petak, 21. veljače 2014.

"MARS KUCI"

AFERA SKUPIH VOZILA

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Okreće li se Ivica Račan u grobu gledajući ovu SDP-ovu Vladu?

  • Slavko Midzor/Arhiva/CROPIX
Objavljeno: prije 9 h i 4 min
Aktualni ministri kukaju da žive kao na minimalcu, a kad naručuju pola milijuna kuna skupe limuzine, ponašaju se poput pijanih milijunaša
Naš pokojni predsjednik Ivica Račan vozio se u Passatu, pa je ipak izgubio izbore - to je argument što ga je ovih dana potegao ministar Gordan Maras objašnjavajući kako recentni Audi-skandal neće bitno naškoditi SDP-u. Jer, umjesto šparnog Račana, Hrvatska je 2003. izabrala razmetljivog Ivu Sanadera, koji će kasnije za sebe nabavljati blindirane automobile kakve koriste šefovi samo najbogatijih država.
Baš dobro da je neki od SDP-ovih ministara podsjetio na nekadašnjeg lidera stranke. I baš dobro da je to učinio uoči SDP-ove konvencije na kojoj će vladajuća stranka demonstrirati svoje viđenje druge polovice svog mandata vladanja državom. Ivica Račan mora da se danas prevrće u grobu zbog onoga što mu nasljednici rade. Pokojni SDP-ov šef nije bio čovjek bez mana, ali javnost ga pamti kao osobu velike skromnosti i normalnosti. Passat kojim se vozio bio je rezultat njegova političkog i ljudskog stila. Već u njegovu vremenu SDP je bio odstupio s pozicije avangarde “prezrenih na svijetu”, ali još je korespondirao sa socijalnom stvarnošću zemlje. Pitanje u čemu će se voziti za Račana je bilo pitanje ljevičarskog svjetonazora i socijalnog takta.
Za njegove nasljednike pitanje preskupog voznog parka - vidimo ovih dana iz serije presica na kojima premijer Zoran Milanović iz šupljeg u prazno pretače relativiziranje priče o bijesnim limuzinama - dakle, za aktualne šefove SDP-a to je eventualno tek pitanje rejtinga. Kako će se kontingent Audija A6 odraziti na imidž stranke, kako će im utjecati na izborne šanse. Ne brinu se oni o političkim konzekvencama svojih poteza, nego isključivo o njihovim izbornim reperkusijama. Ivica Račan nije se vozio u neukusno skupim autima, nije hodao po ručkovima, u njegovu su se uredu redovito mogli zateći ostaci pizze, premda na premijerskoj funkciji, zadržao je gotovo asketske manire. Neki njegovi ministri ne samo prvih dana, nego cijeli mandat koristili su vlastita vozila.
Današnji SDP-ovi asovi izgubili su svaku vezu s realnošću. Plutaju u nekom svom paralelnom svijetu. Ne dotiču ih podaci o 400 tisuća nezaposlenih, o trećini stanovništva ispod egzistencijalnog minimuma, o prenapregnutim javnim financijama i živcima građana. Aktualni ministri kukaju da žive kao da su na minimalcu, a kad naručuju, gotovo bez iznimke, pola milijuna skupe limuzine, ponašaju se poput pijanih milijunaša. Javnost ih ne doživljava korumpiranima poput bivše vlasti, ali raznim povlasticama bogato su se počastili. Da je Sanader u trošenju bio mahnitiji, da je Tomislav Karamarko svojedobno naručio gotovo milijun kuna skupu “kočiju”, taj ih argument više ne opravdava. Hrvatska ih je izabrala da ne budu gramzivi, a ne da u tome budu tek nešto smanjenih apetita.
Milanovićeva Vlada čak je skinula restrikcije koje je u tom pogledu Jadranka Kosor kao premijerka bila postavila. Doministrima i ostalim dužnosnicima sličnog ranga vratila je pravo na službenog vozača 24 sata dnevno. Vratila je i pravo na kartice, pa portale ovih dana pune tekstovi o ministrima koji se sa svojom svitom redovito obžderavaju po najskupljim restoranima. Državnu su upravu nakrcali svojim stranačkim ljudima, kojima su odmah visoko podigli koeficijente… Da se o bahatim, pokondirenim, s mutnim poslovima povezanim gradonačelnicima i županicama ne govori. Neosjetljivost, indolencija, socijalni autizam! Zato je priča o tisuću i pol automobila, s kojima sada vlast ne zna što bi, neprilično skupih i nabavljenih u nevrijeme, metafora SDP-a kao pogubljene socijaldemokracije. Stranku je danas zaposjela generacija političkih yuppieja, modernizirana verzija ljevičarskih baruna, kojima su od političkih uvjerenja važniji statusni simboli.
Istina, Račanu vožnja u Passatu nije pomogla da dobije izbore i zadrži vlast u Hrvatskoj. Hoće li nabildavanje oktanskih mrcina - kompleksi neiživljenih političkih klinaca na ministarskim pozicijama! - odmoći Milanovićevu SDP-u? Sigurno mu neće koristiti. Neovisno o tome hoće li ih kolona ispod čekića novih Audija odvesti u izborni poraz ili ne, stranka je na velikom gubitku. Čak ako i ne izgubi izbore, SDP je izgubio karakter. Račan nije sačuvao vlast, ali sačuvao je obraz. Svojim poštenjem i skromnošću zaslužio je poštovanje javnosti. Hrvatska ga se i danas sjeća s uvažavanjem. Njegovi nasljednici SDP konstituiraju kao crvenu oligarhiju, odvojenu i antagoniziranu od građana i turobnog socijalnog miljea Hrvatske.
   *******************************************************************************************
KOMENTAR OVOG BLOGA
Milanovicu, kao da bolje prilijeze ona palanacka nadmenost : „Necu prodati Hrvatske vode“, od onog  jucerasnjeg kukavnog izmotavanja : „Malo smo bili naivni.“
Dok je njegova SDP-ovska povijesna regimenta vec davno pred svijetom pokazala svoje pravo nalicje, kada je jos u toku Prvog Svjetskog rata  posve preuzela brigu Njemackog Junkerstva nad Europskim osvajackim pohodom, izvodeci pred streljacki vod Rozu Luxemburg i Karl Liebknecht-a, te mrtve raskasapio u sitne djelove,  cime je prakticno ugusen prvi pokusaj  Europske  socijalisticke revolucije, te se samoproglasio za najveceg drustveno-reformatorskog zlocinca  20. stoljeca., stvarajuci tako pogodno tlo nacifasizmu, staljinizmu, pa sve do danasnje Korejskog KimYong-il-a , Chicago's bad boys Regana, Thatcherice, Jelcina, Putina i kineskog Hu-a . Kod nas na Balkanu Pavelica, Mihajlovica, Tita, Milosevica, Tudjmana, kao i njenu ostalu drustvenu gamad, koja , iz dana u dan sve vise pljacka ovaj jadni narod, ostavljajuci ga  da vegetira u svom zagubljenom dilirijumu.

Cak i maleni kamencic znade ponekad biti uzrokom  da povijesni tocak skrene u drustvenu strovalju

Nema komentara:

Objavi komentar