ponedjeljak, 20. listopada 2014.

HRVATSKA RIBA OD GLAVE SMRDI

BANDIĆEV SURADNIK ZNAO ZA AKCIJU POLICIJE?

JUTARNJI OTKRIVA Dva dana prije uhićenja Ljubičić zvao dvije banke: 'Hitno mi treba moj novac'

  • Damjan Tadić / CROPIX
Objavljeno: prije 8 h i 12 min
 
 
 
Bandić i Ljubičić postali su članovi Partije krajem 80-ih, ostali su u SDP-u i 90-ih te zajedno gradili stranku kojom će osvojiti Zagreb
Postalo je nepodnošljivo. Od početka godine oni su ovdje svaki dan. Nitko više ne želi ništa potpisivati. U ljude se uvukao strah. Rade li samo psihološki pritisak ili zaista nešto traže, ja zaista ne znam. Pokazat će vrijeme.
Ovako mi se krajem proteklog tjedna povjerio Slobodan Ljubičić, uhićeni predsjednik uprave Zagrebačkog holding, drugi najmoćniji čovjek Zagreba i najbliži suradnik do jučer prvog čovjeka grada Milana Bandića.
Ovo ‘oni’ odnosi se na istražitelje USKOK-a, a danas je očigledno da kriminalisti u Holdingu nisu bili samo kako bi u zaposlenike direkcije ovog komunalnog diva uvukli strah.
Rođen je u mjestu Runovići kraj Imotskog, 10. travnja 1958. godine, no u osobnoj mu stoji drugi datum budući da su ga roditelji u matičnu knjigu rođenih upisali pet dana kasnije jer su su toliko pješačili iz Runovića do Imotskog.
Nakon završene osnovne škole, Ljubićić odlazi u Split, gdje završava srednju građevinsku školu i upisuje Pravni fakultet. No umjesto pravo, završava politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.
Upravo taj studij bit će prva poveznica Ljubičića i Bandića, prijatelja koji će biti nerazdvojni punih 25 godina. Zajedno su gradili zagrebački SDP, upravljali gradom, bili osumnjičeni za razne afere i to sve to prošli su sa istih pozicija. Bandić kao politička figura, Ljubičić kao operativac.

S Bandićem u Partiji

Oboje su se 80-ih učlanili u Partiju. I dok je Bandić sredinom 80-ih počeo raditi u Općinskom komitetu SKH Pešćenica, Ljubičić je svoj politički put započeo kao stručno-politički radnik za ekonomske poslove u tadašnjoj Općini Trnje.
Oba su u SDP ostali i nakon 1990., nakon što je tu stranku napustilo nekoliko desetaka tisuća članova. Baš je Ljubičić 1990. vodio kampanju kandidatima SKH-SDP s Trnja Ivici Račanu i Gordani Šipek i to poprilično uspješno budući da su njih dvoje bili jedini kandidati te stranke koji su iz Zagreba ušli u Sabor. I dok je Bandić sredinom 90-ih u svoj politički uspon krenuo otvaranjem mjesnih ogranaka SDP-a po metropoli, Ljubičić se okrenuo vlastitom biznsu. Uz pomoć svojeg rođaka iz SAD-a, počeo se baviti uvozom, pa je tako preko svoje tvrtke Dinex90, za policiju nabavljao štitove, kacige, čizme, odjeću i motoroline waalkie-talkije. Tada je zaradio prvi veliki novac, a tim je poslovima, kako će se kasnije opravdavati, kupio nekoliko vrijednih nekretnina po Zagrebu. Prvu javnu funkciju Ljubičić preuzima 2000. godine, kada je zagrebački SDP na čelu s Bandićem srušio HDZ.

Stvaranje Holdinga

Bandić postaje gradonačelnik, a Ljubičić šef Robnih terminala i član Poglavarstva zadužen za nekretnine. Kasnije će raditi i za gradski Ured za izgradnju grada i gradski Ured za upravljanje imovinom. Već tada Bandić i Ljubičić počeli su razrađivati ideju ujedinjenja svih zagrebačkih gradskih poduzeća u Holding, što se i ostvarilo prvog siječnja 2006. godine. Predsjednik uprave tog mastodonta s 13 tisuća zaposlenih postaje upravo Ljubičić.
Holding, koji se tada zvao Gradsko komunalno poduzeće, odmah je počeo s velikim projektima poput obnove voznog parka ZET-a, no uz projekte, uz Ljubičića i Bandića, počele su se vezati brojne afere poput mešetarenja zemljištem i namještanjem poslova. Ipak najveća afera izbila je u ljeto 2008. godine kada je pretučen zagrebački SDP-ovac i direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović kojeg je u tu tvrtku doveo upravo Ljubičić.
Uskoro nakon toga na jednoj od sjednica uprave Holdinga objavljeno je anonimno pismo protiv pretučenog Rađenovića, što je bio okidač da vodstvo SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem, zatraži hitnu Ljubičićevu smjenu. Bandić je tada morao birati između sebe i Ljubičića i odabrao je - sebe. Smijenio je Ljubičića koji je taj čin Bandića u početku okarakterizirao kao izdaju, da bi kasnije govorio kako svog prijatelja u potpunosti razumije. Naime, Bandić bi prije lokalnih izbora 2009. bio izbačen iz SDP-a da to nije učinio.

Pobijedio tešku bolest

Istraga je ubrzo pokazala da Ljubičić nema nikakve veze s premlaćivanjem, a Ljubičić je tada prošao i poligraf. Unatoč tome, znao je da će ga ta afera pratiti cijeli život, a najviše se u to vrijeme bojao za svoju suprugu koja je bila trudna i nosila blizance. S Bandićem se nije čuo sve dok ga nisu izbacili iz SDP-a, odnosno Bandićeve kandidature za predsjednika države. Nakon poraza, Bandić se vratio Zagrebu, a Ljubičić privatnom biznisu.
U veljači 2010. godine Ljubičić proživljava osobnu tragediju. Sestra mu se razbolila i iznenada preminula od karcinoma pluća, a u listopadu je i sam Ljubičić obolio od karcinoma pluća. Odstranjen mu je dio pluća, a nakon četiri mjeseca kemoterapije, ustanovljeno je da se oporavlja.
Ljubičić se vratio svom privatnom biznisu, no ne zadugo. Nakon što je 2. lipnja 2013. pomeo konkurenciju na lokalnim izborima, Bandić je odmah znao tko će biti novi - stari predsjednik Uprave Holdinga.
Dva dana prije uhićenja, u petak, Slobodan Ljubičić je kontaktirao četiri hrvatske banke obavještavajući ih da želi hitno podići gotovinu koja je bila pohranjena kod njih. Je li već tada znao da su policijski istražitelji stegli obruč oko njega i gradonačelnika Bandića? Vjerojatno da, jer ga je policija u nedjelju uhitila na graničnom prijelazu Bregana.
                            ************************************************************
NE ČUDI BANDIĆ, NITI NJEGOV KLAN.
ČUDE PALANKINI "METROPOLITANI" KOJI SU TOLERANCIJOM PODRŽAVLI SVE NACIONALNI LOPOVLUK KRIŽARA, DOMOLJUBA I IDEOLOGA PREVRNUTIH RUHA.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar