četvrtak, 2. listopada 2014.

UZMITE SVE ILI NIŠTA

BITKA ZA RADNA MJESTA

VELIKI PROSVJED RADNIKA Gradonačelnica Siska: 'MOL je namjerno uništio Rafineriju'

  • Ronald Goršić/CROPIX
Objavljeno: prije 19 min
SISAK - Ne damo Rafineriju, ne damo INU, ne damo Sisak, ne damo Hrvatsku, orilo se u srijedu popodne ulicama Siska. Više od dvije tisuće radnika Rafinerije Sisak, riječke rafinerije, Petrokemije, građana Siska, prosvjedovalo je ulicama Siska i na gradskoj tržnici Kontroba zbog plana MOL-a i Uprave INE da zatvore Rafineriju nafte Sisak.
„Nećemo dopustiti da Sisak u miru postane ono što je Vukovar postao u ratu. Razrušen grad, grad bez nade, bez budućnosti. Ovdje se često prelamala povijest: 1593. zaustavljeni su Turci, 1941. osnovan je prvi partizanski odred, 1991. godine osnovana je prva dragovoljačka postrojba hrvatskih branitelja i osvojena prva vojarna JNA u Hrvatskoj. Nemojte nas, gospodo političari i menadžeri MOL-a tjerati da u Sisku 2014. godine opet bude prekretnica. Pretvorili ste ovaj grad u grad tužnih lica, sada nas želite i ubiti. A mi kažemo: sada je dosta. Dvadeset godina mi smo u krizi, sada za vas, političari, dolazi kriza. Ne damo naše, ne damo svoje“.
Tim je riječima iznio najvažnije poruke koordinator Stožera za obranu Petrokemije Predrag Sekulićobraćajući se okupljenim prosvjednicima, među kojima su bili brojni hrvatski sindikalni vođe.
Prosvjed je počeo u 16 sati, ispred zgrade Velikog kaptola i sisačke katedrale, odakle su prosvjednici krenuli kroz središte grada do gradske tržnice. Putem se uzvikivalo „U boj, u boj“, a naročito glasno pjevao se ban Jelačić i stihovi o madžarskoj zastavi i onima koji nas hoće silom da pomađare.
Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ. Nakon poruke da radnici Rafinerije Sisak, radnici INE i svi građani Hrvatske imaju pravo na posao i sigurnost, Rilović se upitala kakva smo mi to pravna država u kojoj najviše sudsko tijelo u Hrvatskoj, Vrhovni sud, potvrdi presudu prema kojoj je ugovor o prodaji INE i upravljačkih prava praćena korupcijom, a šest mjeseci kasnije ništa se u tim upravljačkim pravima ne mijenja, nego se donose odluke suprotne interesima Hrvatske.
„Što radi naša Vlada, što radi DORH, ništa, a mi ih sada iz Siska pozivamo da obrane i zaštite nacionalne interese Hrvatske, da poštuju hrvatske zakone. Sve buduće odluke o INI moraju biti odluke u interesu hrvatskog naroda i Hrvatske“, zaključila je Maja Rilović.
Skupština Sisačko-moslavačke županijska zatražila je u srijedu prijepodne od Vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje sisačke Rafinerije i očuvala radna mjesta.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ponovila je među prosvjednicima da je sudbina njihova grada vezana uz sudbinu Rafinerije. "Ako izgubimo bitku za Rafineriju izgubili smo bitku za Sisak, a to nećemo i ne možemo dozvoliti", poručila je gradonačelnica.

'Ako ugasi sisačku rafineriju Ina će morati iskeširati 400 mil. kuna'

Gradonačelnica je ustvrdila da je MOL onog trenutka kad je dobio pola Ine dobio i pola odgovornosti za to što će se događati s Rafinerijom, ali da je na tom ispitu pao jer je namjerno i aktivno radio na tome da ne obnovi Rafineriju i da ju jednoga dana može proglasiti zastarjelom i suvišnom.
"Sada je evidentno da Rafinerija nije modernizirana zbog MOL-a jer im to nikada nije niti bio cilj, pristali su na taj uvjet s figom u džepu kako bi se domogli Inine distribucije i Ininog tržišta", kazala je.
Ustvrdila je da MOL treba Rafineriju pokloniti državi ako mu je na teret.
Prosvjednike je podržao i sisački biskup Košić koji je rekao kako se radnici Rafinerije imaju pravo bopriti se i izboriti za voja radna mjesta i egzistenciju.
Uz brojne političare, županijske i gradske vijećnike, kandidate za župana na predstojećim županijskim izborima, skupu u Sisku prisustvoao je i predsjednički kandidat prof.Milan Kujundžić.
On je rekao: „Zašto nitko, niti vlast ni oporba ne spomene uočljivu činjenicu da se nakon pravomoćne preude Ivi Sanaderu ugovor o prodaji INE Mađarima može raskinuti jer je utemeljen na kaznenom djelu, dakle ništavan od početka. I HDZ i SDP imaju svoje stranačke i financijske razloge zašto neće dirati MOL već idu na dugotrajnu arbitražu do kada će Madžari već sve razriješiti u svoju korist, sve zatvoriti“, rekao je kandidat za predsjednika RH dr. Milan Kujundžić.


Josipović: 'Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku'

POŽEGA - Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku, poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.
"Ina je naša strateška kompanija", izjavio je Josipović novinarima u Požegi te dodao kako se odluke poput najavljenog gašenja sisačke rafinerije moraju donositi promatrajući cjelokupnu budućnost Ine.
"Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u Ini stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", naglasio je. Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

                ************************************************************
„Ne damo Rafineriju, ne damo INU, ne damo Sisak, ne damo Hrvatsku“
Sada kad je Rafinerija postala druga Kartaga, kad je INA prošvercana , kada je Sisak pretvoren u Hirošimu, a Hrvatska prokockana bud' zašto.
Još samo da se tome doda : „Ne damo našu milenijsku eru klasnog sustava , ne damo naše posjednike, ne damo naše iscrpljene mase, ne damo njene krvopije: državničku mašineriju, njenu osvajačku i obrambenu armadu, ne damo njene intelektualne spinove , njene vjerske i nacionalističke protuhe".
Jednom riječju : Ne damo naš krumpir bez krumpirove zlatice.
Sada, kad ste odavde protjerali Čovjeka :

Uzmite sve preostalo - ili ništa !

Nema komentara:

Objavi komentar