ZEMLJA NA PREKRETNICI

SPECIJALCI BLOKIRALI PODGORICU U STRAHU OD PROSVJEDA Donosi se zakon koji će konačno potisnuti velikosrpski identitet iz crnogorskog nacionalnog bića



REUTERS

Crna Gora




U crnogorskoj Skupštini započela je rasprava o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, koju zapravo možemo nazvati zadnjim činom utvrđivanja crnogorske nacije i državnosti, pa i na neki način konačnog potiskivanja (veliko)srpskog identiteta iz crnogorskog nacionalnog bića. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori (crnogorsko-primorska mitropolija SPC koju vodu mitropolit Amfilohije Radović) taj zakon smatra napadom na sebe, svoj položaj i ulogu u Crnoj Gori.
Ukratko, tim bi zakonom SPC morala vratiti dobar dio svoje imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je trenutno nepriznata od ostalih pravoslavnih Crkava. Srbija se također uključila u cijelu priču, provučićevski mediji dižu uzbunu i pale atmosferu pišući o "zakonu kojim se legalizira otimačina srpske imovine" te otvoreno pozivaju ljude da sa "svijećama i ikonama" izađu na ulice Podgorice te se suprotstave zakonu koji u Skupštini ima dio ruku. Govore o tome da je Podgorica pod blokadom, ali činjenica jest da je policija zabranila prosvjede proruskog i prosrpskog oporbenog Demokratskog fronta, na što je pozvao njen čelnik, inače četnički vojvoda Andrija Mandić, koji je osuđen zbog sudjelovanja u pokušaju puča tijekom izbora 2016. godine.
- Očekujemo i pozivamo one koji su se zakleli da će braniti Crkvu, da u trenutku kad se bude glasalo o ovom zakonu, izađu i zapriječe ulice - kazao je Mandić sa Skupštinske govornice.
- Izađite na ulicu, blokirajte cijelu Crnu Goru - pozvao je Mandić, koji se inače zalaže za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom.
Rekao je i da za sve što radi "ima blagoslov patrijarha SPC-a Irineja".
- On nam je vrlo jasno kazao da podržava i blagoslivlja borbu vjernog naroda ne samo u Skupštini, nego na svakom mjestu - poručio je Mandić i zaprijetio zastupnicima i ministrima iz vladajuće koalicije da "ako zakon bude usvojen u mjestima u kojima žive, očekuje progon građana".