utorak, 8. listopada 2019.

U SUSRET NOVIM KLANJIMA

TURSKA OFENZIVA

PROLIVENU KRV U RATU S ISLAMSKOM DRŽAVOM NIKAD NEĆE MOĆI NAPLATITI Donosimo sve detalje o turskoj vojnoj operaciji ironičnog naziva protiv Kurda

Reuters

Erdogan, Putin, Trump, turska vojska

Sirijski Kurdi ponijeli su jedan od glavnih tereta u slamanju Islamske države u Siriji, a sada ih na cjedilu ostavljaju i SAD, Rusija i Europa
U Siriji se ne smiruje. Slijede novi ratni sukobi s neizvjesnim krajem. Naime, Turska je najavila da će uskoro započeti novu ratnu ofenzivu uzduž svoje granice na sjeveru Sirije, istočno od rijeke Eufrat.
Cilj operacije, ironičnog naziva “Izvor mira”, stvaranje je “sigurnosne zone” kojom bi Turska odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage, koje su ponijele jedan od glavnih tereta u slamanju Islamske države u Siriji, od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju. Dvije dosadašnje akcije nazvane su “Štit Eufrata” i “Maslinova grančica”. Ankara Kurde i njihove Odrede narodne samoobrane - YPG (Yekîneyên Parastina Gel) smatra terorističkom organizacijom.

Sirijski čvor 

Cilj je da se Kurdima srežu krila i onemogući da budu relevantna političko-vojna snaga. Osim toga, valjda da za vojnu akciju udobrovolji Europu, koja u panici najavljuje novi imigrantski val “gori od onog 2015. godine”, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan govori da je smisao tog čišćenja - naseljavanje sirijskih izbjeglica, koji su sada po turskim kampovima, u te “oslobođene” krajeve.
Tako će Europa, u zamjenu za svoj strah od novog izbjegličkog vala i potresa koji bi on mogao prouzročiti, vjerojatno zažmiriti na turske napade. U nedavnom telefonskom razgovoru američkog predsjednika Donalda Trumpa i turskog mu kolege Erdoğana rečeno je da američke snage neće niti podržati niti biti uključene u tu operaciju. Bijela kuća ih je tako ostavila na cjedilu.
Rusija, koja zapravo drži konce sirijskog čvora u svojim rukama, također je s tim u vezi suzdržana. Konačno, iz Ankare su i poručili da će surađivati s Moskvom i Damaskom tijekom operacije, a spominju i suradnju s Iranom, Irakom i Azerbajdžanom. Naime, Turska je najavila da očekuje suradnju, pa i podršku Damaska, a tvrdi da “podržava teritorijalni integritet Sirije”, ali bez Kurda. Ankara je još donedavno rogoborila protiv Bašara al-Asada, ali i njemu, koji je na daljinskom upravljaču Moskve, Kurdi smetaju kao kamen smutnje.
 
Naime, Kurdi na valu ratnih pobjeda i angažmana u ratu protiv Islamske države traže veliku autonomiju u sklopu Sirije, što mnogi vide kao nekakav začetak kurdske države, pa im kurdska samostalnost nikako ne odgovara i izaziva blagi strah jer se Kurdi prostiru na nekoliko država bliskoistočne regije - Irak, Iran, Tursku i Siriju. Zanimljivo je da se govori kako je onemogućavanje kurdske autonomije zapravo sprečavanje nastanka “novog Izraela”, odnosno države koja će biti u sukobu sa svim susjedima i nikome od njih ne odgovara.

Iranska pozicija

Tako ispada da su Kurdi i dalje velika smetnja te da njihov trud i prolivenu krv u ratu s Islamskom državom nikada neće moći naplatiti, a da su njihovi snovi da će postati relevantan politički čimbenik u bliskoistočnom grotlu ipak noćna mora. Kurdi, kao i do sada, ostaju kratkih rukava te napušteni od svih i ne zna se kako bi mogli reagirati.
Pretpostavlja se da bi ratna operacija u Siriji mogla reaktivirati terorističke akcije Kurda u Turskoj. No, iako je sve zapravo dogovoreno i amenovano s važnim međunarodnim čimbenicima, iz Teherana je stigla blaga zadrška. Ministar vanjskih poslova Iranas Mohamad Džavad Zarif rekao je da je turska akcija atak na “suverenitet i sigurnost Sirije” te da neće dovesti do mira i naštetit će samoj Turskoj. Iranska pozicija nije prokurdska, nego se u Iranu boje jačanja utjecaja Ankare.
Iran je upravo angažmanom u ratu u Siriji postao regionalna sila, pa mu jačanje Turske, koju smatra konkurencijom, smeta u daljnjem razvoju tih planova.
Erdoganov zamjenik kaže da se Turska ne boji prijetnji
Turski potpredsjednik izjavio je kako njegovu zemlju neće uplašiti prijetnje, što je suzdržani prvi odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uništiti tursko gospodarstvo.
"Naša poruka međunarodnoj zajednici je jasna. Turska nije zemlja na koju će utjecati prijetnje", rekao je potpredsjednik Fuat Oktay u utorak u Ankari.
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravi u službenom posjetu Srbiji i nije bilo daljnjih reakcija njegove administracije.
U ponedjeljak je Trump zaprijetio da će "potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo" ako Ankara "ode predaleko" poduzimajući vojnu operaciju u Siriji.
Američka vojska počela se povlačiti sa sjeveroistoka Sirije, uz tursku granicu, objavile su u ponedjeljak kurdske snage.
Sirijski saveznik Iran kaže da se protivi planiranoj turskoj ofenzivi. Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je svom turskom kolegi Mevlutu Cavusogluu u telefonskom razgovoru da se mora poštovati sirijski teritorijalni integritet i suverenitet, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu. (Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar