subota, 3. svibnja 2014.

"DA COVJEK COVJEKU OSTANE- COVJEK" 4


Ma gdje je, zaboga, danas taj covjek, Dalibore?!
Kakav covjek, u kojem obliku, i u kojoj to jos preostaloj maski da ga smislimo sebi i prodajemo svojoj okolini.. Ovdje, u nasem sivjetu, to drustveno cudo posve biva usredotoceno na vlastitu animalnu borbu za opstanak, koja mu se u tu svrhu natice jedna od brojnih i ukletih oportunih maski, da bi kao takav vegetirajuci  prezivljavao.
Mozda su to tek osobni Krikovi, ili njihov eho, jos iz necijeg ranog djetinjstva, kad su nas neupuceni roditelji bacali vjerskim psinama  da nam oglodju na vrijeme ono iskono ljudsko; umjesto iskazivanja  ljubavne prisnosti, da nas maskiraju u ministrante, koji ce pod prijetnjom sibe na izust bubati, usred 20. stoljeca, one prve lekcije iz geografije- da je Zemlja ravna ploha.
 I nemojmo se varati da su to bile tek neljudske rabote jednog balkanskog srednjevjekovnog Draskovica.
Danas to jos intenzivnije provodi njegov naslijednik Kosic, okupljajuci oko sebe i svoje  vjerske izopacenosti, sve brojnije zrtve.
Nije za vjerovati da smo tada, kao jedna ili vise balkanskih nacija ili plemena,  bili na kulturoloskom repu svijeta. Ali danasnja nas statistika upravo tamo uvrstava, i to izricito kao jedan od balkanskih ogranaka – Hrvatske nacije- velikih pomaka prema iskonoj ljudskoj pecini.   Po nacionalnoj temi , obavjestavate nas o brojnim okupljanjima, i to o vecini jedne rastresene dijaspore diljem svijeta. „Sacuvao me bog“ od takvih  Jugoslavena i
jugoslovenstva ,  „ a od domacih cu se obraniti sam“
Sam Thompson tu vam je najbolji primjer – kad ovdje danas, jednim svojim migom okupi pedesetak tisuca hrabrih nacionalista, da urlaju, bucu i ricu : „Za dom spremni!
Pa to ni sam Pavelic nije uspjevao.

               

Nema komentara:

Objavi komentar