utorak, 6. veljače 2018.

SDPJE GURNUO SVOJU NOJEVSKU GLAVU U PIJESAK JOŠ PRED 120 GODINA !

MORAJU PLATITI 10 MILIJUNA

BANKROT SDP-a: BERNARDIĆ SVIMA ZATAJIO DA SU IZGUBILI PRESUDU KOJA BI IH MOGLA DOTUĆI! Članovi Predsjedništva za gubitak spora doznali iz medija

    AUTOR: 
  •  OBJAVLJENO: 
  • 06.02.2018. u 19:39
Zagreb, 300917. Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Davor Bernardic, predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Davor Bernardić


Nakon informacije da je Visoki trgovački sud donio presudu koja bi mogla financijski uništiti SDP, iz te stranke oglasili su se tek drugi dan, šturim priopćenjem u kojemu najavljuju da će na Vrhovnom sudu tražiti reviziju postupka. Riječ je, podsjetimo, o iznosu od 4,3 milijuna kuna troška predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. godine, kad je zadnji put bio SDP-ov kandidat.
Bandićeve troškove podmirila je Televizija SljemeSlobodana Ljubičića. Nedugo nakon kampanje Bandić je izbačen iz SDP-a jer se kandidirao za predsjednika države iako je SDP-ov kandidat bio Ivo Josipović, a tajnica zagrebačkog SDP-a Jelena Pavičić Vukičević potpisala je s Televizijom Sljeme i Designsystemom Borisa Maleševića, koji je za Bandića radio kampanju, ugovor o cesiji, kojim se SDP obavezuje podmiriti troškove Ljubičićevoj televiziji. U stranci nisu priznali cesiju jer je ugovor, tvrde, potpisala neovlaštena osoba. Takav ugovor mogli su potpisati samo predsjednik SDP-a (tada Zoran Milanović) i poslovni direktor (tada Gordan Maras). SDP nije priznao potraživanje, a 2012. Televizija Sljeme podigla je tužbu. U prvom stupnju SDP je dobio spor, ali ga je izgubio u žalbenom postupku.
Presedan
“U postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Zagrebu u povodu tužbe TV Sljeme u prvostupanjskom postupku donesena je 27. ožujka 2015. g. presuda u korist tuženika, SDP-a, kojom se odbija zahtjev tužitelja da tuženik isplati 4.356.442,43 kn. U povodu žalbe tužitelja nad kojim je u međuvremenu Trgovački sud u Osijeku rješenjem od 16. siječnja 2017. otvorio stečajni postupak, Visoki Trgovački sud donio je 4. siječnja 2018. g. presudu kojom je preinačio prvu presudu, a kojom se usvaja tužbeni zahtjev TV Sljeme.
SDP je zaprimio presudu 25. siječnja 2018., te će pokrenuti postupak revizije kod Vrhovnog suda”, navodi se u priopćenju SDP-a. Stranka još upozorava “da se dogodio pravosudni presedan te da postoji dramatičan nerazmjer između prijavljenih troškova kampanje i iznosa koji se potražuje”.
Šokirani
- Neugodno me iznenadila ovakva presuda. Ovo mi je prva informacija i ne mogu shvatiti zašto sam to morao doznati iz novina! To više ako je presuda stigla u stranku još 25. siječnja - kazao je Bojan Glavašević, član Predsjedništva SDP-a. Glavašević, međutim, nije jedini čelnik stranke koji je za presudu koja bi mogla financijski uništiti SDP doznao iz novina. Dok nije vidio Jutarnji, o tome nije imao pojma ni Franko Vidović, isto vrijedi za Sinišu Hajdaša Dončića, nije bio obaviješten ni Rajko Ostojić, a očito ni ostali članovi Predsjedništva SDP-a. U SDP-u kažu da im nije jasno zašto je Bernardić gurnuo glavu u pijesak i tajio od njih informaciju za koju nije odgovoran.
Bivši šef SDP-a, Zoran Milanović, koji je odbio preuzimanje Bandićevih troškova na teret SDP-a, ističe da nitko u stranci nije znao za trošak od 4,3 milijuna koji je Bandić napravio u drugom krugu kampanje, kao i da nitko nije znao da je Jelena Pavičić Vukičević potpisala ugovor o cesiji kojim potraživanja prebacuje na SDP. - Uostalom, ona je na sudu izjavila da je taj ugovor potpisala zato što je Bandić to tražio od nje - kazao je Milanović i napomenuo da je otišao s čela SDP-a, ostavivši iza sebe presudu u korist SDP-a. Kaže da ga je šokirala odluka suda i pita se nije li posljedica sudačke sinkope.
- Ovakvom odlukom ohrabruje se prevara. SDP bi se sada trebao regresno naplatiti od Bandića i Pavičić Vukičević - zaključio je Milanović.
I dalje je moguće frizirati izvješća
GONG podsjeća da je i danas, uz bolji pravni okvir, moguće u financijske izvještaje izbornih kampanja staviti netočne podatke jer DIP ne provjerava sustavno točnost i istinitost podataka u izvještajima. Hoće li postojati odgovarajući nadzor kampanja za izbore za Europski parlament i predsjedničke izbore 2019.?! - pitali su se u GONG-u, aludirajući na činjenicu da SDP mora nadoknaditi Bandićev trošak kampanje od 4,3 milijuna kuna, a da je Bandić DIP-u prijavio troškove od 2,7 milijuna i još mu je ostalo 275.000 kuna koje je ostavio SDP-u.

Nema komentara:

Objavi komentar