utorak, 26. studenoga 2013.

PAPINE FRUSTRACIJE

(Reuters)

Papa protiv tiranije tržišta

Objavljeno: 26.11.2013 | 14:12Zadnja izmjena: 26.11.2013 | 14:120 komentara
Papa Franjo pozvao je u dosad najvažnijem dokumentu svoga pontifikata na obnovu Katoličke crkve i osudio nesputani kapitalizam kao novu tiraniju, pozvavši svjetske čelnike da se bore protiv siromaštva i sve veće nejednakosti u svijetu. Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju Evangelii Gaudium (Radost Evanđelja) na 84 stranice, koju strane agencije nazivaju službenom platformom njegova papinstva, kojom je nadogradio svoja stajališta izrečena u propovijedima i izjavama otkako je u ožujku postao prvi Papa iz Južne Amerike.
U ekshortaciji, svojevrsnom poticaju i smjernicama za djelovanje biskupa diljem svijeta, Franjo je otišao korak dalje od dosadašnjih svojih kritika globalnog ekonomskog sustava, osudivši "idolatriju novca" i pozvavši političare da hitno zajamče svim građanima "dostojanstveni posao, obrazovanje i zdravstvenu skrb".
Poručio je i da se obnova Crkve ne može odgađati te da Vatikan i njegova 'ukopana' hijerarhija "moraju čuti poziv za pastoralnim obraćenjem". "Više volim Crkvu koja je puna modrica, koja je bolna i prljava jer to znači da je bila na ulicama, od Crkve koja je nezdrava od ograničenja i brige za vlastitu sigurnost", poručio je Papa. (Hina)
                                   
                                                    ********************************************************
 Neuvjerljivi komiicar, koji dize glas protiv tiranije trzista, zaobilazeci njegovu svetost socijalnih podjela.na proizvodjace i parazite.
Jer, da je sebi barem dao sasiti  ono prteno ruho svog predhodnog imenjaka, bio bi, barem za naivan svijet,nesto uvjerljiviji.

Nema komentara:

Objavi komentar