utorak, 27. siječnja 2015.

GRČKA DANAS (3)


Kakav god ishod današnjih zbivanja u Grčkoj , kao da sobom donose i onu društvenu luč, o kojoj su maštali Marx i Engels nakon poraza Pariške komune, zaključujući da je prošlo vrijeme uličnih barikada, koje bivaju  zalivene uzaludnom ljudskom krvlju, te da se nasilje ne da više suzbijati analognim  nasiljem.
Daniel De Leon ide korak dalje, spoznajući da stvaralačke mase bivaju imanentni nosioci jedne  daleko veće zdravo razumske snage, pod uvjetom da se kompaktno ujedine u jedan svoj Big Union, nezavisno od strukovnih podjela, uposlenih i nezaposlenih,  studenata  i penzionera i ženskog i muškog roda. Jednom srastali  u jedinstveni stvaralački faktor naj odgovornijeg društveno čimbenika, koji se napokon zatiče u onoj sanjanoj epohi visoko razvijene civilizacije,  u kojoj je Čovjek pobijedio opću materijalnu nestašicu, i u kojoj su napokon stvoreni teorijski uvjeti općeg materijalnog i duhovnog izobilja za sav ljudski rod.
Povijesni gorostasi čovječanstva, s toga , ne bivaju slučajni.

Marxa, Engelsa i De Leona porađa upravo ta jedna društvena tektonika, koja, napokon, ne samo što predstavlja jedan revolucionarni preporod iz jednog nižeg klasnog ustrojstva u ono više, već ujedno inaugurira i kraj klasnih antagonizama u opće. Samom činjenicom što im je istekao rok trajnosti, odnosno njihove anakrone egzistencije, nastale novim proizvodnim mogućnostima općeg blagostanja, što poništava do samog temelja njihov raison d'etre, diktiran ekonomskim uvjetima u kojima je sve do tada opstajalo isključivo ono jače- ratobornije biće, dok su stvaralačke mase tek vegetirale na odbačenim mrvicama svojih tlačitelja.         

Nema komentara:

Objavi komentar