četvrtak, 7. kolovoza 2014.

IMPERIJALISTIČKI MOTIVI AGRESIJA

UDAR NA DŽIHAD

NAGLA ESKALACIJA Obama je pred odlukom o pokretanju vojne intervencije u Iraku

  • AFP
Objavljeno: prije 3 h i 23 min
Ključni motiv mogućih zračnih napada je 40.000 civila koji su upali u islamističku klopku i umiru
Zbog sve dramatičnije situacije u Iraku, koji se već neko vrijeme nalazi pod žestokim napadom džihadista iz skupine Islamska država, velike američke korporacije počele su povlačiti svoje osoblje i s teritorija koje se dosad smatralo koliko-toliko sigurnim. Riječ je o Kurdistanu, čije su se vojne snage na nekoliko lokacija proteklih dana bile prisiljene dati u bijeg pred džihadističkim nasrtajem.
U četvrtak je objavljeno i da su se na udaru ponovno našle religijske manjine, nakon što je u islamističke ruke pao Karakoš, najveći kršćanski grad u Iraku. Navodno je, osim protjerivanja i ubijanja stanovništva, jedan od prvih poteza sunitskih boraca bio uklanjanje križeva s gradskih crkvi.
Još veća katastrofa događa se u blizini grada Sindžara, iz kojeg je u strahu pobjeglo 40-ak tisuća ljudi te su svi zaglavili na obližnjoj istoimenoj planini gdje, prema izvješću Ujedinjenih naroda i nekolicine udruga za ljudska prava, na visokim temperaturama umiru od gladi i žeđi. Istovremeno, borci ISIS-a su već stigli do podnožja planine i prijete napadom.
U svjetlu ovih najnovijih zbivanja i gotovo svakodnevnih stravičnih prizora brutalnosti, američki je predsjednik Barack Obama navodno sve bliže odluci o pokretanju zračnih napada na islamističke ciljeve. Prema informacijama New York Timesa, Obama se u četvrtak ujutro u Bijeloj kući sastao sa svojim timom zaduženim za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrio koje su mu opcije.
U svakom slučaju bi želio povući neki potez kojim bi dao do znanja da Amerika neće mirno promatrati sve veće krvoproliće i humanitarnu katastrofu. Osim zračnih napada, razmatra i opciju slanja humanitarne pomoći koju bi desecima tisuća na Sindžaru bila bačena iz aviona.
'Ondje se događa humanitarna katastrofa, odluka predsjednika Obame može se očekivati jako brzo', rekao je za New York Times jedan neimenovani američki dužnosnik.
O mogućim američkim zračnim napadima govorilo se i nakon početnog naleta islamista, kada su osvojili drugi najveći irački grad Mosul, no Bijela je kuća željela pričekati formiranje nove iračke vlasti, odnosno razvlaštenje dugogodišnjeg premijeraNurija al-Malikija, šijita kojega danas mnogi optužuju da je i rasplamsao sunitski bijes iz kojega su se izrodili radikali poput ISIS-a.
No, situacija na Sindžaru sve je naglo ubrzala. Vojna akcija, dođe li do nje, trebala bi biti 'ograničena, konkretna i ostvariva', rekao je jedan drugi neimenovani dužnosnik.
                                  **********************************************************
Ključni motiv kapitalističkog društva – kreatora svih današnjih globalnih zla, pa i tome, je  kreiranje virtualnih sukoba u zaostalim dijelovima svijeta, kako bi stekao dovoljno razloga za svoju  „humanu“ intervenciju, potencirajući još jače međusobne konflikte, nacionalne, ideološke ili vjerske naravi. Kao pravilo, njegove se intervencije najčešće svode na  zemlje bogate prirodnim resursima, koje se „usput“ opljačkaju do dna, kao i „usputno“zgrtanje masnih profita na snabdijevanju skupocjenim oružjem svoje potpaljene   strane u sukobu.
Te krvave rabote izvodi krupni kapital diljem Svijeta specifičnom moralnošću nacionalnih interesa, koji se u svojoj konačnosti slijevaju u džepove nekolicine senilnih milijardera.

Nema komentara:

Objavi komentar