četvrtak, 29. ožujka 2018.

NEMA ŽIVOTINJE NA OVOM SVIJETU S TAKVOM VERZIRANOM MIMIKOM POPUT POLITIĆARA

SKRIVANI SUSRET

DETALJI TAJNOG POSJETA: KINEZI KIMU PRIREDILI FASCINANTAN DOČEK, A ONDA USLIJEDIO ŠOK U Pjongjang se vratio sa spoznajom da je netko drugi šef

REUTERS
U noći s utorka na srijedu potvrđeno je da je agencija Bloomberg bila u pravu: sjevernokorejski lider Kim Jong-un bio je u tajnom posjetu Kini u koju je došao oklopnim vlakom.
Kao što smo napisali u utorak, Kim se možda i nadao da će njegov posjet proći u tajnosti, ali Kinezima je bilo izuzetno važno da ta vijest pravodobno dođe u javnost.
Bloomberg je tako potvrdio ugled i utjecaj koji uživa kod kineskog vodstva. Jer, to je bila ekskluziva.
Kimu je očito bilo važno da nitko u Sjevernoj Koreji ne shvati da ga nema kako se ne bi dogodilo da ga pri povratku na graničnom prijelazu ili posebnom peronu dočeka posebna vojna jedinica.
-----------------------------
KCNA
“Kim Jong-un, čelnik Radničke partije Koreje i čelnik Komisije za državna pitanja Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), došao je u neslužbeni posjet Kini od 25. do 28. ožujka na poziv Xi Jinpinga, glavnog tajnika Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, predsjednika Narodne Republike Kine i čelnika Središnje vojne komisije.” Korejska je agencija u priopćenju pomno navela sve Xijeve titule, čak i jednu više nego što će to napraviti službena kineska agencija.
“Kim Jong-un je došao u Peking 26. ožujka. Kolonu u kojoj su vozili njega i njegovu suprugu do državne rezidencije Diaoyutai pratio je 21 motocikl.”
To je u svakom slučaju izuzetno važan podatak, kao i da je Xi dao Kimu poklon koji je “brižno pripremao”. Što se tiče sadržaja, za sjevernokorejsku je javnost dosta sljedeće: “Kim i Xi su razgovarali”.
-----------------------------
XINHUA
“Na poziv Xi Jinpinga, glavnog tajnika Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i kineskog predsjednika, Kim Jong-un, čelnik Radničke partije Koreje i čelnik Komisije za državna pitanja Demokratske Narodne Republike Koreje, došao je u neslužbeni posjet od nedjelje do srijede.” Kim nije predsjednik jer tu titulu i dalje drži njegov djed, a važna su dva elementa: Xi je uputio poziv, čime se pokazuje njegov utjecaj na Kima; posjet je bio neslužben, dakle Kim se tek treba dokazati pa da dođe u službeni posjet.
Kineska agencija dat će bitno više detalja, ali opet pomno biranih: “Kim je rekao da je njegova obveza doći i osobno čestitati Xiju u skladu s prijateljskom tradicijom DPRK i Kine”. A onda i stvarni razlog dolaska: “Kim je rekao kako se situacija na Korejskom poluotoku ubrzano razvija i dogodile su se brojne važne promjene, dodajući kako je osjećao da treba pravodobno doći i osobno informirati druga glavnog tajnika Xi Jinpinga zbog drugarskih odnosa i moralne obveze”. Kim je u potpunosti stavljen u podređeni odnos i ima “moralnu obvezu” prema Kini.
Ključni dio vijesti su četiri prijedloga (!) koja je iznio Xi za razvoj bilateralnih odnosa: nastaviti s dijalogom na visokoj razini (Kim je pozvao Xija u Koreju); vratiti se vrijednoj praksi strateške komunikacije na razini partija (jasna kritika zatvorenosti Koreje prema Kini); aktivno poticati miroljubivi razvoj. “Spremni smo na zajedničke napore s DPRK, u skladu s trendovima, visoko podići barjak mira, razvoja, suradnje i uzajamne koristi, trajno poboljšavajući dobrobit naših naroda”. U tom se kontekstu spominje “socijalizam s kineskim karakteristikama i više je nego jasno kako Xi očekuje da Kim preuzme tu doktrinu. Što se izravno proteže u četvrti prijedlog, “zacementirati narodnu želju za prijateljstvom Kine i DPRK.”
-----------------------------
YONHAP
Južnokorejska agencija objavila je kako je Kim Jong-un “posjetom Kini napravio svoj iznenađujući diplomatski debi, prekidajući gotovo šestogodišnju izoliranost”. Ističu kako je Kim, za razliku od svog oca i djeda, na put poveo i suprugu.
Eksperti su za agenciju izjavili kako bi Kim mogao zatražiti i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - navodno se planira put ministra vanjskih poslova Ri Yong-hoa u Moskvu sljedeći mjesec.
-----------------------------
KYODO
Japanska agencija objavila je kako je “Južna Koreja pozdravila sastanak koji povećava zabrinutost u Tokiju da Japan ostaje marginaliziran od drugih zemalja u oblikovanju brzog razvoja događaja od početka ove godine, koji uključuju Sjevernu Koreju”.
Navode i kako je japanski premijer Shinzo Abe jučer u parlamentu izjavio da je izuzetno zainteresiran za poteze Sjeverne Koreje te da prikuplja i analizira informacije. “Želimo od Kine dobiti cjelovito objašnjenje.”
-----------------------------
DONALD TRUMP
On se, po običaju, oglasio tweetovima: “Primio sam prošle noći poruku od Xi Jinpinga iz Kine da je njegov susret s Kim Jong-unom prošao jako dobro te da se Kim raduje susretu sa mnom. U međuvremenu, na žalost, maksimalne sankcije i pritisak moraju ostati po svaku cijenu”.
I, jasno, napad na prethodnike: “Godinama i tijekom mnogih administracija svi su govorili da za mir i denuklearizaciju Korejskog poluotoka nema ni najmanje mogućnosti. Sada je vrlo izgledno da će Kim Jong-un učiniti što je ispravno za ljude i čovječanstvo. Radujem se susretu”.
-----------------------------
AP
Agencija donosi stajališta raznih analitičara. “Posjet Kim Jong-una pokazuje da Kina nije marginalizirana, nego da igra vodeću ulogu”, rekao je Pang Zhongying, stručnjak za Sjevernu Koreju na sveučilištu Renmin u Pekingu. “Sjeverna Koreja je još jednom iskoristila Kinu jer tako pokazuje Južnoj Koreji i SAD-u da je Peking i dalje bliski saveznik”, dodaje Pang.
“Riječ je o tome da Kina pokazuje svoju regionalnu hegemoniju i utjecaj govoreći: Hej, prvo razgovaraš sa mnom”, rekao je Said Michael Kovrig, analitičar za Sjeveroistočnu Aziju u Međunarodnoj kriznoj skupini. Naime, Kimov otac, Kim Jong-il, također je u prvi inozemni posjet otputovao u Kinu, i to 2000. godine kako bi se konzultirao s tadašnjim kineskim predsjednikom Jiang Zeminomprije svog susreta s tadašnjim južnokorejskim predsjednikom Kim Dae-jungom.
Pekingu se nikako ne bi sviđalo da se mlađahni Kim sretne s bilo kojim svjetskim državnikom prije nego s kineskim predsjednikom. Kim je, što nije tajna, bijesan na Kinu jer mu je i ona nametnula sankcije, ali nalazi se u teškoj situaciji i nema drugog izbora nego prihvatiti pokroviteljstvo Pekinga nad svakim svojim vanjskopolitičkim potezom. Ako stvarno dođe do denuklearizacije i ukidanja sankcija, tada bi se stvari mogle i promijeniti. Ali tek tada

Nema komentara:

Objavi komentar