subota, 30. rujna 2017.

"MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP 'SOCIJALIZAM NA KLUPI' U PULI"


Predavanja o komunistima i komunističkim partijama

 
0
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od danas do subote održat će se treći dvogodišnji međunarodni znanstveni skup "Socijalizam na klupi" koji će biti otvoren danas u 12.30 na Filozofskom fakultetu, u Svečanoj dvorani Tone Peruško.
Ovogodišnja tema "Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate" okupila je gotovo stotinu sudionika iz petnaestak zemalja. Program čine izlaganja u brojnim sekcijama, plenarna predavanja i okrugli stolovi.
Pozvana plenarna predavanja održat će sveučilišni profesori Stephen A. Smith sa Sveučilišta u Oxfordu koji će govoriti o stogodišnjici Oktobarske revolucije u Rusiji, Jens Gieseke iz Centra za suvremenu povijest u Potsdamu koji će se pozabaviti komunističkim partijama u društvima državnog socijalizma nakon 1956., s naglaskom na Istočnu Njemačku te Pavel Kolář s European University Institutea u Firenci koji će održati predavanje na temu "Kraj partije: ideološko nepovjerenje i propadanje masovne politike od 1968. naovamo".
Na okruglim stolovima bit će riječi o nedavno objavljenim zbornicima "Social Inequalities and Discontent in Yugoslav Socialism" koji su uredili Rory Archer, Igor Duda i Paul Stubbs, zatim "Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma" koji je uredio Duda te "Socijalizam: izgradnja i razgradnja" koji su uredili Chiara Bonfiglioli i Boris Koroman). Sudjeluju recenzenti, urednici i autori.
Kako kažu organizatori, pored želje za poticanjem znanstvenog interesa za nedovoljno istražene teme, poticaj organizaciji skupa dale su okrugle svjetske i domaće obljetnice kao što su stogodišnjica Oktobarske revolucije, osamdeseta godišnjica dolaska Josipa Broza Tita na čelo Komunističke partije Jugoslavije te početka njezine federalizacije osnivanjem KP Hrvatske i KP Slovenije. "U širem europskom kontekstu predmet rasprava na skupu bit će slojevitost strujanja unutar komunističkih krugova koji su se za vlast borili ili je osvojili, obnašali i gubili, potom odnosi između komunista i protukomunističkih snaga, uspjesi i neuspjesi komunističkoga djelovanja na području unutarnje i vanjske politike, društvenih i ekonomskih odnosa, obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti. U izlaganjima sudionika naći će se vodeći, anonimni i bivši komunisti, oni koje su smatrali svojim unutarnjim i vanjskim neprijateljima, događaji koje su pokretali, procesi kojima su upravljali, pojave koje su im izmicale kontroli, teorije i ideali koje su zastupali te prakse koje su potvrđivale zadani kurs ili s njega skretale", najavljuju organizatori.
Program skupa i Knjiga sažetaka može se naći na www.unipu.hr/index.php?id=klupa2017. (M. Ra.)
 ****************************************************************
Kad će ta intelektualna jarčja „Socijalista na klupi“ u Puli jednom sjesti na optuženičku klupu ?
Pred povijesti odgovarati zato što manipulira sociajlističkom sveticom Rozom Luksembug, koja je uz Daniela De Leona prva rasčlanila znanstvenim metodama svojevremeni Lenjinizam, njegovu „Prvu fazu Komunizma“. Umjesto da 1918. godine stane na stranu prvog pokušaja njemačke socijalističke revolucije Spartakovaca,  kukavički da potpiše onaj besramni Brest- litovski sporazum sa njemačkim socijal demokratskim Junkerima, koji će mu obezbjediti željezničku kompoziciju iz Švicarske da ga preveze u Petrograd , gdje će stati na čelo feudalnoj Rusiji. Tu da oživi jednu od naj večih devijacija marksizma poslije Druge Internacionale „Suradnje Kapitala i Rada“, te da Trečom Internacionalom opravda Oktobarsku revoluciju kao izgradnju „Prve faze Komunizma.“ Na nacionalističkim osnovama proglasi međunarodni revolucionarni socijalizam Marksa u puku feudalnu žabokrečinu ruskog mužika: izgradnje te prve sumanute faze na  nacionalnim osnovama svake nacionalne posebnosti, koju će Staljin razraditi u praksi pobijanjem desetine milijuna vlastih žitelja, i time se usporediti s rađajučim fašizmom Mussolinia i Hiltlerovog nacizma. Ni manje ni više, kad će nalogom Inforbiroa  1933.godine biti spriječena i ona druga socijalistička revolucija tri milijuske radničke klase Njemačke, koja je čekala da ju njena Komunistička partija pozove na ustanak, koji bi time spriječio dolazak Hitlera na vlast. Umjesto toga ( sic!) slijedi onaj drugi još beramniji pakt Ribentropp- Molotov o „bratskom“ međubnom ne napadanju, čime se otvaraju vrata Drugom svjetskom ratu, u kojem će nestati danjih desetina milijuna nevinih ljudskih duša.
Napokon dovesti svijet u današnje stanje prijeteće apokalipse, i vaše spokojno intelektualno nagađanje : koliko još itelektuanih malograđana može stati pored vas na vrh jedne drušvene igle.
www.severino-majkus.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar