utorak, 13. lipnja 2017.

JEZICI I NACIONALIZAM "NAŠE JUGOSLAVIJE"


DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIK
U
U proteklih godinu dana su u Podgorici (nekadašnjem Titogradu), Splitu, Beogradu i Sarajevu održane konferencije na kojima je, kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka, javno tematizovano pitanje postojanja četiri „politička“ jezika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. „Uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a preskriptivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o 'pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu' i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traju.“, navodi se u obrazloženju. Projekat je zaokružen donošenjem dokumenta pod nazivom DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU, a cilj je jednostavan – prevazilaženje nepotrebnih poteškoća u raznim segmentima društva, naročito u školama.
Nazivati jezik ZAJEDNIČKIM već ima svoju potvrdu u praksi i nije ga potrebno posebno priznavati. DEKLARACIJA, bez dvoumljenja, nudi adekvatnu alternativu totalnoj jezičkoj konfuziji koja nas prati još od početka 90-ih, ona nije nametanje, već, naprotiv, dobrodošlo rješenje. Pri tome je najmanje važno kako se taj (ZAJEDNIČKI) jezik zove.
Apsolutno svjesni činjenice da se ovim želi pokrenuti proces normalizacije odnosa među narodima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, a jedan od sastavnih i neizostavnih dijelova tog procesa svakako jeste jezik, mi, članovi Udruženja „Naša Jugoslavija“, Saveza Jugoslovena, Zajednice Jugoslovena u Njemačkoj, podržavamo ovu inicijativu, pridružujemo se potpisnicima i pozivamo Vas da učinite isto.
Kompletan tekst DEKLARACIJE i mogućnost učešća u njenom potpisivanju možete pronaći na stranici
*********************************************************************************************************************

KOMENTAR OVOG BLOGA 

Niti razigrana djeca ne grade svoje kuće od karata zbrda-zdola,  kao što to čine naše plačljive intelektualne svite za svojim prokockanim privilegijama "Naše Jugoslavije"
I napokon, koje to Jugoslavije?
Prve: bijelog ili Druge: crvenog terora ?
Staljinističke ili Treće svjetske- samo upravljačke streljane nikad pokorenih proizvođačkih  đavolčića i njihovih šest stotina divova navabijeni u Sibirsko živo blato na čelu njihove  svijetle ličnosti Svetozara Markovića, tog jedinog doslijednika znanstveno revolucionarnog socijalizma, kojeg je ikada porodilo balkansko podneblje!   

Mislite li, pri tome, na  Golo otočni zvjerinjak ili na Brionski harem posljednjih feudalnih lešinara Trečeg Svijeta?
Ili pak na onu Jugoslaviju, koja je za kapitalističke škude rasprodala grčki pokret markosovih partizana, njihovu djecu, majke i ranjene borce, koji su se tu nadali svom sigurnom "socijalističkom" skloništu, ( alas,majka im jadnih), sve  dok je Grčkom harao Britansko kolonijalni imperator.
Pa, niste li, valjda, išli tako daleko da se pridružite Lenjinističkoj Prvoj Fazi naj večih pokolja čovječanstva uopće- blagoslovljenim Brest- Litoskim i Ribentropp- Molotovim krštanjem tog najvećeg društvenog rikverca kojim će se devetnaeststoljetni ideali Socijalističke revolucije vratiti za stoljeća, u kojima vas jedino svrbe jezici i nacionalizmi. Dok,  Vi, Mi, i naša djeca   gnječimo do nosa današnje zasluženo feudalno blato! 

Severino Majkus

Nema komentara:

Objavi komentar