petak, 20. travnja 2018.

bJEDA JEDNE METRPOLITANIJE

TAMNA STRANA METROPOLE

KAKO IZGLEDA ŽIVOT U ZAGREBAČKOM KVARTU BEZ VODOVODA I KANALIZACIJE '21. je stoljeće, a mi se kupamo u vodi iz bunara i pijemo je'

    AUTOR: 
    • Iva Badanjak
  •  OBJAVLJENO: 
  • 20.04.2018. u 13:02
CROPIX

Katica Budak (62) sa svojim mužem Ivanom, kćeri, zetom i dvoje unučadi svaki mjesec strepi hoće li imati dovoljno vode da prežive do sljedećeg mjeseca.
Već godinama nemaju gradski vodovod, pa su svakodnevno u strahu da im neće biti dovoljno to što im cisterna jednom mjesečno dostavi osam prostornih metara vode koju koriste za piće, higijenu, čišćenje i sve ostale potrebe.
Zagreb, 290115.
Gornja Dubrava, ulica Sv. Klare. Kucanstva koja nemaju pitku vodu, a odluceno je da ju nece dobiti ni ove godine.
Na fofotgrafiji: Katica Budak i spremiste vode.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Katica Budak i spremište vode

 
Štede svaku kap
- Ne mogu obavljati kućanske poslove kako treba jer stalno razmišljam koliko nam je vode još ostalo. Nekoliko puta na dan čujem muža kako viče: ‘Katica! Idi vidi koliko još ima vode!’ I onda ostavljam sve i trčim do bazena, dižem teški željezni poklopac, provirim do bazena i onda je ili olakšanje ili muka, ovisno o tome koliko smo pazili na potrošnju. Tako mi živimo. Imamo pravo naručiti jednu cisternu s vodom koju platimo 110 kuna, a kad se potroši, snalazimo se kako znamo - govori Katica.
Budaci su među 150 stanovnika Dankovca, naselja u Gornjoj Dubravi, koji cijeli svoj život žive bez vode.
Iako je Dankovec jedno od najstarijih zagrebačkih naselja udaljeno samo desetak kilometara od Trga bana Josipa Jelačića, njegovi stanovnici još nemaju vodoopskrbni cjevovod. Umjesto toga svako kućanstvo ima pravo mjesečno naručiti jednu cisternu vode koju im dostavljaju u bazene.
- Ta količina ode samo tako, s jednom cisternom ne izdržimo ni deset dana. Trebaju nam barem tri. A onda, kada se potroši, snalazi se kako znaš i možeš. Štedi se svaka kapljica - govori nam Katica.
Objašnjava nam da vodu i lice peru u lavoru, a zatim njome isperu zahodsku školjku, tako da se litra vode iskoristi više puta, prvo za osobnu higijenu pa za ostala čišćenja. U protivnom bi brzo ostali bez dopuštenih osam kubika.
Zagreb,100418.
Dankovec, Ulica svete Barbare 1.
Stanovnici dijela prigradskog naelja Dankovec godinama pokusavaju dobiti vodovod.
Na fotografiji: Stjepan Trupeljak,Dominik Budak, Katica Budak, Dubravko Budak, Ivan Budak, Melita Budak, Darko Gabud.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nema komentara:

Objavi komentar