petak, 27. listopada 2017.

POBJETNICI I GUBITNICI ( RECOMMENDED)

POBJEDNICI I GUBITNICI

AKO TO DOSAD NEKOME NIJE BILO JASNO, SADA JE DEFINITIVNO Ova je Vlada sve karte stavila na Agrokor, a sve ostalo su nijanse

    AUTOR: 
  •  OBJAVLJENO: 
  • 26.10.2017. u 16:39



Hanza Media




Bilo ono istražno ili isprazno, saborsko povjerenstvo o Agrokoru nije nešto što će se moći, kako je to zamislila tehnokratska Vlada Andreja Plenkovića, a premijer to javno obznanio, tek tako ugasiti, po sili nekog nedomišljenog zakona. Nije baš da očekujemo kako bi ovo političarsko tijelo moglo tijekom svoga eventualnog djelovanja iznjedriti kakvu veliku, nepoznatu, pročišćujuću istinu: takve stvari, dobro znamo, ionako ne nastaju u skromnim saborskim razmjenama između, na primjer,Gordana Marasa i Nikole Grmoje. Pa i iskustvo nas uči - desetak takvih povjerenstava već je osnovano i ugašeno - da na njihovim zasjedanjima nema ni pravih razotkrivanja ni bilo kakve katarze. Istražna povjerenstva, budimo realni, to su ustvari saborske sjednice, samo zgurane u manje prostorije, s više kamera i mikrofona i s manje zastupnika, koji zato mogu bitno dulje neometano govoriti.
Zbog toga, ako HDZ nastavi forsirati gašenje saborskog povjerenstva o Agrokoru, u trenutku kad bude i službeno pokrenuta istraga protiv Ivice Todorića i svih suoptuženih, Plenkovićeva stranka i Vlada na taj će način samo raspaliti, razigrati, pospješiti rad tog formalnog ili, ako ga ukinu, neformalnog organa. Pitanje postojanja istražnog povjerenstva o Agrokoru ionako je u ovim uvjetima prvenstveno pitanje je li se HDZ ili nije spreman suočiti sa svim političkim implikacijama predstojećeg procesa "Agrokor" i dočekuju li i današnje i sve bivše postave HDZ-a ovu istragu opušteno i rasterećeno ili ipak s nekom ometajućom zebnjom.
Naime, intenzitet HDZ-ova inzistiranja na tome da se spriječi bilo kakva saborska istraga o mogućoj političkoj uvjetovanosti i višegodišnjoj, višedesetljetnoj odgovornosti za nastanak balona Agrokorovih dubioza, ta upornost premijera Plenkovića, njegova glavozborca Gordana Jandrokovića, zatim Branka Bačića i drugih, sve to njihovo titranje ne otkriva pred nama smireno društvo koje se unaprijed javlja samo zato što se žele slijepo pridržavati nekog rigidnog propisa, nego mnogo više od toga nervoznu ekipu koja se silno žuri osigurati da im se nešto naopako ne dogodi.
Međutim, bilo na kraju "ispraznog povjerenstva" ili ga ipak ne bilo, ni Plenković, ni Vlada, ni Martina Dalić, ni Zdravko Marić, ni bivši HDZ-ovi premijeri i ministri, kao ni mnogi SDP-ovi, neće moći izbjeći da se, brže nego što danas mogu i zamisliti, istraga protiv Todorića i Agrokorovih upravnih struktura prelije u političke, odnosno političarske vode.
Bit će, i već jest, na sceni mnogo zainteresiranih da do toga što prije dođe.
Ono što bi se kao svojevrsna protuhadezeovska koalicija moglo formirati nakon što u Saboru, voljom HDZ-a i satelita, bude ukinuto istražno povjerenstvo o Agrokoru, e to bi moglo biti i snažnije i razornije i uspješnije od samog povjerenstva.
Ugasi li se, naime, nasilnom radnjom većine, taj jedan mogući kanal ispitivanja, iznošenja, deklasificiranja, otvorit će se, kao što smo već toliko puta vidjeli, neke druge platforme, u medijima, u protestnim strankama, javnim inicijativama.
Plenković, ni uz sav trud, ni uz svu dodatnu intelektualnu potporu iskusnijih pokrovitelja poput Vladimira Šeksa, ne može sebi i svojoj Vladi osigurati da Agrokor ostane ili, bolje reći, postane samo pravosudno i gospodarsko pitanje.
Agrokor je, to je tako jasno, prvorazredno političko pitanje. Još više od toga, to je prvo i jedino pitanje za ovu Vladu HDZ-a i HNS-a. Uzalud pokušaji da se prikažu i neki drugi fokusi Vlade, poput, tobože, reforme obrazovanja, gradnje Pelješkog mosta ili, sad po novome, čak i novoga, nadrealnog izbornog zakonodavstva koje bi išlo za učvršćivanjem dvostranačja u državi. Ništa od svega toga: sve je karte ova Vlada stavila na Agrokor i prema tome će joj se najviše suditi, a sve su ostalo nijanse.
Toga su svjesni i svi koji ne žele političko dobro Plenkoviću: oni se sada, možda i nehotice, povezuju u potencijalno snažan, neformalni savez. Bernardićev SDP s Mostom je već na prilično usklađenim pozicijama, a riječ je o dvjema i dalje najsnažnijim opozicijskim snagama u zemlji.
No oni, što se jučer pokazalo, a nije nebitno, mogu računati na još jednu, doduše pasivnu potpornu snagu, a to je snaga utjecaja pozicije predsjednice Republike.Kolinda Grabar-Kitarović i dosad se u više navrata stavljala u pasivno oporbeni položaj u odnosu na Plenkovića i njegovu Vladu. Jučer je tu u Dubrovniku učinila još jednom: zapravo se zauzela protiv ukidanja saborskoga istražnog povjerenstva o Agrokoru i poručila da valja istražiti i ono što neće biti obuhvaćeno istragom. Ako treba, sugerirala je predsjednica, može se i mijenjati zakon koji predviđa prestanak rada povjerenstva prilikom pokretanja istrage.
Plenkovićev krug u ovom je trenutku jedini koji inzistira na ukidanju povjerenstva. To predstavlja vrlo riskantno političko izlaganje.

Nema komentara:

Objavi komentar