četvrtak, 22. listopada 2015.

"POVIJEST KOJU SMO UČLI BILA JE OBIČNA LAŽ" Slavenka Drakulić

KOLUMNA
Mitski pazinski rujan
Piše: Davor Šišović
Objavljeno: 29.09.2015 | 12:26Zadnja izmjena: 29.09.2015 | 12:260 komentara
Rujan je mjesec socrealizma: s jako mnogo riječi, a sa sve manje djela obilježava se, iz godine u godinu, nekoliko važnih događaja iz bliže zavičajne povijesti. Ti su događaji nedvojbeno važni, oni su svakako odredili sudbinu i identitet ovih prostora, ali ti događaji pripadaju povijesti. Sasvim druga stvar je što povijest kao znanost te događaje još nije sasvim raščistila, pa zato danas još uvijek postoje različite interpretacije tih događanja kao povijesne baštine. U tome je razlika između historiografskih znanstvenih saznanja i prošlosti kao baštine: znanost je neumitna i temelji se na dokazima, a baština podliježe interpretacijama i reinterpretacijama, dakle promjenama.
Zašto se svakoga rujna na svečanim sjednicama u Pazinu pompoznim riječima ponavlja danas prevladavajući oblik kolektivnog, ili usađenog sjećanja na događaje iz rujna 1943. godine? Nisu li te povijesne činjenice već morale postati dijelom opće kulture, dio školskog programa, nešto s čime odrasta svatko tko ovdje sazrijeva? U redu je da ljudi koji danas žive, ali su ta vremena daleko prethodila njihovom rođenju, prolaze kroz takva nekakva uživljavanja u dane ponosa i slave njihovih očeva i djedova, zapravo sve više djedova i pradjedova.

    *******************************************************************************************************
Zapaženi članak povijesne lakrdije istarskog poluotoka, jadno odigrane balkanskim krojačima 20.stoljetne povjesnice, čija se imena i prezimena kriju poput zmija svoje noge.
Ovaj jadan narod to sve i danas plaća.


www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar