petak, 30. kolovoza 2013.

PISATI ILI REZHATI

Cijenjena gospodjo,
Nisam rodni pisac.
To medjutim ne sprecava da se rezhi ucestalo, tim vise ako nad nama ne visi neki  koreograf koji ce ciniti nase tekstove şnosljivijim i  logicnijim izricajem, citatelja radi.

Marx nam skrece paznju da je covjekov fizicki i duhovni zivot povezan sa prirodom, nema drugog smisla nego da je priroda povezana sam sa sobom, jer covjek je  dio prirode.
Buduci da otudjeni rad covjeku 1. otudjuje prirodu, 2. samog sebe, njegovu  vlastitu djelatnu funkciju, njegovu zivotnu djelatnost, on covjeku  otudjuje rad; on mu rodni zivot cini sredstvom individualnog zivota . On mu otudjuje prvo rodni zivot i individualini zivot , i drugo, posljednjeg cini i njegovoj apstrakciji ciljem prvog , takodjer u njegovu apstraktnu i  otudjenom obliku…… Zivotionja je neposredno jedinstvena sa svojim zivotnom djelatnoscu. Ona se od nje ne razlikuje .Ona je zivotna djelatnost. Covjek cini samu svoju zivotnu djelstnost predmetom svog htijenja i svoje svijesti…..“

Moje htijenje  i svijest bas je tome usmjereno. Zivjeti u tom planetarnom zvjerinjaku kao individua , jest zivjeti  zagubljeno, gubitnicki. Rezhanje je stoga jos jedino sto prilici  njegovom rodnom bicu….

Nema komentara:

Objavi komentar