nedjelja, 21. rujna 2014.

PET MILENIJA LJUDSKE SAMOĆE

VLADA PODIJELJENA U RATU S MOL-OM

JUTARNJI OTKRIVA S gašenjem rafinerije u Sisku slažu se i hrvatski članovi Uprave Ine

  • Cropix
Objavljeno: prije 2 h i 14 min
Za hrvatske direktore bliske vrhu Vlade zatvaranje pogona nije sporno, ali Vrdoljak inzistira na tužbi
Hrvatski predstavnici u Upravi Ine, načelno su se složili s planom zatvaranja rafinerije u Sisku. To je s ekonomskog stajališta jedina logična odluka, eksplicitno je u subotu ujutro u razgovoru za Jutarnji list zaključio državni dužnosnik koji je dobro obaviješten o situaciji u vrhu naftne kompanije.

Nerazumno inzistiranje

U pitanju je osoba koja ima potporu Vlade, tako da u njegovu slučaju sigurno nije u pitanju izdvojeno razmišljanje o najavi kako će MOL u idućim danima donijeti formalnu odluku o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku. “Bilo bi potpuno nerazumno inzistirati na opstanku sisačke rafinerije, kada nema izgleda da će prestati stvarati gubitke i postati profitabilna”, nastavio je sugovornik Jutarnjeg lista. A na pitanje ima li Vlada mehanizme za zaustavljanje Mađara koji su većinski vlasnici, kratko je odgovorio: “Vlada tu jednostavno ne može ništa. Možda će nešto poduzeti Ivan Vrdoljak, ali tek treba vidjeti”.

Vlada nemoćna, ali...

U ovom posljednjem dijelu odgovora, krije se kvaka. Jer dok izgleda kako je u Vladi prevladao stav da se oko Rafinerije Sisak ništa ne može napraviti, Vrdoljakovi suradnici su zgroženi takvim defetizmom i najavljuju nastavak rata protiv MOL-a.
“Formalno gledano, Vlada ne može spriječiti MOL jer je Ivo Sanader dao Mađarima sva upravljačka prava. Ali nemojmo zabraviti odluku Arbitražnog suda prema kojoj do okončanja postupka o sudbini Ine, Uprava MOL-a ne smije donositi štetne odluke. A zatvaranje sisačke rafinerije je užasno štetna odluka, koju hrvatska strana mora i može pobiti”, uvjeren je suradnik ministra gospodarstva.
To je razlog zbog čega idući tjedan u Zagreb stiže skupina američkih odvjetnika iz tvrtke Patton-Boggs. Vlada je u studenome 2013. potpisala ugovor, čiji je sadržaj proglašen državnom tajnom, prema kojem Hrvatsku u sporu s MOL-om zastupa Patton-Boggs, za svotu od 80 tisuća eura mjesečno (600 tisuća kuna), a ukupni troškovi, prema pozivnom natječaju, bili su deset milijuna kuna. Pravnici iz Patton-Boggsa, dakle, sljedeći tjedan bi trebali osmisliti plan kako zaustaviti mađarsko gašenje Rafinerije Sisak.

Prekasno ulaganje

Jer ako se ostvare namjere Uprave MOL-a, Rafinerija nafte u Sisku faktički će prestati postojati, skladišni kapaciteti bili bi prenamijenjeni u logističko-distributivni centar, a na ostatku prostora bili bi pokrenuti novi pogoni. Ova opcija ocijenjena je od strane MOL-a kao ekonomski najracionalnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog biznisa koji već nekoliko godina posluje sa znatnim gubicima. Inače, u političko-poslovnim krugovima, MOL-ova namjera gašenja sisačkog kompleksa poznata je već desetak mjeseci. Čak i neki Vrdoljakovi savjetnici neslužbeno priznaju kako razumiju poslovnu dimenziju MOL-ove namjere jer bi neophodna modernizacija sisačke rafinerije koštala između 400 i 500 milijuna dolara.

Poznata strategija

Još krajem prošle godine u vladi Zorana Milanovića dobili su informaciju kako je mađarski MOL u svojoj strategiji razvoja Ine predvidio zatvaranje rafinerije nafte u Sisku već 2014. godine, ali i zatvaranje rafinerije u Rijeci 2018. godine. Nešto ranije Mađari su donijeli odluku o zatvaranju svoje rafinerije u Mantovi u Italiji, koja će postati distribucijski centar, tako da MOL sada ima još četiri rafinerije - jednu u Mađarskoj u blizini Budimpešte, jednu u Slovačkoj, i dvije u Hrvatskoj, a to su Sisak i Rijeka.

‘Sisak više ne može biti profitabilan’

Po kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine, MOL je morao modernizirati obje Inine rafinerije. Modernizacija rafinerije u Sisku nije ni počela, dok je u Rijeci obavljena tek prva faza. Prerada u Sisku stalno pada: 2010. prerađeno je 1,7 milijuna tona, 2011. godine 1,03 milijuna tona, a u 2013. tek 500.000 tona. Iz razgovora s hrvatskim članovima vrha Ine, jasno je da ni oni ne vide kako bi sisačka rafinerija mogla postati profitabilna. Slično misle i u vrhu Vlade. ( R. B.)
                   *************************************************************************
NE POGAŽENE POD ČIZMOM KLASNOG POGANINA

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar