utorak, 9. prosinca 2014.

EKONOMSKA TIRANIJA KAO SVESTRANO KLASNO NASILJE

MUČENJE BEZ EFEKTA

IZVJEŠTAJ KOJI ĆE UZDRMATI AMERIKU 'CIA nas je sve obmanula, brutalno je mučila zatvorenike'

  • AFP
Objavljeno: prije 16 min
 
 
 
Javnosti je dostupan samo sažetak izvješća američkog Senata, čije je objavljivanje bilo odlagano jer se službeni Washington nije mogao usuglasiti što se može objaviti
Američki je senat u utorak napokon objavio dugo očekivano izvješće o metodama kojima se nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. koristila središnja obavještajna agencija CIA. Sažetak izvješća obavještajnog odbora Senata navodi kako je CIA izvršava "brutalna" ispitivanja osumnjičenika za terorizam u godinama nakon napada 11. rujna. Također, senatski odbor je zaključio da je CIA obmanula Amerikance u pogledu učinkovitosti "pojačanog ispitivanja".
Ispitivanja su loše provođena i informacije koje su tako prikupljene bile su nepouzdane. Cjelovito senatsko izvješće koje se proteže na više od šest tisuća stranica ostaje povjerljivo, ali je javnosti dostupan sažetak na nešto više od 480 stranica, čije je objavljivanje bilo odlagano jer se službeni Washington nije mogao usuglasiti oko toga što se može objaviti. Sastavili su ga demokratski članovi odbora.
Američki predsjednik Barack Obama obustavio je CIA-in program ispitivanja dolaskom na vlast 2009. godine, te je rekao da su te tehnike predstavljale mučenje zatvorenika, odnosno "torturu". 'Ove su metode značajno naštetile američkom ugledu u svijetu i zbog toga nam je teže gurati naše interese kod saveznika i partnera', izjavio je, komentirajući danas objavljeni sažetak.
Tijekom predsjedničkog mandata Georgea W. Busha na tajnim lokacijama izvan SAD-a držano je stotinu osumnjičenika, koji su podvrgavani brutalnim metodama ispitivanja kao što je "waterboarding" (gušenje vodom), šamaranje, ponižavanje, izlaganje hladnoći i nesanici. Braneći svog tadašnjeg lidera, republikanci u Senatu danas tvrde da su sve korištene metode dovele do hvatanja ključnih bjegunaca, među njima i Osame bin Ladena
                    ***************************************************************************
Ekonomska tiranija bila je, i ostati će glavno izvorište svih nasilja, sve dotle dok se 

čovječanstvo ne oslobodi klasne podčinjenosti proizvodnih masa od strane 

nekolicine kukavnih oligarha, koji posjeduju cjelokupna sredstva svjetske 

proizvodnje. 


www.severinomajkus.com/blog

Nema komentara:

Objavi komentar