subota, 5. listopada 2019.

FILOZOFIJA KAO ZNANSTVENA DISCPLINA ( reprizno )

subota, 22. lipnja 2013.


FILOZOFIJA KAO ZNANSTVENA DISCIPLINA

 Mozda biva podloznija subjektivom faktoru vise od ostalih drustvenih znanosti.
I, mozda takodjer, da su upravo Hegel i Marx, najvise pridonijeli njenoj „uravnotezenosti“ snagom vlastitih  kriticno- objektivnih umova.
U par kratkih osvrta ovog bloga, nije bila namjera da se ulazi u tu problematiku, niti postoji na tom polju jedna nadleznost veca od nekog prosjecnog merita.
Tim  kratkim osvrtima na temu Praxisa,  a povodom Kangrginog djela Sverceri Vlastitog Zivota, napose nakon naseg kolegijalnog „sudara“ u Savjetu SRP-a HR i njegovim nikada shvatljivim nakanama  da se na jednoj od godisnjih skupstina te „lijeve“ politicke stranke, ne uobicajeno  pajavi kao njen inauguravajuci orator, ocito po utjecaju njemu neravnih vertikanih mislilaca, koji ce, svojom podloscu  umjeti koristiti Milanov  ljudski i filozofski potencijal, te se njime  obrusiti obicnim neznlackim lazima  na Daniela De Leona, najistaknutijeg i jedinog, po rijecima Lenjina, koji je svojom teorijom o Radnickim Savjetima jedini    pridonio kvantitativno  Znanstvenom Socijalizmu  Pa se islo tako daleko na gubljenju ljudskog dostojanstva , koliko je to dopustao samo jedan tadasnji staljinisticki mentalitet, koji je preovladavao, svjesno ili ne svjesno, (pa jos i danas ), svojom mentalnom teoremom, koja se narocito gnjezdila u toku proslog stoljeca nasim Starim Kontinentom., pod egidom Marksizma- Lenjinizma, te  najvece „znastvene“ prolupanosti, sazdane na amatematickom principu  2+2=5, i cime se, vjerojatno nadmasilo samo Vatikansko krscanstvo  revizijom Ranog krscanstva  
Po toj Baba-roginoj formuli nastaju sve njene daljnje matematicke operacije i njeni zestoki posljedicni udarci u obliku raspada SRP-a Hr  u dvije, na izgled razlicite stranke, koje se podjednako medjusobno sada  gube na sto skorijem sticanju vlasti.  Njen osnivac iznenada umire, da bi time bio zadan onaj najtezi udarac,  direktno usmjeren na njenu Istarsku filijalu  kao uzrocnika te familjarne i drustvene  tragedije, (ovdje primljen kao indirektni napad na sam Deleonizam, kojim se veoma podsjeca na  staljinisticku reprizu sa margina drugog i treceg  desetljeca , kada prof G. Raisky biva u Lenjinovom Sovjetskom Savezu, kao najzesci promovator De Leonove teorije o SIU, (prenesene po Lenjinu u ruske Sovjete), i koji odjednom posve nestaje...
Nisam se tada zatekao toliko prenerazen kao poznavalac De Leonovih znansvenih zasluga na razvojnoj temi socijalisticke misli, koliko po jednoj nesmotrenosti,  i naprecac suocen nasim   sve opcim krhotnim  bicem, kamo li u tom slucaju  sa  nasim Milanom Kangrga; sto biva spontano izrazeno u  jednom od vlastitih , na brzak piskaranja u ovdasnjem ranijem blogu  www. severinomajkus.com/  rubrika  Socijalizam, pod naslovom . „Klasna  Ljevi-caranja.
Nakon svega, nek se, mozda,  jos propita  ljudski zdarvi razum , (ako uopce postoji) :
„Zasto jos uvijek svijetom  hara  jedan odavno dotrajali klasni sustav, koji vodi covjecanstvo u njegov siguran ambis ?
Zasto taj stoljetni drustveni muk?
Od kada  tolika zagubljenost, apaticna beznadnos, koja se pojavljuje upravo u dostignutoj povijesnoj epohi sanjanog izobilja za sav ljudski rod ?!"
Filozovi , koji su objasnjavali taj nas svijet, cesto u njegovom iskrivljenom izdanju, za sigurno nece puno pomoci ni u buduce ,  sve dotle dok se ne pojavi, po Marksu, onaj njihov  aticipiran prototip, koji ce biti direktno angaziran na smjeni jednog  toliko anakronog sustava, kao sto je ta  sadasnja drustvena avet oblacena u ruho Liberalne demokracije ( i raznih ljevica), sve kako bi u nedogled intensificirali  vlastitu  klasno- ekonomsku tiraniju.nad apsolutno vecinskim proizodjackim masama, posve lisene svoga proizvoda?.
Dali  su to, mozda, i vec,  ona vegetativna bica, koja se tek, i samo jos zaticu  u svom prezimljjajucem opstanku, na  iscekivanju vlastitog nestanka ?
Ili pak nesto nepojmljivo uzvisenije, ili jos ponizujuce,  u nekoj drugoj dimenziji, koja ga podjednako stjeruje  sa covjekove udomljene  planete Zemlje.
Sve u svemu, sto se tice Praxisa i Korculanske skole, lomila  se tu vrbina koplja na staljinizam, kako bi se zaobisla lenjinisticka poanta, jedna od najodgovornijih uzrocnika svih zala, koja su zadesila covjecanstvo u toku 20. stoljeca, pa sve do danas .

Nema komentara:

Objavi komentar