četvrtak, 22. kolovoza 2013.

DICKENSOVOM SPIRALOM DO SVE MASOVNIJEG LUMPEN PROLETERIJATA

NEMA NOVACA

U SRBIJI ZBOG KRIZE ZATVARAJU JAVNE KUHINJE Bez obroka ostalo 5.300 gladnih u Nišu

  • Arhiva CROPIX
SAMOAutor: Portal Jutarnji.hr
Objavljeno: prije 3 h i 5 min
Vlasti kažu da naprosto nisu imali novaca za toliki broj siromašnih
Kriza je toliko stisla Srbiju da se zatvaraju i javne kuhinje. Sve veći broj javnih kuhinja jedva opstaje, a nekima prijeti zatvaranje. U Nišu je 5.300 siromašnih ostalo bez obroka zbog manjka novca, prenose beogradske Večernje novosti .
- Narodna kuhinja mi je bila jedini način da prehranim sebe i sina, jer sam ostala bez posla, a socijalna pomoć nije dovoljna ni za najnužnije. Kako ćemo dalje, ne mogu ni zamisliti. Bilo me je sramota stati u red za obrok, ali moralo se - rekla je Stana M. (43) iz Niša. U gradskim vlastima kažu da naprosto nisu imali novaca za toliki broj siromašnih. "I pored siromaštva, nismo ih očekivali toliko. Počeli smo sa 3.000, stigli do 5.300, a očekivalo se da će ih narednih mjeseci biti oko 7.000", požalio se Novostima član gradskog vijeća Niša zadužen za socijaluBranislav Ranđelović.
Jako je loše stanje i u Kuršumliji, pa je pitanje trenutka kad će najsiromašniji ostati bez hrane, kaže predsjednik Crvenog križa Milomir NikolU čitavoj Srbiji Crveni križ koordinira radom 75 narodnih kuhinja za 34.660 korisnika, od čega je više od 11.000 djece. Sustav je postavljen tako da kupovinu deset osnovnih namirnica financira Vlada, a općine plaćaju režije i plaće. Čak 800.000 ljudi u Srbiji smatra se siromašnima, a prosječna plaća iznosi 41. 821 dinara ili 2.700 kuna.- Imamo 950 korisnika, što je 10 odsto svih građana Kuršumlije - kaže Nikolić. Samo siromašne djece do 14 godina imaju 250, a ostalo su stari, nemoćni, invalidi. Općina je prvo smanjila iznos koji daje za javnu kuhinju, a onda im potpuno zavrnula pipu. "Od srpnja ne dobijamo ništa", požalio se lokalni aktivist Crvenog križa. U Sremskim Karlovcima javna kuhinja ne radi od 1. ožujka. Nema novaca! Na 8.000 stanovnika imaju 200 korisnika, ali oni su ostali i bez te pomoći. U 24 narodne kuhinje u Vojvodini hrani se oko 10.000 ljudi, ali se procjenjuje da su potrebe dvostruko veće, jer pola općina uopće nema javne kuhinje, kaže Vera Žarkovićiz Crvenog križa Vojvodine.
                                                        ********
SAMO MLADIC, KARADZIC I GENERALSKA SVITA JNA, KOJA JE SIJALA MILIJUNE NAGAZNIH MINA ZA ISTI ONAJ NAROD KOJI IH JE HRANIO,   OSTAJU VJECITI GOJENCI OVOG SUMANUTOG DRUSTVA..

Nema komentara:

Objavi komentar