ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

BANKRODSTVO JEDNE SUMANUTE CIVILIZACIJE

PIŠE MLADEN PLEŠE

KOMENTAR JUTARNJEG O PLANU U SLUČAJU BANKROTA Riječ je o možda posljednjem upozorenju EU

  • Darko Tomaš / CROPIX
Objavljeno: prije 9 h i 26 min
Najava diplomata da bi Europska komisija od 2016. mogla preuzeti nadzor nad financijskim i gospodarskim poslovanjem Hrvatske dignut će na noge cijelu zemlju. Pobunit će se braniteljske udruge i desni politički spektar, optužujući Bruxelles da želi oteti teško stečenu nezavisnost i slobodu. Na noge će se dići sindikati i lijeve stranke, okrivljujući EU da namjerava opljačkati još ono malo imovine i nekretnina koje su ostale u domaćem vlasništvu. Građani i umirovljenici, poduprti političkim strankama, ustat će pak u obranu penzija i plaća koje im eksploatatori iz Bruxellesa žele smanjiti.
No, što kada se stiša buka i smire strasti? Neće biti druge nego hladne glave odgovoriti na pitanje postoje li politički, intelektualni i ekonomski potencijali koji će izvući zemlju iz katastrofalne situacije. Do sada, naime, niti jedna politička opcija nije imala znanja, volje i hrabrosti spriječiti da se troši više nego što se zaradi, niti da provede reforme.
Uz to, u državi nema ozbiljnije proizvodnje, a na prste jedne ruke mogu se nabrojiti uspješne tvrtke koje bi mogle pokrenuti posrnulu ekonomiju. Nema ni političara koji imaju ideju kako se izvući iz ponora. Inače duboko podijeljena javnost jedinstvena je samo kada se valja suprotstaviti promjenama.
Znajući za sve to, EU je, nevoljko jer zna kakve će joj to nevolje donijeti, poslala upozorenje koje bi trebalo otrijezniti političke elite i građane. I, ostavila je dovoljno vremena, godinu i pol dana, da se, ako se ima pameti i volje, započne s reformama koje će zaustaviti negativne trendove, a u tom slučaju neće biti potrebe za uplitanjem Europske komisije.
             ***************************************************************
Zemlji prijeti bankrot!
Kojoj?
Dvadeset postotnoj skitničkoj populaciji nepotrebne radne snage  od 350 tisuća vegetirajučih duša - bogu i satani na teret.
Dvije stotine  pedeset tisućama  birokratskim salonjama.
Desetinama ili stotinama  tisuća staying home patriota .
Ili tisučama  lažnih glasovnica, koje se žire na račun svojih unovčanih duša.
Ili pak nebrojenoj pastvi, iz koje Vatikan cijedi njene posljednje škude.
Kamoli stotinama tisuća  „djelatnika“ od koji se potkrada 90 % od njihovih proizvoda.
Možda jednoj zemlji koja  još uvijek ne pozna bankrot –jer je izrasla iz njega i u njemu izumire



Nema komentara:

Objavi komentar