Milardović: Po prvi put podržavam ministricu Divjak i HNS jer su u pravu


Autor
dd
Pozadinu aktualnog štrajka učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama te sukobe u vladajućoj koaliciji zbog zahtjeva sindikata prosvjetara i prijetnje HNS-a izlaskom iz koalicije za Direktno je komentirao politolog Anđelko Milardović.
11.10.2019. u 12:41
Na naš upit jesu li školski sindikati instrumentalizirani od HNS-a, Milardović je istaknuo kako je jasno da je riječ o političkoj igri jer sindikati nisu izvan političkog polja djelovanja iako bi to trebali biti, ali su često vezani kao interesna grupa uz neke političke stranke, što je u ovom slučaju HNS.    
"Jesu li sindikati iskoristili ovaj trenutak ili su instrumentalizirani od HNS manje je važno. Mislim da su sindikati osjetili priliku da mogu sada 'zagristi jače' zato što jedan koalicijski partner, u ovom slučaju HNS, zagovara njihove interese", napominje naš sugovornik i ističe kako  podržava štrajk jer je "brutalna istina da se u zadnjih 27 godina obrazovanje i znanost i kultura tretiraju samo kao rashod što je potpuno pogrešna politika".
"Pametne države ulažu u obrazovanje, kulturu i znanost jer pokreću društvo. Možda su u prvom trenutku rashod, ali su na drugi rok veliki prihod i dobitak.  Riječ je o strateškoj sferi i u duhovnom i razvojnom i ekonomskom aspektu", obrazlaže taj sociolog i profesor političkih znanosti.

Društvo 'zombija'

Ističe kako je najobrazovaniji dio društva moralno zlostavljan i podcijenjen od političke oligarhije te da taj 'intelektualno i obrazovno potkapacitiran kadar' odlučuju o egzistenciji prvih.  Stoga smatra da u ovom slučaju nisu u pravu vladajući nego HNS jer zagovaraju "pravu stvar".
"Po prvi put stao bih na stranu svoje 'gazdarice' ministrice Divjak jer i ja sam pod 'kapom' Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svima nam je u tom području u interesu da Vlada shvati da je ovo 21. stoljeće i da nema razvoja bez znanja, obrazovanja i kulture. Zato i imamo društvo 'zombija' jer se nema razumijevanja za te strateške djelatnosti. Novca uvijek ima, samo je stvar prioriteta", uvjeren je Milardović.
Tražili smo i da komentira izjavu premijera Andreja Plenkovića jer je sindikate optužio za opstrukciju s obzirom na to da idu u štrajk kada su dobili ponudu od četiri posto povećanja plaća, a oni traže šest, što pokazuje, smatra premijer, da ne žele kompromis. Milardović pak navodi kako je riječ o 'gafu iz autoritarnog vokabulara', čemu, dodaje, premijer nije nesklon. 

Sindikati imaju pravo tražiti koliko žele

"Sindikati imaju pravo tražiti koliko žele i procjenjivati kada je vrijeme za štrajk, Plenković im s pozicije predsjednika Vlade to ne može diktirati", napominje.
Ipak, unatoč ponovljenoj prijetnji HNS-a kako će izaći iz Vlade ako u novom proračunu ne bude sredstava za povećanje plaće učitelja, Milardović je uvjeren da se to neće dogoditi s obzirom na 'mentalnu strukturu i političku psihologiju te stranke'. 
No, ponavlja, mora se solidarizirati s kolegama u osnovnim i srednjim školama, a njihovim stopama, navodi, trebaju ići i oni iz sustava visokog obrazovanja. "Više od 32 godine radim u Institutu za migracije i narodnosti i još uvijek nemam svoju stolicu, stol i računalo. Sve vam je jasno...", otkriva naš sugovornik i poručuje vladajućima neka pogledaju koliko razvijene zemlje izdvajaju za znanost i obrazovanje pa će im biti jasno zašto su i razvijene i napredne.