utorak, 14. veljače 2017.

OTVORENO PISMO NYT-u


'DONALD TRUMP JE NESPOSOBAN DA BUDE PREDSJEDNIK' Grupa psihijatara i psihologa poslala alarmantno pismo o psihičkom zdravlju predsjednika SAD-a

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 14.02.2017. u 15:11
Carlos Barria/File Photo / REUTERS
Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici poslali su New York Timesu otvoreno pismo u kojem zaključuju da "Donalda Trumpa njegovo psihičko stanje onemogućava da sigurno obnaša dužnost predsjednika".
U tekstu koji potpisuje 35 stručnjaka stoji da Trumpov rječnik i ponašanje sugerira da je nesposoban za empatiju, a njegove tendencije "iskrivljavanja realnosti" koje koristi u svrhu gradnje "mita o vlastitoj veličini" i napada na one koji ga osporavaju činjenicama, vjerojatno će dovesti do povećanja njegove pozicije moći. 
Inače nije uobičajeno da psihijatri daju svoje profesionalno mišljenje o psihičkom stanju neke javne osobe ako ju nisu pregledali i razgovarali s njom - štoviše, Američka udruga psihijatara u svojem Etičkom kodeksu osuđuje takvo ponašanje. No, ova skupina je za NYT rekla da su smatrali nužnim prekinuti šutnju zato što se boje da je "previše toga u igri".  
 - Šutnja je rezultirala time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa nismo dali svoje mišljenje u ključno vrijeme. Bojimo se da previše toga ovisi o Trumpu da bismo i dalje mogli šutjeti - rekli su stručnjaci u pismu.
 - Rječnik gospodina Trumpa kao i njegovo ponašanje, demonstriraju nemogućnost da tolerira stavove drugačije od svojih, što dovodi do ispada bijesa. Njegove riječi i ponašanje pokazuju krajnju nemogućnost empatije... Mi vjerujemo da velika emocionalna nestabilnost koju sugeriraju njegovo ponašanje i retorika Trumpa čine nesposobnim da sigurno služi kao predsjednik.
Među potpisnicima pisma su umirovljeni profesor kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta sveučilišta u Harvardu Lance Dodes i Joseph Schachter, svojedobno visoki član Međunarodne psihoanalitičke udruge.
Ovo pismo samo se nastavlja na već ranije izraženu zabrinutost mnogih analitičara i senatora, od kojih su neki rekli da smatraju kako predsjednik SAD-a nije "psihički zdrav". 
Tako je konzervativni komentator Andrew Sullivan rekao da bi mediji ozbiljno trebali pričati o Trumpovom psihičkom zdravlju:
 - Da imamo tako nestabilnu figuru u centru svijeta, nesposobnu prihvatiti realnost, iznimno je opasno. Ova problem nas brutalno gleda u lice - rekao je Sullivan za CNN
*********************************************
VOZ PRED ZAPREGOM 
Kad se kapitalizam posve osipa na globalnoj razini, potrebna je lisičja hrabrost da se zato pronalaze njegovi manijakalni čelnici, koji su sve to, navodno skrivili. Jer, da nije njih, svijet bi i dalje uživao njegovu destruktivnu blagodat.

Nema komentara:

Objavi komentar