utorak, 25. veljače 2014.

COVJEKOV KLASNI TAOC

NOVI ZAPLET U KRIZI

UPOZORENJE UKRAJINI IZ RUSIJE 'Putin bi mogao poslati vojsku već sljedećeg tjedna'

  • Getty Images/AFP
Objavljeno: prije 3 min
 
 
 
Kijev vjeruje da Putin, bijesan zbog progona Janukoviča, već stavlja ruske vojne snage u stanje pripravnosti
Rusko pripajanje krimske luke Sevastopolj u Ukrajini mogli bi se dogoditi u roku tjedan dana, upozorava bivši savjetnik u Kremlju.
Situacija koja podsjeća na trenutak kad je nacistička Njemačka anektirala Austriju, Andrey Illarionov tvrdi da ljutiti ruski predsjednik Vladmir Putin odbacuje upozorenja Zapada i stavlja vojsku u stanje pripravnosti.
Postoje nagađanja da se svrgnuti ukrajinski predsjednikViktor Janukovič nalazi pod ruskom zaštitom u Sevastopolju nakon što je za njim izdan nalog za uhićenje zbog optužbi na masovna ubojstva.

PRONAĐEN DOKUMENT O PLANOVIMA ZA POKOLJ Janukovič je na Krimu, u Rusiju bježi brodom?

Uz to, ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da ne priznaje revolucionarne vlasti u Ukrajini.
- Ne razumijemo što se tamo događa. Postoji velika prijetnja našim interesima i našim građanima - kazao je.
Službeni Kijev vjeruje da predsjednik Putin, bijesan zbog progona Janukoviča, već stavlja ruske vojne snage u stanje pripravnosti.
Bivši savjetnik u Kremlju Illarionov upozorava da Putin sprema "ruski 'anschluss' Sevastopolja koji bi se mogao dogoditi za tjedan dana, najviše tri tjedna".
- Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice upozorila je Putina da ne ulazi s vojskom u Ukrajinu. Nisam siguran da će Putin uzeti u obzir to upozorenje - kazao je Illarionov.
Illarionov je već ranije upozorio da Rusi žele odcjepljenje onih dijelova Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom.
- Poznato je da Putin Ukrajinu ne doživljava kao državu. Iz njihova gledišta Ukrajina nikad više neće biti ovoliko slaba pred Rusijom, Rusija nikad neće biti ovoliko jaka kao danas, a SAD i EU nikad više neće biti toliko indiferentne prema krizi u Ukrajini - tvrdi bivši savjetnik.
Putin je već u prošlosti spominjao svoju dužnost prema zaštiti ruskih građana kao izliku za vojnu intervenciju, bilo je to u Gruziji 2008. godine.

Rusija protiv predsjedničkih izbora u Ukrajini u svibnju

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izrazio protivljenje prijevremenim predsjedničkim izborima u Ukrajini 25. svibnja, ocjenjujući da je to protivno sporazumu o izlasku iz krize koji je prošli tjedan potpisan u Kijevu.
Šef ruske diplomacije podsjeća da sporazum potpisan prošli petak između predsjednika Viktora Janukoviča i čelnika oporbe, u nazočnosti europskih posrednika, predviđa održavanje predsjedničkih izbora nakon ustavne reforme do rujna ove godine. Rusija nije potpisnica tog sporazuma.
Održavanje izbora 25. svibnja, kako smatra Lavrov, predstavlja "odbacivanje sporazuma".
"Vrlo je važno, što god da se dogodi, da se držimo načela sporazuma", istaknuo je Lavrov. Rusija je već u više navrata pozvala novu ukrajinsku vlast da poštuje odredbe sporazuma.
Umjesto Janukoviča, za kojeg se od subote ne zna gdje se nalazi, za privremenog predsjednika je imenovan Oleksandar Turčinov, predsjednik parlamenta. ( Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar