nedjelja, 14. travnja 2013.

JELI COVJEK DOISTA PO SVOJOJ PRIRODI STRVINAR

Ili pak on tek slijedi svog "pro-bono" lakrdijasa kicaste civilnosti ?
To sociolosko pitanje, ostati ce vjecna enigma, ili bar dotle dok ta  njegova narav biva iskljucivo zavisna od njegovog zrtvenickog plijena , koji se tako plodno mnozi pod osuncanim podnebljem ove lijepe Planete.
I dok se pri tome dade sazeti jedna njena evolutivna komponenta, koja se formirala pocem od same pojave zivota, ili pak biva zaceta tek pojavom civilizacijske epohe zasnovane na privatnom vlasnistvu.
Ovdje se donosi djelomican clanak Jutarnjeg Lista, koji bi mogao uvelike pridonijeti jednom boljem sagledavanju uzroka i posljedica, kao i budjenja iz nekih ostataka ljudske iskone izvornosti.

  SVE TAJNE DINASTIJE ŠOLA
NEDJELJNI OTKRIVA Nikad ispričana priča o perspektivnoj bankovnoj menadžerici i njezinu bratu, vlasniku Europatradea
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->
Objavljeno: prije 7 h i 55 min






Zbog pronevjere u Karlovačkoj banci od 215 milijuna kuna uhićena je Marija Šola, perspektivna bankovna menadžerica. Ovo je priča o njoj i njezinu bratu Marijanu Šariću, vlasniku Europatradea.
Vlasnik Europatradea Marijan Šarić, kojeg zovu Mr. Samsung, poslovnu karijeru počeo je kao gastarbajter i ugostitelj, a preko divljeg duty free biznisa postao je jedan od pet najuspješnijih zastupnika Samsunga u svijetu. Zgrnuo je silan novac, prijateljuje s najvećim hrvatskim sportašima poput Davora Šukera i Gorana Ivaniševića, a pred fotoreporterima je znao spremno pozirati sa Severinom. Ulagao je u nogomet, košarku, konjičke sportove, donirao stotine tisuća maraka za obranu zemlje i postao praktički vlasnikom Karlovačke banke. U poslovnoj mu se biografiji u rubrici uspjesi često spominje izraz “prvi u Hrvatskoj”. Prvi duty free dućan, prva privatna robna kuća, prvi Mercedes SLR u gradu, prvi dioničar Karlovačke banke...I
 
Međutim, Mr. Samsung ovih dana prolazi teške trenutke. USKOK -ovi istražitelji iza rešetaka su zbog pronevjere u Karlovačkoj banci teške 215 milijun kuna prošlog tjedna strpali njegovu sestruMariju Šolu i njena tri sina, a budućnost banke koja je počela kao njegov najambiciozniji projekt, unatoč umirujućim najavama preostalog menadžmenta, preko noći postala je neizvjesna.
Priča o Marijanu Šariću priča je o dvije uspješne i moćne obitelji, priča o usponu jedne i padu druge, o velikom bogatstvu, ali i teškim privatnim problemima, a počela je 1982. u Goethestrasseu, u Münchenu, odmah pored Glavnog željezničkog kolodvora. Tamo je Šarić otvorio svoj prvi dućan s tehničkom robom. Stotinjak metara dalje slične su dućane imali Josip Gucić, Frano Pašalić i obitelj Krolo.
  
- Čitava je Jugoslavija preko vikenda bila u Münchenu. Najbolje su išli videorekorderi, televizori i satovi. Našim ljudima pojam su bile njemačke marke poput Grundiga - prisjetio se Šarić, koji je u Njemačku s ocem stigao 1970. kao petnaestogodišnjak. Ostatak šesteročlane obitelji, porijeklom iz Grabovice pored Tomislavgrada, ostao je u novoj obiteljskoj kući u Sesvetama.
No, dok su Hrvati u subotu jurili u jednom smjeru, Šarić je već neko vrijeme vozio u drugom. S ocem je tri godine ranije otvorio noćni klub Flamingo na Trnovčici. Preko tjedna je tako radio u Njemačkoj, a preko vikenda u klubu. Posao je cvjetao, a iz tog doba iskače zanimljiv podatak o tome kako bi svake večeri u Flamingu prodali barem 30-ak boca viskija. Flamingo se zatvorio 1993., a novac od kluba Šarić je uložio u nabavu tehničke robe za svoj dućan.
Kupci su mu u to vrijeme uglavnom sunarodnjaci, a među njima i Ljubo Ćesić Rojs, za kojeg će Šarić reći da mu je dragi prijatelj, ali nikad poslovni partner. Rojs je kao vozač autobusa svraćao u Goethestrasse, utovario bi desetak videorekordera iz Šarićeva dućana po turi pa odvezao robu u Hercegovinu i preprodao je.
- Na tome se nije mogao obogatiti, ali sigurno je fino zaradio sa strane. On je moj bliski prijatelj, ali nikad nije bio suvlasnik moje firme - opisao je Šarić odnos s Rojsom.
Svi trgovci iz Münchena kasnije su uspjeli u Hrvatskoj. Pašalić je danas vlasnik Marine Frapa, Gucić jedan od poznatijih tajkuna koji je u problemima sa zakonom, a Šarić je ostao u prodaji...
Naime, priliku je vidio u duty free dućanima čije je otvaranje 1989. dozvolila Markovićeva vlada. U sljedećih godinu dana Šarić će se strelovito obogatiti. Taj period naziva Eldoradom.
- To je bila ludnica, mogao si zaraditi koliko si htio - opisuje kasnije to vrijeme.
Prvi duty free shop
S profesorom Antom Pulićem s Pravnog fakulteta i Josipom Gucićem prvi duty free shop otvara u Ilici pored Britanskog trga, u prostorijama tvrtke Elektron. Bilo je to u prosincu 1989. Čim je dućan otvoren, idućeg jutra pred njim je čekalo pedeset kombija. Prodaja je išla kao luda. Šarić je dnevno, kako je priznao, imao milijun tadašnjih njemačkih maraka prometa.
Ogroman iznos od 215 milijuna kuna, za koji je njegova sestra Marija oštetila njegovu banku, u to je vrijeme Šarić mogao zaraditi za samo 53 dana.
Dio zarade odmah daje za obranu zemlje. Prvo kroz direktnu novčanu donaciju od 200 tisuća tadašnjih maraka pa kroz razne humanitarne projekte u koje je uložio, prisjetio se, oko milijun maraka. Zbog toga ga je u svojem uredu primio i pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, nakon čega Šarić automatski ulazi u sam vrh javnog života. Među najboljim prijateljima mu je i Miroslav Ćiro Blažević te dio nogometne generacije koja će 1998. osvojiti broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Nema komentara:

Objavi komentar