nedjelja, 15. prosinca 2013.

SVE MAFIJSKE KAPILARE HRVATSKE ZLOCINACKE ORGANIZACIJE

NEDJELJNI OTKRIVA

TKO JE ZVONE RADIĆ 'Prijatelji ga zovu Mefisto. On je izmislio Nadana Vidoševića i gurnuo ga u biznis'

Objavljeno: prije 2 h i 1 min
 
 
 
Zvonimir Radić, splitski poduzetnik, član Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore te dugogodišnji pokrovitelj Nadana Vidoševića, u petak je priveden na obavijesni razgovor u sklopu istrage u najnovijem kraku afere Remorker - zbog sumnje da je iz tvrtke Piramida iz Sesveta preko Igora Premilovca izvukao pet milijuna kuna - te je nakon trosatnog davanja iskaza pušten
Nema ga. Sad je izašao. Nemamo komentara - rekao nam je muški glas koji se jučer javio na telefon u zagrebačkom stanu splitskog poduzetnika Zvonimira Radića, dugogodišnjeg pokrovitelja Nadana Vidoševića te člana Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore.
Iz pritvora je jučer ujutro pušteno svih pet osumnjičenih iz najnovijeg kraka afere Remorker.
Radić je, neslužbeno doznajemo, svjedočio tri sata.
Po svemu sudeći, zadovoljio je istražitelje iskazom, pa se može zaključiti da je zapravo priznao ono za što ga se tereti. Moguće je i da se nagodio. Ali to nam jučer nitko nije želio službeno potvrditi.
Radić je na slobodu pušten u dva sata u noći.
Skupinu predvođenu Radićem tereti se da je u razdoblju od 2005. do 2012. izvukla nešto manje od pet milijuna kuna iz tvrtke Piramida d.d. iz Sesveta.
Radića se sumnjiči da je kao predsjednik Nadzornog odbora Piramide angažiraoIgora Premilovca za izvlačenje novca. Prvi trag bile su Premilovčeve bilješke.
Vedrana Vilovića, koji je u tom periodu u tvrtki bio na visokim funkcijama, sumnjiče da je osmislio način na koji su izvlačili novac. Premilovčevi partneri dosad su poslove maskirali ugovorima o marketinškim uslugama, ali u ovom slučaju otišli su korak dalje.
Vilović je u dogovoru s Premilovcem smislio novu fiktivnu djelatnost.
Premilovac, inače profesor tjelesnog, postao je, nakon marketinškog maga, i pregovarač s regionalnim farmaceutskim liderima.
Iz ugovora koje je Piramida sklopila s Remorkerom iz Češke vidljivo je da je Premilovac bio angažiran kao posrednik u pregovorima sa slovenskim farmaceutskim liderom Krka d.d. te srpskom Galenikom i Hemofarmom.

Nitko ništa ne želi komentirati

Službeno se u ugovorima vodilo da će za taj posao Remorker dobiti 3 do 4 posto od vrijednosti poslova koje bi dogovorio, dok je Premilovac zapravo, kako su istražitelji utvrdili, zadržavao osam poso. Ukupno na poslovima s Piramidom Premilovac je naplatio nešto manje od pola milijuna kuna.
Ugovore je prema Radićevu nalogu potpisivao Vedran Vilović, a to je nastavio činiti, tvrde istražitelji, i Krešimir Hlede kao direktor. Tereti ih da su obojica to činila iako su znali da je riječ o fiktivnim poslovima, odnosno da Remorker International zaračunate usluge nije nikada obavio.
Transakcije su išle tako da je sa žiroračuna Piramide isplaćivan novac na račun Remorkera u Austriji.
Premilovac je taj novac podizao sa žiroračuna u Steiermarkische und Sparkasse, pa je gotovinu fizički vraćao u Hrvatsku. Predavao je novac umanjen za osam posto koliko je iznosila njegova provizija.
Time je oštećena tvrtka Piramida, a i državni proračun.
Pokušali smo ovih dana razgovarati s nekim iz tvrtke Piramida.
- Nemamo komentara - bilo je sve što su nam rekli.
Na službenoj internet stranici tvrtke Piramida iz Sesveta piše da je osnovana 1. listopada 1950. kao gradsko udruženje staklara za proizvodnju božićnog nakita. Nekoliko godina kasnije proširili su asortiman izradom termos-boca, fiola i bočica, a nakon kupnje prvog stroja tipa Ambeg za proizvodnju ampula počeli su proizvoditi isključivo farmaceutsku ambalažu od cijevnog stakla.
Početkom sedamdesetih kupuju nove strojeve za proizvodnju bočica i ampula.
Piramida se 1979. preselila na današnju lokaciju u Sesvetama te kupila nove najsuvremenije strojeve za proizvodnju ampula, a nakon toga i za proizvodnju bočica. U tom periodu tvrtka je orijentirana na domaće i istočnoeuropsko tržište. Krajem devedesetih proizvodnja ponovno raste. Tvrtka je privatizirana 2001. godine te ubrzo izlazi na cijelo europsko tržište i bilježi nagli rast proizvodnje. U srpnju 2012. regionalni private equity fond Blue Sea Capital stječe sto posto vlasništva u Piramidi.
“Cilj Fonda je putem planiranih investicija udvostručiti proizvodnju do 2016. godine te nastaviti desetljetnu tradiciju ulaganja u modernu tehnologiju, zaposlenike i najvišu kvalitetu proizvoda kako bi Piramida postala jedan od 5 najvećih proizvođača staklene farmaceutske ambalaže u Europi.”
Vlasnička struktura Piramide u vrijeme Zvonimira Radića nije baš do kraja jasna jer se kao vlasnik tvrtke vodila tvrtka čiji je osnivač bila, pak, firma iz Nizozemske.
Pharmakon B.V. iz Amsterdama vodio se kao osnivač tvrtke Pharmakon ulaganje d.o.o., s tim da na internetskim servisima nema puno podataka o toj nizozemskoj tvrtki. Broj telefona koji je prijavljen više ne pripada toj tvrtki.
- Nikad čula za Pharmakon - rekla je gospođa koja se javila na taj broj.
Prijatelji Zvonimira Radića kažu da je Piramidu prodao još prije godinu dana.
Preuzeo ju je, čini se, fond Blue Sea Capital koji, kako se navodi na njihovoj internet stranici, ulaže u zemlje bivše Jugoslavije. Fond ima ciljanu vrijednost ulaganja u rasponu od 5 do 15 milijuna eura. Ivan Zec vodi se kao djelatnik ureda u Zagrebu.
- Nemam komentara - kazao nam je jučer Zec.
Tvrtka Piramida zapošljava 139 ljudi, a prijavljuje u financijskim izvješćima ukupne prihode od 40-ak do 70-ak milijuna kuna koliko je ostvarila 2012.
U tvrtki je još uvijek član Uprave Krešimir Hlede, 36-godišnjak kojeg se također sumnjiči da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Piramide u vrijeme Zvonimira Radića. Hlede na svom Facebook profilu ne skriva vlasititi stil života, prepun putovanja, raznih sportskih aktivnosti, tulumarenja.

Svi ga znaju - i vole

Vidi se da je zaljubljenik u razne sportove - od jedrenja, snowboardinga i slobodnog penjanja do motociklizma, a vodi se i kao direktor u nekim tvrtkama koje se bave turizmom i sportom.
No, Radićeva najbližeg suradnika Vedrana Vilovića, koji je ujedno direktor Sektora za graditeljstvo pri HGK odakle je prekjučer i priveden, povezivalo se ranije s cijelim nizom tvrtki. Poslovni dnevnik je u siječnju 2012. objavio članak da Viloviću prijeti optužnica kao predsjedniku Uprave Jadrankamena jer radnicima te tvrtke u suvlasništvu Brune Orešara nije isplatio plaće iako je na računu bilo novca.
Vilović je diplomirani inženjer građevine, a kao i Radić, rođen je u Splitu. U HGK ga, doznajemo, baš ne vole jer je hladan u međuljudskim odnosima. Bilo je problema, doznajemo, s pronalaskom tajnice koja će u Komori za njega obavljati tajničke poslove.
No, splitska legenda Zvonimir Radić, zvan Zvone, među ljudima je obožavani lik. Kad smo prilikom uhićenja nekih političara nazivali njihove bivše prijatelje i suradnike, većina je nakon privođenja tog uglednika ostajala sudržana. U Radićevu slučaju priča je drugačija, pa ni ministar policije Ranko Ostojić nije ni pokušao zanijekati prijateljstvo s Radićem.
- Radića poznajem 20 godina - izjavio je Ostojić za Jutarnji list.
Jedan naš drugi sugovornik kaže:
- Ne znam nikoga tko ne poznaje Zvonu.
Radić je u Splitu okupljao sve: poduzetnike i arhitekte, političare i odvjetnike, rotarijance i lionse, uglednike i mangupe.
U javnosti ga se dosad nije često spominjalo, tek kao tajnovitog pokrovitelja Nadana Vidoševića s kojim je svojedobno drmao Dalmacijacementom. Ali u splitskim gradskim kuloarima Radić je daleko obožavanija figura od Vidoševića.
(...)

Nema komentara:

Objavi komentar