ova predsjednika bira svih 25 tisuća članova i Milanović želi – i običnom članstvu, ali i Glavnom odboru - pokazati kako nije zaboravio bazu koja je glasala za njega. Za to vrijeme, opozicija u SDP-u sve je prigušenija.
Što se to u manje od tri tjedna dogodilo unutar SDP-a i vratilo moć u ruke Zorana Milanovića, a njegove kritičare natjeralo na povlačenje na rezervne položaje?
“Nije se dogodilo ništa jer realno ničega nije ni bilo. Možda na europskim izborima nismo postigli što smo željeli, ali u suštini nitko nije doveo u pitanje Zoranov položaj”, tvrdi član Vlade blizak Milanoviću.
Posljednjih dana Milanovićeva unutarstranačka opozicija potpuno se povukla i zasad odustala od ideja za njegovom smjenom, što su zagovarali danima prije burne sjednice Glavnog odbora, koja je održana u subotu 7. lipnja.
Aspiracije Čak i poslije te sjednice antimilanovićevci su prijetili. Zlatko Komadina potvrdio je pred televizijskim kamerama aspiraciju da postane šef SDP-a, a Tonino Picula najavio da se u budućnosti vidi na položaju premijera.
Tu je, naravno, i Slavko Linić, koji je izbačen iz Socijaldemokratske partije, ali i dalje optužuje Milanovića za manipuliranje s policijom i nelegalno špijuniranje obitelji i prijatelja bivšeg ministra financija.
Ali sve je to malo da bi srušilo Milanovića.
A situacija se neće pretjerano promijeniti ni u nadolazećim mjesecima, u odvojenim je razgovorima Globusu potvrdilo nekoliko visokorangiranih SDP-ovaca, i to onih koji sasvim sigurno nisu na istoj valnoj duljini sa Zoranom Milanovićem.
“Moramo pomoći Vladi jer ako padne Vlada, padamo svi mi”, kratko je objasnio čan Predsjedništva SDP-a.
“Mislim da SDP ide u propast, ali svejedno ne vidim ni približno kritičnu masu koja će se suprotstaviti Milanoviću. Mnogima smeta njegov autoritarni način vođenja SDP-a, razumije se kako nisu zadovoljni ni rezultatima koje je postigla Vlada, međutim svi koraknu unatrag kad netko spomene mogućnost Milanovićeve smjene s čela stranke.
Možete zaboraviti na nekakvu urotu dvojca Komadina - Picula jer od toga nema ništa.
                        *************************************************
"MORAMO POMOCI VLADI JER AKO PADA VLADA, PADAMO I MI"!

LJUBAV SE RADJA U SVJETSKOME SELU


Marijana Batinić i Marijana Tikel  (D. ŠIŠOVIĆ)
 > Fotogalerija

"Ljubav je na selu" ponovno se snima u Istri

Objavljeno: 26.06.2014 | 16:27Zadnja izmjena: 26.06.2014 | 16:270 komentara
U svojoj petoj sezoni RTL-ov putopisni reality show po treći put stiže u Istru, i po drugi put - u isto selo i u istu obitelj! Naime, jedna od kandidatkinja koja će u ovoj sezoni ako prođe kvalifikacije na svom poljoprivrednom imanju ugostiti potencijalne prosce je Marijana Tikel iz sela Špinovci.

Njezin brat Denis sudjelovao je u prvoj sezoni serijala "Ljubav je na selu" prije četiri godine, a na diskretno pitanje: "Je li mu se to isplatilo?" dobili smo jezgrovit odgovor da se u međuvremenu - oženio, iako ne za neku od kandidatkinja sa snimanja.

Međutim, projekt "Ljubav je na selu" dosad je "oplođen", osim s desecima novih poznanstava i prijateljstava, i s dva braka sklopljena baš između sudionika emisije.

Pitali smo Marijanu Tikel računa li da bi se i njoj tijekom snimanja mogla dogoditi "ljubav na selu", a ona kaže: "Nikad ne reci nikad", iako se nije zbog toga prijavila u ovaj show. Prijavila se zato da doživi nešto novo, i da pred masovnim TV-gledateljstvom promovira život na selu, koji također može biti lijep, perspektivan i miran, ali prije svega da doprinese promociji svoga kraja, Špinovaca, Rakotula kojima su Špinovci jedan od zaselaka, svoje općine Karojba i cijele Istre.

Marijanin otac Mario Tikel utemeljitelj je jednog od najstarijih istarskih agroturizama, koji i danas uspješno posluje zahvaljujući i njenom maru, kao i brata joj Denisa i cijele obitelji.

U Špinovcima je intenzivan radni dan, od jutra do večeri, provela brojna RTL-ova ekipa: urednik Vanja Meandžija, glavna producentica Marija Jelena Zen, asistent produkcije Stjepan Vrbanc, snimatelj Alan Stanković, ton-majstor Filip Ledinšćak, visažistica Lucija Juroš, fotografkinja Maja Bota i uvijek nasmijana voditeljica Marijana Batinić, koja nam je naglasila da Istru obožavaju i uvijek se u nju vole vratiti, čim prođu Učku odmah se bolje osjećaju.

Još se živo sjeća lanjskog snimanja emisije "Ljubav je na selu" u Svetom Petru u Šumi kada je Istru predstavljao Marinko Banovac, i kada su prizori na supetarskoj željezničkoj postaji snimani u western-stilu. Nastup Denisa Tikela ne pamti jer je u ovaj show došla kasnije, ali za obitelj Tikel puna je pohvala.

"Naša prekrasna Marijana ugostila nas je kao da smo najvažniji na svijetu, kušali smo najbolje istarske specijalitete, vidjeli njihovo prekrasno imanje, fascinirala nas je i ta nekadašnja željeznica Parenzana, ali mene su se najviše od svega dojmili mali psići, štenci istarskog goniča koje sam prvi put u životu vidjela. Htjela sam jednog uzeti sa sobom, ali kad su mi rekli da taj pas može pretrčati osamdeset kilometara dnevno, odustala sam, ipak sam ja Dalmatinka".

Ono što se snimalo u Špinovcima materijal je za nultu epizodu nove sezone serijala "Ljubav je na selu" u kojoj će se desetero kandidata iz cijele Hrvatske predstaviti na svojim seoskim imanjima. Emisija prikazati 12. srpnja, zatim još nekoliko puta reprizirati, i potom slijedi mjesec dana roka u kojem kandidati suprotnog spola zainteresirani za upoznavanje onih koje su vidjeli u nultoj emisiji njima moraju poslati pisma.

Petero kandidata iz nulte emisije koji dobiju najviše pisama nastavljaju dalje snimanje, a svaki će od njih na svom imanju ugostiti po troje kandidata koji su im pisali pisma.

Marijana Tikel nada se da će proći u tih "top pet", i da će se na imanju u Špinovcima ponovno, kao i prije četiri godine, zavrtjeti priča o životu na selu u kojoj se može dogoditi i - ljubav. (D. ŠIŠOVIĆ)

srijeda, 25. lipnja 2014.

LICE JEDNE DEMONKRACIJE

(D.KOVAČEVIĆ)

Crobarometar: Milanović najnepopularniji političar

Objavljeno: 25.06.2014 | 21:33Zadnja izmjena: 25.06.2014 | 22:022 komentara
Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović najnepopularniji je političar u zemlji, a njegova stranka zaostaje čak osam posto za HDZ-om i istovremeno ima samo 3,6 posto veću potporu birača od ORaH-a. Rezultati su to istraživanja Crobarometra koje je za Dnevnik Nove TV napravila agencija Ipsos puls u prvih 15 dana lipnja na 986 ispitanika.
O Milanoviću pozitivno mišljenje ima samo 18 posto ispitanih čime je na listi najnepopularnijih političara po prvi puta pretekao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o kojem pozitivno misli 20 posto ispitanika. Ovaj rezultat Milanovića ujedno je i najlošiji rezultat nekog premijera, primjerice Ivo Sanader i Jadranka Kosor na odlasku su imali rezultat od 29 posto. Još početkom ove godine o Milanoviću je pozitivno mišljenje imalo čak 32 posto ispitanika.
Što se tiče stranaka, HDZ nastavlja rasti i sada je na 25,5 posto. Za njim slijedi SDP sa 17,4 i ORaH s čak 13,8 posto. Laburisti se i dalje oporavljaju od neuspjeha na euroizborima i sada su na samo četiri posto. Ostale su stranke još lošije, a zanimljivo je da je u ovom trenutku HNS - stranka koja ima četiri ministra, među njima i onoga za gospodarstvo - tek deseta stranka po snazi u zemlji sa samo 2,3 posto podrške birača.
Kada se gledaju koalicije, ona HDZ-ova koja se sastoji od šest stranaka dobiva 32,5 posto, Kukuriku koalicija 23,4, ORaH 13,4 te Savez za Hrvatsku 6,4 posto glasova. Bez izgleda na parlamentarnim izborima ne bi bio ni Milan Bandić koji dobiva 4,7, a ni laburisti s 4,5 posto.
Vladi Zorana Milanovića se najmanje vjeruje od dolaska u Banske dvore. Uz nju je trenutno samo 13 posto birača, a 79 posto joj ne vjeruje. To je i najlošiji rezultat od dolaska na vlast. Dosad je neslavni rekord držala Vlada Jadranke Kosor - kada je predala vlast, njezinom politikom bilo je nezadovoljno 76 posto birača. Najpopularniji političar je predsjednik Republike Ivo Josipović sa 68 posto, a vrlo blizu mu je Mirela Holy sa 67 posto. (Z. CRNČEC)
SOCIJALNA KATASTROFA

FINANCIAL TIMES 'Hrvatska je nova Grčka. Imate inertnu Vladu i najgoru ekonomiju u EU'

  • Goran Mehkek / CROPIX
Autor:  Hina
Objavljeno: prije 2 h i 15 min
'Neučinkovit javni sektor zadržava ljude na radnim mjestima koja očito ne služe javnom interesu'
ZAGREB - Hrvatska je naslijedila Grčku na neslavnom mjestu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje Europske unije čemu je pridonijela opća slabost europskog gospodarstva, ali i inertnost vlade u provođenju reformi, a za njezino izvlačenje iz ovakve situacije bit će ključno učinkovito povlačenje sredstava iz fondova EU-a, objavio je Financial Times.
"Spor i bolan oporavak grčkog gospodarstva nakon katastrofalne dužničke krize potaknuo je zanimljivo pitanje: koja zemlja sada ima titulu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje Europske unije? Odgovor je zasigurno Hrvatska", piše Financial Times.
             ***********************************
KULTUROLOSKI STANDARD JEDNOG NARODA NAJBOLJE JE MJERLJIV PREMA VLADI KOJA GA PREDSTAVLJA.

utorak, 24. lipnja 2014.

EUROPSKO TRZISTE SMRTI

JERGOVIĆ Kratko izvješće s europskoga tržišta smrti

  • Peter Sloterdijk
    Wikipedia
Objavljeno: prije 11 h i 10 min
Subota je, u iznajmljenom apartmanu, u gradu iz kojega su prije stoljeća atentatori pošli za Sarajevo s oružjem, da ubiju princa, čitam Petera Sloterdijka, srpski prijevod knjige, tako lijepo zvučećega njemačkog naslova: “Zorn und Zeit”. Gnev i vreme. Srdžba i vrijeme. Srdžba je, započinje Sloterdijk, prva europska riječ. Njome se, pjesnički ceremonijalno, u visokom patosu, otvara Homerova “Ilijada”, čiji je početak zauvijek utisnut u naše lokalno kulturno iskustvo i u recitativnu memoriju, kroz genijalni prijevod Tome Maretića: “Srdžbu mi, boginjo, pjevaj AhilejaPelejusina, pogubnu, koja zada Ahejcima bezbrojne jade, snažne je duše mnogih junaka poslala ona k Hadu, a njih je same učinila da budu plijen psima i pticama svima...” Srdžbom i gnjevom, dakle, započinje Europa, njezin tisućgodišnji antropološki eksperiment, koji neoprezno smatramo cjelinom civilizacije Svijeta, i u srdžbu Sloterdijk sažima svo njezino povijesno iskustvo, dok s pjesničkim zanosom prelazi iz jednoga u drugi vremenski tok, i svoje genijalno ali vrlo fluidno djelo žanrovski određuje kao “Psihopolitičko istraživanje”.
Sedam je dana prije Principovog pucnja, sutra se vraćam u neizbježni Zagreb, i neizbježno je, također, da će sljedeće subote u Sarajevu moj Gavrilo ubiti princa. Tim aktom individualnog očaja, junaštva, terora, pokrenuo je lavinu kolektivne srdžbe. Prvobitna akumulacija gnjeva nastala je mimo njega i Mlade Bosne, desetljećima prije Vidovog dana po julijanskom kalendaru 1914, daleko od Gavrilove domovine Bosne. Razgnjevljen čovjek, koji se privremeno suzdržava, prvi je koji zna što znači imati neku namjeru, kaže Sloterdijk. On ne samo da historiju živi, nego je i stvara, crpeći svoje motive iz prošlosti. Gavrilo Princip, za razliku od svojih odabranih neprijatelja, motive nije crpio iz prošlosti - ona ga se malo ticala, bio je ateist, živio je u nekoj svojoj projektiranoj budućnosti - i zato ni njegov gnjev nije bio ubrojiv. Uostalom, možda on i nije bio gnjevan. Više je puta zažalio zbog slučajnog umorstva vojvotkinje. I nadvojvodu je žalio - kao čovjeka, govoreći da je pucao u njegovu funkciju.
Zbivanja koja su pokrenuta Principovim pucnjevima nastavila su se kroz cijelo “kratko dvadeseto stoljeće”, sve do pada Berlinskog zida, opsade Sarajeva, niza etničkih čišćenja u bivšoj Jugoslaviji i akumuliranja novoga gnjeva. U tom stoljeću, Sloterdijk Lenjina i Mao Ce Tunga smatra najuspješnijim “poduzetnicima gnjeva”. “Pod revolucijom njih su dvojica podrazumevala da će se jednog dana disciplinovanim akcijama mržnje proizvesti toliko dodatnog bola, toliko prekomernog užasa, toliko parališuće sumnje-u-sebe kod snaga reda da će se sve postojeće istopiti tokom ne tako dalekog dana masovnog gneva.” Ova zlokobna, više sloterdijkovska nego lenjinska definicija revolucije, pretpostavlja da se proizvodnja bola može provoditi u internacionalističke, ali i u nacionalističke svrhe. Revolucija može biti crvena, može biti i crna. Postoji li još neka boja, to ne znamo.
Literatura na kojoj su se samoobrazovali i formirali Princip i drugovi bila je anarhistička, socijalistička, nihilistička. Njihova je ideologija bila pjesnička, uglavnom u molskim akordima, skladana unutar osjećajnosti koju će, nakon što sve propadne, Ivo Andrić nagovijestiti u “Ex pontu”. Njihov nacionalizam bio je jugoslavenski, a ne srpski kao što to danas žele reći i Gavrilovi prijatelji i neprijatelji, ali kako Jugoslavije nije bilo, ni Jugoslavije ni Jugoslavena, tako se i taj nacionalizam ispoljavao kao nekakav reducirani internacionalizam. Naime, oni nisu voljeli Austriju ni Austrijance, dok su im ostali narodi velike monarhije bili potaman. Za razliku od Lenjina, Mao Ce Tunga, HitleraPavelića i svih današnjih nacionalističkih hegemona - pošto antinacionalističkih, komunističkih nema na vidiku - Mlada Bosna nije imala platformu s koje bi kontrolirala, skupljala i distribuirala kolektivni bol i užas. U osnovi, ti mladi ljudi i nisu imali drugoga plana, osim da ustrijele habsburškoga nadvojvodu. Nisu imali pojma što će se dalje događati, ili su mislili da će se svijet po nekoj višoj volji i logici pretvoriti u dobro mjesto čim nestane zlog vladara.
Nakon što je, oko jedanaest sati prije podne, u nedjelju ubijen Franjo Ferdinand, započelo je trodnevno i posve neselektivno razbijanje srpskih dućana po Sarajevu i diljem Bosne, i linč onih koji su se po bilo kojoj osnovi, a uglavnom po melodiji svojih imena i prezimena, narodnim masama učinili sumnjivim. Redarstvo je stajalo sa strane i pasivno posmatralo izljeve pravedničkog gnjeva lojalista, da bi u utorak netko digao ruku u zrak, i rekao: dosta! Što je razbijeno, razbijeno je, što je ubijeno, ubijeno je, a sad opet neka bude Rechtsstaat, neka bude pravna država.
Kasnije će, tokom kratkoga dvadesetog stoljeća, ovo postati model odnošenja prema “nepatriotskim manjinama”, model pravedničke osvete, nakon nekog šokantnog događaja, obično političkog atentata. Tako je listopada 1938. Kristalna noć diljem Njemačke bila inspirirana atentatom na njemačkoga konzula u Parizu, i tako su, širom Europe, u Drugome svjetskom ratu, i širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, u ratovima devedesetih, inscenirane male kristalne noći, tokom kojih se iz osvete razbijalo, palilo i ubijalo. Uvijek se to događalo pod kontrolom onih koji su manipulirali narodnim gnjevom, precizno ga dozirajući, tako da se stvari nikada ne otmu kontroli.
U subotu, 28. lipnja, u Sarajevu će obilježiti godišnjicu atentata, i ponovo će uloge biti vrlo precizno podijeljene, uz nastup Bečke filharmonije, koja će izvoditi djelaHaydnaSchubertaBrahmsaRavela i Albana Berga, kao i dva prigodna valcera Josefa Straussa. Bit će to, naravno, antiratni skup, ispunjen komemorirajućim patosom, kako prema žrtvama Velikog rata, tako još i više prema žrtvama Sarajeva tokom troipolgodišnje zvjerske opsade grada, od proljeća 1992. do konca 1995, čime se, zapravo, i završava kratko dvadeseto stoljeće. I bit će, sigurno, mada neizgovorene, sućuti za nadvojvodu i vojvotkinju. Jedini kojih neće biti su Gavrilo Princip, Nedeljko ČabrinovićTrifko GrabežMuhamed MehmedbašićIvo Kranjčević... Njihova je žrtva, naime, izgubila vrijednost na europskome tržištu smrti. Njih je prezrela boginja srdžbe.
Cinično je da u Sarajevu neće biti srpskih vladara Vučića i Nikolića. Zasmetala im je, rekli su, spomen-ploča na obnovljenoj Vijećnici. I tako se, eto, ta dvojica ljudi pred Sarajevom, na Vidovdan 2014, igrom slučaja predstavljaju kao posljednji branitelji Bosne. Mlade Bosne.
                      ***************************************************
"KAD CE ZIDOVI POSTATI LJUDI" ?
I KAD CE LJUDI POSTATI ANALITICARI VLASTITE PROFITNE SMRTI.?! 

nedjelja, 22. lipnja 2014.

SA ILI PROTIV DZIHADA

DRAMATIČNA SITUACIJA

IRAČKA VOJSKA U TOTALNOM RASAPU Pada grad za gradom, džihadisti zaprijetili i Balkanu?

  • AFP
Objavljeno: prije 3 h i 13 min
 
 
 
Militanti su za područje Balkana navodno izdali naredbu za napad na one koji ne djeluju po volji Alaha.
                                    *********************************
SA DZIHADOM ILI PROTIV, PO RIJECIMA DE LEONA :
"AKO IZ BILO KOJEG RAZLOGA ZAKAZE DRUSTVENA REVOLUCIJA - NJENA ALTERNATIVA JE POVRATAK  COVJECANSTVA U SREDNJI VIJEK, U NEKI OBLIK INDUSTRIJSKOG FEUDALIZMA."
JELI TO DOISTA JEDINA KONSEKVENCIJA KLASNE PROTIVRJECNOSTI CIVILIZACIJSKIH DOSEGA ?!

subota, 21. lipnja 2014.

UMJETNOST U NESTAJUCEM PROIZVODJACKOM STVARALSTVU

Glas Istre
Subota
21.06.2014.

Martin Valić Vale, Martina Miholić i Sebastijan Vojvoda na terasi hostela Papalinna (V. HABEREITER)

Poreč: Dođi na spoj s umjetnikom ili umjetnicom

Objavljeno: 19.06.2014 | 09:40Zadnja izmjena: 19.06.2014 | 14:420 komentara
Jeste li u subotu navečer za spoj s umjetnikom ili umjetnicom? Zamislite da sjedite sami za stolom sa umjetnikom ili umjetnicom i imate pet minuta na raspolaganju za razgovor o njegovom radu, ali i za pitanja o mnogočemu drugome. I tako ne samo s jednim, nego s deset umjetnika.

Upravo to je Artist Speed Dating kolaborativni projekt autorice Martine Miholić koji će se održati u subotu s početkom u 20.30 sati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta i obližnjem novom hostelu Papalinna, tvrtke Riviera Adria.

Projekt okuplja umjetnike, građane i turiste u popularnoj brzinskoj formi originalno predviđenoj za upoznavanje ljubavnika ili partnera. U ovom slučaju predviđeno je pet minuta razgovora unutar kojih se posjetitelji imaju priliku upoznati s vizualnim umjetnicima, uglavnom iz lokalne sredine, nakon čega se rotiraju do drugoga stola gdje ih čeka drugi sugovornik, odnosno umjetnik.

Kako je najavio Sebastijan Vojvoda, voditelj likovnih djelatnosti u POU-u poziv za Artist Speed Dating upućen je gotovo svim umjetnicima koji djeluju na području Istre, a odazvali su se Hassan Abdelghani, Elvis Berton, Darko Brajković, Tomislav Brajnović, Đanino Božić, Sabina Damiani, Matija Debeljuh, Romina Dušić, Pino Ivančić, Dragana Sapanjoš i Bojan Šumonja.

- Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako bi Speed Dating funkcionirao u kontekstu susretanja umjetnika i posjetitelja. Cilj projekta je upoznavanje i pružanje prilike prikazati lokalnog umjetnika, ne mislim pritom samo na umjetnike koji djeluju lokalno nego, prije svega na umjetnike koji dolaze iz lokalne sredine i njihove ideje i kulturni kontekst koji ih je oblikovao.

Bila mi je želja stvoriti priliku za upoznavanje izložbe, posjetitelja, građana i turista i svih koji žive u ovom mjestu sa umjetnicima koji dolaze iz regije. S druge strane, inspiracija mi je bila, budući da uvijek volim propitivati nekakve krajnosti, koje s jedne strane imaju pozitivnu i kritičnu, ili negativnu stranu.

Kako trenutačno živim u Londonu bio mi je jako inspirativan način komuniciranja u tom gradu, u kojem te skeniraju kao barcode. Imaš priliku u tri pitanja ili odgovora predstaviti se, nakon čega imaš ili nemaš prolaz. To je neki način komunikacije, koji je ocijenjen kao nekakav negativan trend.

S druge strane opet mislim da se može probati i ispitati tu ekstenziju u pozitivnom smislu i pružiti formu komuniciranja sa određenim umjetnicima, kao iznalaženje otvorenih prostora da se stvarno osobno pristupi na način da rad određenog umjetnika nije konzumiran samo na način dolaska na izložbu i tapšanja po ramenu, već da imaš priliku sa umjetnikom popričati i pitati što te zanima, kazala je Miholić.

Projekt je do sada bio proveden samo u Sisku, gdje se pokazao zanimljivim i gdje su ljudi pet minuta za razgovor našli kao ograničavajućim, te se komunikacija nastavila i izvan forme projekta, pa će biti zanimljivo što će se dogoditi u Poreču.

Miholić je rekla kako je suradnju s hostelom Papalinna našla kao vrlo zanimljivu jer voli propitivati umjetnost izvan nužno galerijskog prostora. Bavila se dosta projektima u kulturi i smatra da je potrebno povezivati sve sektore, umjetnost, kulturu i turizam kako bi se dobilo zanimljivu ponudu. U Maloj galeriji bit će predstavljeni autori i sama forma projekta, a zatim će se sve preseliti na terasu hostela. Na samom plakatu projekta predviđeno je i mjesto za bilješke o dojmovima o ovom iskustvu.

Martin Valić Vale, voditelj hostela Papalinna rekao je kako je ovaj objekt nova točka u staroj sredini pokušavaju biti jedno novo okupljalište za umjetnike unutar Poreča i inozemnih gostiju, budući da je hostel jedna vrsta generatora mnogih kontakata, te žele nastaviti suradnju u budućim kulturno umjetničkim projektima.
Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture, Grad Poreč, Riviera AKad se umjetnost degradira do samog drustvenog dna malogradjansko intelektualnog snoba onda se to izvodi u jednom opcem svojstvu retrogradnog drustva, u sluzbi ekonomske tiranije jaceg nad slabijim ljudskim bicem, cime se, samo po sebi prikracuje svaki vid i oblici zagubljenog stvaralastva.dria i vina Rossi. (V. HABEREITER)
                                       *********************************************
Kad se umjetnost degradira do samog drustvenog dna malogradjansko intelektualnog snoba, onda se to izvodi u jednom opcem svojstvu retrogradnog drustva, u sluzbi ekonomske tiranije jaceg nad slabijim ljudskim bicem, cime se, samo po sebi, prikracuje svaki vid i oblici okrnjenog i zagubljenog stvaralastva.