nedjelja, 11. veljače 2018.

DODATAK NA JUČERAŠNJI POST

Budući da je  spomen Daniela De Leona ponukao značajan interes čitatelja na jučeršnjem postu, rado ću da u toj najznačajnoj ličnosti devetnaestog stoljeća ,(1844-2014), koji je , prema riječima Lenina jedini do tada pridonio znanstvenom socijalizmu kvantitativno -poslije Marxa i Engelsa- svojom teoriom socijalističkih  Industrijski Uniona, (SIU).
Rođen u Venecueli, sin od značajnog doktora, koji je sebi priuštio da već mladog Daniela uputi na dugo
godišnje studije u Euopu. Nije ni slutio da će sin ubrzo postati istaknuta ličnost u tadašnjoj borbi protiv rađajuće tendncije na Starom kontinentu buržuskog socijalizma Prodona i kasnijh marstičkih skretičara- zagovaratelja suradnje Kapiatala i Rada Druge internacinale,Kautskoga i Co, (Vidi Flashlight on Amsterdam kongres ), na kojem se jedino De Leon i Roza Luxemburg odlučno suprostavljaju reformatorskom uljezu, koji će Prvim svjetskih ratom stati aktivno na stranu imperijalističkom osvajanju Njemačkih Junkera Europe, te, pri njihovom porazu privući i samog Lenjina da ga iz Svicarskog egzila prevezu na čelo Oktobarske revolucije . Lenjinovim potpsivanjem onog besramnog ugovora Brest-Litova, kojeg Lenjin prihvaća sa željom da se što prije okonća kraj velikih ratnih stradanja. I , umjesto da se pridruži njemačkim Spartakovcima na podizanju prve socijalističke revolucije u Europi- Lenjih hrli na čelo Petrogradskoj revoluciji  tadašnjih ruskih mužika, ( još nepostojeće radničke klase), Konzekvento tome Lenjin izmišlja jednu ispraznu teoriju o izgradnji Socijlizma kao prve faze Komunizma , ( što ga izbauje iz primata marksističkih teoretičara međunarodnog revolucionarnog socijlizma), Trečom Internacionalom , ( na užas sjajnih bolševika  predaje sudbinu izgradnje socijalizma prilagođenu uslovima pojedinačnim nacijama , predajući vlast birokratsko kasti budćeg Staljinizma , jednom od najvčih Boja čovječanstava, uz sami porast fašizma i nacional hitlerizma . 1933 godine , kad se tri milijunska radnička snaga priprema za drugu  socijalističku revoluciju Njemačke , Staljin šalje Radeka njemačkoj Komunisičkoj partiji da se sa revolucijom treba pričekati sve dok on ne nađe pigodan trenutat, koji nije mogao biti bolji od Molotov. Ribbentropova  ugovora o međusosobnom nenapadanju . Svim ostalim,do dana
današnjih, Čovječanstvo je nagrađeno s onim što mu je iz toga nametnuto.  Fašizam u novoj nijansi.  Ili,kako ga j e svojevremeno jedan Amerikanac okarakterizirao:  „Kad mi u Americi budemo imali fašizam –nazivati čemo ga i dalje demkracijom“!  

Idući članak bit će posebno posvećen ruskom  profesoru  G. Rajskom sa Lenjingradskog univerziteta....

Nema komentara:

Objavi komentar