srijeda, 18. siječnja 2017.

PATNIČKA I SREBRENA BOSNA, PRIMJER SVIJETU JEDNE IZDRŽLJIVOSTI.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

BAKIR IZETBEGOVIĆ U VELIKOM INTERVJUU GLOBUSU 'Plenkovićeva ideja federalizacije BiH nije prihvatljiva, on ne zna što bi mogla prouzročiti!'

Mostar, BIH, 120416.
19. medjunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016. Otvaranju sajma nazocili su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic, premijer Srbije Aleksandar Vucic, predsjednik predsjednistva BiH Bakir Izetbegovic i brojni drugi uzvanici. Na fotografiji: Bakir Izetbegovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
S bošnjačkim predstavnikom u Predsjedništvu BiH Bakirom Izetbegovićemrazgovarali smo u trenutku kad se na nekoliko različitih strana istodobno, i to snažnije i neuvijenije nego ikada dosad, postavlja pitanje smisla opstojnosti jedinstvene Bosne i Hercegovine, kakva je uređena Daytonskim ugovorom iz 1995. U javnosti se stvara dojam da je, takoreći, samo pitanje trenutka kada će se Republika Srpska odvojiti od BiH i postati samostalna država.
S druge strane, Hrvati sve češće i otvorenije govore o svom neravnopravnom statusu u BiH. Istodobno optužuju bošnjačku većinu u državnim institucijama BiH za unitarizam. Čini se da je jedino Bošnjacima stalo do toga da jedinstvena Bosna i Hercegovina, u obliku u kakvom je sada, i dalje postoji.
Bakir Izetbegović, sin nekadašnjeg vođe Bošnjaka u BiH Alije Izetbegovića, predsjednik SDA, najjači je i najutjecajniji bošnjački političar u Bosni i Hercegovini.
Kako sada s distance od desetak dana komentirate događaje u Banjoj Luci?
- Radi se o očekivanoj kombinaciji već viđenog iracionalnog inata i racionalne, pragmatične namjere da se pažnja naroda nanovo preusmjeri s ekonomskih i socijalnih pitanja na nacionalne teme. Ekonomija u entitetu Republika Srpska je u očajnom stanju, budžeti i fondovi su pred kolapsom, entitet je prezadužen, prosječna primanja radnika i penzionera su dvadeset posto niža nego u entitetu Federacija BiH, narod je gladan i treba mu ponuditi “kruha i igara” kako bi se nagomilano nezadovoljstvo i negativna energija usmjerili na sukob s nepostojećim, virtualnim “neprijateljima Republike Srpske” - umjesto na borbu protiv siromaštva i borbu protiv korupcije vlastitih vođa.
Kako gledate na reakciju međunarodne zajednice? Koliko ste njome zadovoljni, a koliko ne?
- Diplomacija uvijek, na početku, ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa. A zatim se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje kreirati politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i šire susjedstvo, destabilizira prilike i nanosi nesagledivu štetu svima. I Milošević i Karadžić prkosili su volji i interesima međunarodne zajednice, Mladić je ponižavao oficire i vojnike UNPROFOR-a, znao ih je svezati za bandere pa ih tako fotografirati, pa je i ta drskost trajala i završila kako je završila. Ne može Milorad Dodik srušiti Daytonski mirovni sporazum a da ne sruši mir u BiH i regiji i ne poništi napore i ogromna ulaganja koje je međunarodna zajednica uložila u taj mir.
Kako procjenjujete reakcije Rusije? Milorad Dodik ponaša se kao da ima podršku Rusa. Ima li je doista, po vašem mišljenju? I ako ima, u kojoj mjeri?
- Ne vjerujem da ima bilo čiju podršku da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. Preopasna je to igra. To nije ničiji interes, pa ni ruski...

Nema komentara:

Objavi komentar