nedjelja, 25. prosinca 2022.

UKRAJINSKA KATAKLIZMA PROŽDIRE I VLASTITOG BOJU

 

AD
AD
AD
AD
AD
AD
KRVAVA OPSADA

‘U katakombu je ušao jedan čovjek, a iz nje izašao posve drugi. Zaboravio sam čak i obitelj‘

Leševi civila, kao i djece, bili su na sve strane, položeni na ulicama, a Međunarodni Crveni križ situaciju je opisao kao apokaliptičnu
  
<p>Borci iz Azovstala</p>

Borci iz Azovstala

 Afp/

Ako je jedna bitka više od bilo koje druge definirala brutalnost ruskog rata u Ukrajini, onda je to tromjesečna opsada željezare u Mariupolju ovog proljeća i potresno iskustvo njezinih posljednjih branitelja. Zatvoreni u Azovstalu, jednom od najvećih europskih pogona za proizvodnju metala, stotine brojčano nadjačanih, ranjenih i iznemoglih ukrajinskih vojnika i više od 1000 civila odolijevali su jednom od najžešćih vojnih napada Moskve dulje od 80 dana.

- Nitko iz te borbe nije izišao jednak - rekla je Oksana, tražeći novinare Guardiana, koji su objavili priču, da joj ne objavljuju puni identitet.

- Bili smo jedni ljudi, a sada smo potpuno drugačiji - rekla je, dodavši kako je Mariupolj bio jedan od prvih ukrajinskih gradova koje je Rusija odlučila okupirati nakon invazije krajem veljače.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Oksana kaže kako je to bio pakao na zemlji. Leševi civila, kao i djece, bili su na sve strane, položeni na ulicama, a Međunarodni Crveni križ situaciju je opisao kao apokaliptičnu.

Ukrajinske vlasti procjenjuju daje u borbi za Mariupolj poginulo oko 22.000 ljudi. Neki su utočište potražili u tunelima nekadašnjih tvornica. List ističe da je prisutno bilo oko tri tisuće vojnika, od kojih su mnogi bili pripadnici zloglasnog Azova. Oni su, unatoč svom "neonacističkom imidžu" iz 2014, u potpunosti integrirani u ukrajinske vojne postrojbe.

No, ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje tvrdi kako se radi o nacionalističkoj postrojbi koja želi "poput štakora" pobiti sve Ruse u Ukrajini. Britanski list ističe kako Putin nikad nije ni zamišljao da bi borci iz Mariupolja mogli pružiti takav otpor.

Nema komentara:

Objavi komentar