nedjelja, 8. prosinca 2019.

SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI


SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Gradovi ukletog neimara posvećeni Bogdanu Bogdanoviću: ARHITEKT KOJI JE NOĆU ZBRAJAO, ODUZIMAO, RAZMIŠLJAO

 | Autor: Vanesa BEGIĆ
Aljoša Pužar, Ivan Ristić, Latinka Perović, Leonida Kovač i Idis Turato (Sanjam knjige/Manuel Angelini)

O Bogdanoviću su govorili Latinka Perović, Leonida Kovač, Ivan Ristić i Idis Turato uz moderatora Aljošu Pužara
"Gradovi ukletog neimara" bio je naziv zanimljivog okruglog stola gdje su o Bogdanu Bogdanoviću, na temelju njegove intelektualne i kreativne baštine te skulptura i knjiga govorili Latinka Perović, Leonida Kovač, Ivan Ristić i Idis Turato uz moderatora Aljošu Pužara.
Ikona
Kako je naveo Pužar, Ristić je kustos Leopoldova muzeja u Beču, a radio je upravo na izložbi o Bogdanoviću kao ukletom neimaru.
Latinka Perović posebno se zahvalila pulskom sajmu što su odlučili posvetiti jedan od svojih programa Bogdanoviću, ikoni jedne scene, profesoru, arhitektu, povjesničaru arhitekture koji ima više od tisuću crteža u Beču, a koji je i neotkriven kao pisac. Osamdesetih i devedesetih godina bio je najtraženiji kao sugovornik.
- On je rođen 1922. godine u Beogradu, a njegova porodica bila je više od stotinu godina u Beogradu. On spada među one autore srpske kulture koji nadilaze granice, njegova su djela valorizirana i u Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Državama. Sam je Bogdanović nerijetko govorio da u sebi razlikuje dimenzije dnevnog i noćnog čovjeka, koji noću zbraja, oduzima i razmišlja. Bio je i gradonačelnik Beograda četiri godine, i nikada se nije oholo odnosio prema tim mogućnostima. Zbog sukoba s Miloševićem napustio je Beograd i otišao put Beča gdje je poslije i preminuo. Njegov spomenik koji se nalazi u Jasenovcu je u biti spomenik pomirenja, on je bio dubinski čovjek koji je slutio stranputicu, kazala je Perović.
Ivan Ristić prisjetio se kako se upoznao s djelom tog iznimnog čovjeka i umjetnika, "upoznao sam ga kroz rad. Njegova je ostavština iznimno bogata i vrijedna, toliko je toga napravio i riječ je sve od reda o vrijednim djelima".
Leonida Kovač rekla je da je to osoba, stvaratelj i mislilac kojeg je posebno cijenila u svojim formativnim godinama, te kada je kao vrlo mlada upoznala njegovo stvaralaštvo.
Miriti nepomirljivo
- Kada ste arhitekt, niste prepametan, mirite nepomirljive stvari, to činim već 30 godina, a i tata i nono su bili arhitekti, kazao je Idis Turato govoreći o važnosti ovoga umjetnika te o uporabi ornamenta, kiču općenito, te o talijanskim arhitektima Andrei Branziju i Adolfu Nataliniju, ističući da u arhitekturi postoje dvije stvari: infrastruktura i spomenik.
Ivan Ristić naveo je i da je u Beču kod svog spomenika Bogdanović sreo jedno dijete koje mu je reklo da je začeto kod njegovog spomenika u Mostaru.

Nema komentara:

Objavi komentar