subota, 19. listopada 2019.

DOK GOD SE ČOVJEK, KAO ONIVERZALNA JEDINKA, NE UJEDINI POD EGIDOM : LJUDI SU SKUPA ILI IH NEMA, U SVEKOLIKOJ BORBI PROTIV DRŽAVNOG, MAFIJSKOG I SVETAČKOG TERORIZMA, - ON NE MOŽE PREDSTAVLJATI ČOVJEKA-BIĆE NA VLASTITIM NOGAMA I ZRAVORAZUMSKOM GLAVOM.

POVOD: ZADARSKI SLUČAJ

FOTO: DILJEM HRVATSKE PROSVJEDI 'PRAVDA ZA DJEVOJČICE' Najveći skup u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja organiziran u Zagrebu

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr,
    •  
    • Hina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 19.10.2019. u 09:42
Zagreb, 191019.
Trg kralja Tomislava.
Prosvjed Pravda za djevocice potaknut pravosudnim skandalom u Zadru gdje je sudac pustio osumnjicene za silovanje da se brane sa slobode.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 10:54 - Nisi sama. Danas smo svi ovdje zbog tebe i svih drugih žrtava silovanja. Pravosuđe vas nije zaštitilo, nije vam poručilo da ste važne. Zato smo danas tu. Želimo poručiiti svima da preuzmu odgovornost za nasilje, da pravosuđe preuzme odgovornost. Poručujemo sudovima da kao društvo umiremo. Niste same, poruka je koju su žrtvama poslali organizatori prosvjeda u Splitu.
Tamo je, kako javlja Dnevnik.hr, održana i 'minuta šutnje za pravosuđe'.
FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Splitu
Split, 191019.
Pred zupanijskim sudom u Splitu odrzan je prosvjed podrske zrtvi silovanja u Zadra. Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 
Na ulice su izašli i Zadrani koji svojim transparentima poručuju - 'pravosuđe nije lutrija'.
---------------------
10:28 U Zagrebu se okupilo više tisuća ljudi.
- Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. U društvu koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, u kojem nedostaju znanstveno utemeljeni edukativni programi - mi nemamo slučaj ili slučajeve, mi imamo društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo. O nasilju prema ženama ne možemo govoriti samo onda kada naslovnice ispune ovaskvi tragični slučajevi, kazala je uvodno jedna od organizatorica prosvjeda, piše N1.
- Nasilje se ne prijavljuje, jer se žrtve s razlogom boje progovoriti o onome što su doživjele - institucije ih ostavljaju na cjedilu, jer se žrtve pita koliko su popile, što su obukle i zašto nisu pazile. Prestanimo propitivati žrtve. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje. Zar nakon što prežive, i to doslovno, hrabre djevojčice i žene moraju trpjeti i institucionalno nasilje? U sudskim procesima ispaštaju djevojčice i žene, ističu organizatorice.
FOTOGALERIJA: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Zagrebu
Zagreb, 191019.
Trg kralja Tomislava.
Prosvjed Pravda za djevocice potaknut pravosudnim skandalom u Zadru gdje je sudac pustio osumnjicene za silovanje da se brane sa slobode.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 
---------------------
Prosvjed "Pravda za djevojčice", u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu, održava se u subotu od 10 sati u Zagrebu, Splitu, Zadru i još nekoliko hrvatskih gradova.
U Zagrebu skup na Trgu kralja Tomislava organiziraju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.
Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno odluka suca istrage da pusti na slobodu petoricu osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Spomenutu sučevu odluku u međuvremenu je, nakon žalbe tužiteljstva, preinačilo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru te su osumnjičenici dobili mjesec dana istrtažnog zatvora.
"Puštanjem osumnjičenika za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin", ističu organizatori prosvjeda putem društvenih mreža.
Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv zadarskog suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.
Od Državnog odvjetništva RH se traži da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
Traži se da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.
Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.
Iz udruga koje organiziraju prosvjed također  pozivaju građanke i građane da svojim dolaskom iskažu nezadovoljstvo i doprinesu poboljšanju pravosudnog sustava ali i da se suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.
"Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem – agresivni napadi nisu odgovor na propuste sustava, a spirala nasilja nam neće donijeti pravdu i zatire šansu za poboljšanje sustava pravosudne zaštite. Osim toga otkrivanje identiteta osumnjičenika kompromitira tajnost identiteta žrtve", ističe Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna.

Nema komentara:

Objavi komentar