četvrtak, 1. svibnja 2014.

IZ KORESPONDENCIJE

Postovani Severino,
moram priznati da ne znam o kojem "drugom odgovoru" govorite. Bez obzira na to konstatujem - ugodno je procitati Vase redove, iako je tu nabacano mnogo toga "s brda - s dola"! Spominjete tu sve i svasta i vjerujem da poznajete mnogo vise od onoga sto je stalo u ovih nekoliko redova. Bilo bi lijepo s Vama se sresti i razmijeniti misljenja - sigurno bismo si imali sto reci.

Bez obzira na to koliko se slazete sa nasim stajalistima ili ne, odrzali smo nekoliko okruglih stolova na temu jugoslovenstva i Jugoslovena (Split, Sarajevo, Banja Luka, Medulin, Stutgart) i stekli odredjeni uvid u (ne)znanje i (ne)shvatanje tematike, prije svega mladih, ali i starijih generacije, koje jos uz sve to krasi i (ne)zainteresovanost bilo cime novim, jer, a sta drugo ocekivati – oni vec sve znaju. Na nekoliko mjesta smo bili direknto upitani: „Gdje su vam puske!?“ Toliko o zelji za znanjem! Dakle, ljudi poput Vas, sa kojima zelimo diskutovati, razmijeniti misljenja ne gledajuci na to ko se s kim i oko cega slaze ili ne, vec da li se nesto novo moze saznati – takvih je mnogo manje, nego sto bih ja htio. No, sta je – tu je!

Nasa grupa, organizovana unutar Udruzenja „Nasa Jugoslavija“ prihvatila se prilicno glomaznog zadatka priblizavanja onoga sto mislimo da je bitno sirem krugu. U cilju bolje procjene trenutnog stanja pokrenuli smo anketu, pripremamo blog (uskoro krece sa radom), a sve u zelji direktne komunikacije sa onima koji zele diskutovati. Kao sto rekoh, nije nam vazno pokazati da znamo vise ili bolje – diskusija je osnovni put kojim se zelimo kretati. Razmjenom misljenja dolazi se do razumijevanja.

I na kraju: mi se dozivljavamo kao Jugosloveni, pripadnici jugoslovenske nacije. Kao sto znate, ti Jugosloveni nisu nikada imali svoju drzavu. Zajednicka drzava (kako Kraljevina SHS/Jugoslavija, tako ni SFRJ) nije bila zemlja Jugoslovena, vec SVIH naroda koji zive na tom podrucju – zajedno! No, vidjecemo sta ce nam jos donijeti rezultati ankete. Do sada je sve teklo veoma dobro, odgovori su zaista interesantni.

Do novog javljanja srdacan pozdrav,


Dalibor Tomic

  **********************************************
Postovani Dalibor .
Zahvaljujem za vas odgovor.
Kao sto sam vam ranije javio- moja je korespondencija javne naravi, pa cu si tom prilikom dozvoliti  da vas odgovor uvrstim na vlastitu web stranicu, kako bi citatelj bio upucen  nasim obostranim mislima, uvjerenjima ili stavovima po drustvenim pitanjima.
Veoma cijenim Vase rijeci da bi bilo lijepo s menom se sresti.
 Uvijek se rado druzim,   i kad god sam se pri tome osjecao vise praznjen nego plemenjen, mozda je jos nadvladavao neki nutarnji instinkt u trazenju pouka, i  spoznaja, upravo iz te  najvece gomile naseg  medju ljudskog  praznjenja, kojeg nasljedjujemo,.kao najveci incest klasnog drustva, koje  iz nas istjeruje sve ljudsko.
Povodom Vase teme Jugoslovena i Jugoslavenstva, jedna od takvih spoznaja upucuje na cinjenicu da:  kad god su se na Balkanu zatalasale njene drustvene mocvare, i iz bilo kojeg razloga, gotovo uvijek je iz njih izranjao Necovjek. Bilo da je rijec o vjerskom, nacionalnom, kulturoloskom, ili ideoloskom falsifikatu, upravo je pod jednim, ili svih tih zezla zajedno, taj nitkov mahnitao ovim prostorima, gotovo bez ikakvog otpora.
Drugim rijecima: sto se vise pojavljuju ove drustvene artefaktne izrasline – to manje biva na vidiku Covjek.
Danas je pretvoren u jedinstven objekt uporabe i paralelnog potrosaca.
Drustvu,  koje ga je interesno formiralo kao takvog, on, kao Covjek, postaje anakroni visak
Ako je Hrvat, Srbin, Jugoslaven;  ako je Katolik ili Pravoslavac, ako je Ljevicar ili Desnicar – to posve dostaje njegovoj vegetativno- drustvenoj ulozi……
Lijep pozdrav,

Severino Majkus    

Nema komentara:

Objavi komentar