subota, 7. travnja 2018.

107 GODINA OD NESTANKA DE LEONA - 100 GODINA POVIJESNE SRAMOTE

DUBRAVKA HRABAR

VODITELJICA RADNE GRUPE ZA OBITELJSKI ZAKON DEMANTIRA MURGANIĆ 'To što ste u Jutarnjem objavili je upravo nacrt koji smo ostavili ministrici!'

CROPIX

Ministrica Nada Murganić jučer u popodnevnim satima priopćila je da njoj i Ministarstvu verzija Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koju je jučer objavio Jutarnji list “nije poznata” te da je dobar dio objavljenih informacija netočan, a odgovorne osobe u Ministarstvu uvjeravale su nas da takva rješenja nikad nisu bila planirana kao dio zakona niti je u bilo kojoj fazi izrade postojala takva verzija.
Međutim, dr. Dubravka Hrabar, vodeća osoba radne skupine koja je izrađivala prijedlog zakona, potvrdila je da se informacije objavljene u Jutarnjem listu u potpunosti poklapaju s tekstom koji je ta radna skupina izradila i u prosincu prošle godine predala Ministarstvu. Također je potvrdila da su sve objavljene novosti - točne.
- Točno je da smo u nacrt zakonskog prijedloga stavili formulaciju da roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. Postoje četiri međunarodna dokumenta koji nas na to obavezuju - kaže prof. Hrabar, šefica Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, i navodi da je riječ o Prvom protokolu, članku 2. Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama koji kaže da roditelji imaju pravo utjecati na obrazovni sustav tako da njihova djeca dobe pouku u skladu s njihovim filozofskim i vjerskim uvjerenjima.
Drugi dokument na koji se poziva je Opća deklaracija o ljudskim pravima, treći je Povelja o temeljnim pravima Europske unije iz 2010. godine koja za nas vrijedi od 2013. godine, a četvrti Rezolucija Vijeća Europe.

Nema komentara:

Objavi komentar