utorak, 18. travnja 2017.

RATNE IGRE


KINEZI TVRDE DA VIŠE NEMAJU KONTROLU NAD KIM JONG-UNOM Sve veća napetost na Korejskom poluotoku, a svi strahuju što će se dogoditi 25. travnja

Damir Šagolj / REUTERS

Projektili Pukkuksong-2 SLBMs; u krugu Kim Jong-Un

Na Dalekom istoku situacija je sve napetija. Sjeverna Koreja izvršila je, doduše neuspješno, lansiranje balističke rakete srednjeg dometa KN-15 (eksplodirala netom nakon ispaljivanja), i to u trenutku kada je potpredsjednik SAD-a Michael Pence stigao u prvu postaju (Seoul) svoje desetodnevne tihooceanske turneje, u kojoj će posjetiti još Japan, Indoneziju, Australiju i Havaje.
Dan Armije
Trenutačno su svi u strahu što će biti 25. travnja, na Dan armije, kada se očekuje da će režim Kim Jong-una demonstrirati još neko opasno raketno ispaljivanje prema Japanu ili Južnoj Koreji. Bijela kuća vrlo je oštra prema Sjevernoj Koreji. Pale su teške riječi, zamirisalo je na ratni sukob, a to je bila i jedna od glavnih tema razgovora Donalda Trumpa s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. No, kako kažu diplomatski izvori, Peking se opravdava da više ne kontrolira Pjongjang te da su zadnje raketne prijetnje “Korejci izveli na svoju ruku”. - Sjeverna Koreja zadaje velike brige Kini - kažu u Pekingu. Michael Pence pružio je podršku Južnoj Koreji te rekao da će im SAD uvijek pomoći. Seoul je sve više pod dojmom nekontroliranih ratnih prijetnji sa sjevera, a Seoul je samo na 25 km od granice te je za napad “dovoljna” teška artiljerija.
Sastanak u Kremlju
I Japan je uznemiren, pa je već najavljeno da će premijer Shinzō Abe, u Moskvi 27. - 28. travnja, o tome što Rusija može učiniti da obuzda Kim Jong-una, razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. No, trenutačno su rusko-američki odnosi na jako niskoj razini zbog situacije u Siriji pa je pitanje kako će Rusija reagirati, mada ona uz Kinu jedina ima mogućnosti da obuzda nepredvidivog Kim Jong-una. No, oko Korejskog poluotoka je stiska - tamo se brčkaju mnogobrojni američki, ruski i kineski ratni brodovi.

Nema komentara:

Objavi komentar