subota, 16. rujna 2017.

INTELEKTUALNA BRBLJAONICA

nedjelja, 6. prosinca 2015.

Ozren Žunec (D. KOVAČEVIĆ)
 > Fotogalerija

Treći svjetski rat? Ima razloga za strepnju  -   Glas Itre

Objavljeno: 06.12.2015 | 09:04Zadnja izmjena: 06.12.2015 | 09:040 komentara

Prošlog vikenda u Zagrebu se održao trodnevni godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva posvećen temama rata i mira. Završio je zadovoljavajućom ocjenom organizatora da je skup obuhvatio cjelinu znanstvenih uvida u rat, ali i sviješću da znanost o ratu ima vrlo ograničen utjecaj na društvenu zbilju. Član Organizacijskog odbora simpozija bio je prof. dr. Ozren Žunec, sociolog i redoviti profesor Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje među ostalim predaje i kolegij sociologija vojske i rata; a bio je jedan od najobrazovanijih časnika u Domovinskom ratu. Žunec je izjavio da se ovaj simpozij održava u danima koji izgledaju kao oni u srpnju 1914. ili u kolovozu 1939. godine.
     **************************************************************************************
Komentar ovog bloga
Današnje čovječanstvo nije ni blizu niti daleko od još jedne nove ratne kataklizme. Ono je u njoj. Teorijski gledano, sve od Prvog svjetskog rata na ovamo. I bit će tako dugo dok naše prosječne spoznaje zaobilaze njegovu klasnu uzročnost. Odnosno, njegovu neizglednu i ne premostivu proturječnost, čija penjuća kostanta ukazuje na sve veću jaz između posjednika svih sredstava za proizvodnju i ne posjedničkih masa, sve većeg proturječja između načina ekonomske proizvodnje i njene društvene razmjene.
Da bi se izašlo iz tog društvenog košmara, nužna je također i ona druga spoznaja, koja tinja podzemno već 
treće stoljeće, zasađena tržišnim kapitalizmom, i koja nalaže civilizacijskoj sazrelosti da nije više nužna tek jedna režimska smjena nižeg k višem razvojnom stupnju, već i njehova korjenita klasna abolicija iza koje:
„ Znat ćemo da je socijalizam uspostavljen kao poredak kada budemo s posvemašnom nevjericom gledali u natrag na ideju da su šačici tržišnih razbojnika dane slobodne ruke da korumpiraju javnost svojim neandertalskim pogledima prikladnima samo za podebljavanje njihova tekućeg računa i nizašto više:“                                       („Zašto je Marx bio u pravu“ )

Nema komentara:

Objavi komentar