subota, 29. lipnja 2019.

KRIZNA TEKTONIKA KLASNOG DRUŠTVA


„VEĆ  SADA NAM KRONIČNO NEDOSTAJE RADNIKA , ALI PRAVI PROBLEMI TEK DOLAZE. AKO NE KRENU DIZATI PLAĆE DIO POSLODAVACA ĆE PROPASTI !“
Jutarnji lit, 29.6. 2019.
********************************************************************************
OVAJ BLOG
Ono što nagriza naš današnji svijet  nisu njene velike migracije , bjegovi radne snage iz jednog kraja svijeta u drugi.  Kao ni njihov manjak ili višak. Posljedice su jednog mnogo dubljeg problema  koji se zbiva tokom milenijskih era u svojim  turbulentnim oblicima  kroničnih i akutnih ekonomskih kriza    Čim dođe do  naglih oscilacija, odnosno,do poremećaja između načina društvene proizvodnje i njene razmjene – pojavljuju se veliki društveni potresi na svim njegovim razvojnim tokovima;  etičkim, moralnim, kulturoloških i ideološkim padova ili progresa. Odnosno, do revolucija  u svim njihovim oblicima:  progresim ili regresivnih tokova.
Što i nije ništa drugo do one povijesne spirale koja se odvija u svom vječnom kružnom toku – zasnovanom na klasnom kanonu društvenih podjela na malobrojne posjednike svih sredstava ekonomske proizvodnje i prirodnih dobara.  Te  na ne posjedne  većine ,koje tek što raspolažu golom radnom snagom.
  Prva jedna takva pojava tektonskih razmjera , nama poznata iz pisane povijesti, klijala je stoljećima prije no što će izbiti na vlastitu površinu.  Bilo je to opće rasulo klasično grčog robovlasništva.
  Zašto? 
Sredstva ekonomske proizvodnje, ma koliko primitivna, stoljećima su ipak postajala sve usavršenija. Kad su napokon dostigla  onaj konkurentni i jeftinijim oblik ekonomske proizvodnje od dotadašnjeg uzdržavanja  doživotnog Roba – što je uslijedilo tome ?, ako ne jedna m o r a l n a revolucija ranog kršćanstva  o svim ljudima međusobno jednakim!
Jeli to bio progres ili regres , zasigurno je samo da to pitanje neće riješiti neki naši budući Mudraci. Vremena koja su slijedila pojavu ranog Kršćanstva, tisuću ljetni feudalizam, kao i njegov nasljednik Kapitalizam -kojeg  prvi smjenjuje ratom za neovisnost SAD Amerike , te ga predaje Francuskoj građanskoj revoluciji, koja će ga dalje „unapređivati“ u međusobno masovno sjeciglavo društvo, i koje se upravo penje u svoju današnju međunarodnu špicu.  Na to će pitanje  možda odgovoriti budući razvoj odnosa između daljnje usklađivanja, ili pak njegovog  daljnjeg remećenja  načina društvene  ekonomske proizvodnje u odnosu sa njenom socijalom razmjenom, ako je uopće bude….?!   

Nema komentara:

Objavi komentar