nedjelja, 15. listopada 2017.

ESKALACIJA KLASNOG BJESNILA


BLISKI ISTOK NA RUBU NOVE RATNE EKSPLOZIJE Granični prijelazi zatvoreni, trupe se gomilaju, sukobljene strane dale si 24h da stvari riješe pregovorima

    AUTOR: 
    • Hina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 15.10.2017. u 15:16


Thare Al Sudan / Profimedia / Abacca / Alamy / Reuters

S lijevna na desno: pešmerga, tenk iračke vojske i irački vojnik




Bagdad i irački Kurdistan u nedjelju su dogovorili dodatna 24 sata za rješavanje krize dijalogom i izbjegavanje oružanog sukoba, javljaju agencije i podsjećaju da su se trupe obiju strana nagomilale u naftom bogatoj pokrajini Kirkuk.
Irački predsjednik Fuad Masum, koji je i sam Kurd, započeo je sastanak s predsjednikom autonomnog Kurdistana Masudom Barzanijem, a prisutni su i visoki dužnosnici Patriotske unije Kurdistana (PUK), stranke predsjednika Masuma. Sastanak se odvija u Dukanu, u pokrajini Sulejmanija, uporištu PUK-a.
PUK je veliki suparnik Barzanijeve Kurdske demokratske stranke (KDP). Kurdski borci pešmerge podijeljeni su između te dvije stranke.
Kako javlja Reuters, na razgovorima o eskalaciji krize između kurdskih vlasti i iračke vlade nakon kurdskog referenduma o neovisnosti, pojavio se i iranski generalQasem Solejmani, zapovjednik stranih operacija iranske elitne Revolucionarne garde koja pruža obuku i oružje iračkim paravojnim skupinama koje podržavaju pro-šijitsku vladu u Bagdadu.
Iranska novinska agencija Tasnik objavila je u nedjelju da je Iran zatvorio granični prijelaz prema sjevernom Iraku kao odgovor na referendum o kurdskoj neovisnosti.

Kurdski čelnici odbili zahtjev Bagdada za poništenjem referenduma o neovisnosti
Vodstvo iračkih Kurda odbilo je u nedjelju zahtjev iračke vlade za poništenjem rezultata referenduma o neovisnosti kao preduvjeta za pregovore o rješavanju spora.
Kurdski čelnici koji su se sastali s iračkim predsjednikom Fuadom Masumom u kurdskom gradu Dokan, ponovo su ponudili "mirno rješavanje" krize s Bagdadom, poručio je na Twitteru Hermin Hawrami, pomoćnik predsjednika regionalne vlade Kurdistana Masouda Barzanija. Na sastanku je bila prisutna i Hero Talabani, supruga Jalala Talabanija, kurdskog vođe koji je preminuo početkom mjeseca.
Kurdi su odbacili "vojne prijetnje" iračkih snaga upućenih kurdskim borcima pešmergama, poručivši da će u slučaju napada braniti kurdsko područje.

Nema komentara:

Objavi komentar