nedjelja, 24. kolovoza 2014.

KLASNO DRUŠTVO KAO DEFORMATOR LJUDSKOG BIĆA



Čovjekova individua biva izvitoperena gotovo na svim poljima  njegove razvojne djelatnosti.

Tamo gdje se te anomalije izrazitije odražavaju, upravo se odnose na njegovu osnovnu djelatnost u svojstvu izrabljenog objekta, zakinutog od bilo kakvog subjektivnog značaja.
Izvan, takoreći, njegovog proizvođaćkog „eunuhovanja“, gdje biva iscrpljen u toku svoga kratkog i svirepog preživljavanja  u borbi za opstanak sebe i vlastite familije.
 Teško da iza toga nalazi  neki vremenski prostor , kojeg bi mogao posvetiti  razvoju vlastitim naklonjenostima, odnosno spoznajama  vlastitosti, i  stekao jednu kritičnu analitiku svoga bitka spram društva u kojem se zatiče.  
Ustvari , on nije „rođeni grješnik“ zakinut svih individualnih osobnosti. Tek mu bivaju potisnute u duboku, (frojdovsku), podsvijest, iz koje izranja jedna virtualna izraslina : umišljena značajnost.  Više slojnih utješnih nadomjestaka kičave kulture, ispraznog dostojanstva, umišljenog ljepotana , smiješnog  patriotu, zadrtog vjernika , patetičnog moralistu i sračunato dvoličnog lažca i podlaka…..
A kad se, kao takav, uspe na samo prijestolje, rezervirano za nekog desnog ili lijevog politikanera, tad se u punom sjaju -  prema riječima Giuseppine Martinuzzi : „….. jer se prema tuđoj malenkosti mjeri vlastita veličina“.
Tada pušta iz lanca sve svoje halucinacije na prebrojavanju vlastitih „prijatelja i neprijatelja“, „naših i vaših“, „ heroja i kukavica“, „pravo i krivo vjernika“,  „lijenčina i marljivih“, „podobnih i nepodobnih“, u svece i sotone“, u bogom dane„nadčinjene i podčinjene“….

Beskrajna biva lista šarenih ćudi  tih naših pet milenija klasnog sustava, kojem može biti posve dostatno nekojih.pet minuta da se povrati od kuda je i došao.


Nema komentara:

Objavi komentar