subota, 11. siječnja 2014.

CRNO STANJE NA BURZI RADA



ALARMANTNE BROJKE Čak 370.381 nezaposlenih, u 10 dana bez posla ostalo čak 6.000 ljudi

  • Danijel Soldo / CROPIX
Objavljeno: prije 53 min
Ta je brojka zabilježena i u siječnju prošle godine, ali ovoga puta ta brojka raste iz minute u minutu
Situacija po pitanju nezaposlenosti u Hrvatskoj sve je gora. Iz dana u dan ta brojka raste, a od danas je na Zavodu za zapošljavanje 370. 381 osoba. Ta je brojka zabilježena i u siječnju prošle godine, ali ovoga puta, nažalost, ta brojka raste iz minute u minutu. Ako se ovaj trend nastavi uskoro bi mogli doseći rekord iz 2001. godine kada je na burzi bilo čak 400. 000 građana.
Posebno je alarmantna brzina kojom na burzu pristižu novi članovi. Tako smo posljednji dan stare godine na Zavodu imali 364.000 nezaposleni, a samo 10 dana kasnije čak ih je 6.000 više.
Podsjetimo, nezaposlenost je bila na vrhuncu 2001. godine kada je na burzi bilo180.425 nezaposlenih muškaraca i 241.716 nezaposlenih žena, ukupno 395.141 nezaposlenih.
Najmanje nezaposlenih u posljednjem desetljeću bilo je 2008. godine kada je bez posla bilo 240.455 ljudi.

                    ************* *******************************
Komentar ovog  bloga

U jednoj malenoj Hrvatskoj, cije ukupno stnovnistvo broji koliko i jedan prosjecan kineski grad  od 4,5    milijuna stanovnika, od kojih otpada  oko 250.000 na njenu birokraciju, gdje gotovo svako vece naselje cini vlastito birokratsko gnjezdo Opcine, gdje su policijske snage u odnosu prema broju stanovnistava  najbrojnije u EU , gdje je  njena polovina radne snage izgubila sve izglede da se zaposli , i gdje krupni kapital uspjesno popunjava sve te socijalne naopacine,ostavljajuci svakog dana  novih 600 ljuskih dusa bez posla i u proporcionalnom rastu sa brojem novih milijunera; To ju svrstava  u vodeca svjetska drustva po vlastitoj dekadantnoj malignosti, ciji je globani broj onih koji nemaju pravo na vlastitu egzistenciju vec davno premasio  ukupno stanovnistvo jednog kontinenta poput Australije, i gotovo da se siri na kvadrat cjelokupnom Planetom.
I to je to, sto se tice jednog drutvenog sustava koji je zasnovan na vladavini jaceg nad slabijim bicem. Sve se u njemu odvija u najboljem skladu, po vlastitim pisanim  kanonima  te klasne  hobotnice, koja guta cjelokupnu ljudsku vrstu, ukljucujuci i sebe samu.

Pitanja se medjutim namecu u svojoj akutnoj naravi, uzastopno i svakodnevno, vec drugo stoljece : zar je covjecanstvo posve izgubilo  razvojne smjernice prema svojoj buducnosti do  mjere da  mu poremeti kompas nad  vlastitim geopolitickim i kulturoloskim razvojem  satkanim  milenijma na svome civilizacijskom putu do samog praga, gdje ce se konacno transformirati iz animalnog  u dostojno ljudsko bice ?
Jer, u toj gabuli,on, kao takav, kao da nije ni prisutan vise.
Dali ga je upravo jedan sumanuti tehnoloski razvoj trebao dovesti u stanje, odnosno prekinuti onu njegovu dijalekticku pupcanu vrpcu STVARAOCA, bacajuci ga uz  proizvodni lanac kao PREDMET koji ce na njemu tek sortirati  druge predmete, poput njega samog, te u kojima on vise nema nikakvog stvaralackog udjela ?
Kao predmet, kao roba za razmjenu, zakinut od svoje stvaralacke naravi, on , COVJEK, ne samo da  gubi sva prava  raspolaganja  tim proizvodima, vec i postaje kulturoloski balast jednom tehnoloskom drustvu, koje  smatra zadovoljavajucim  parazitsko-vegetativnu opstojnost  posve dostatnu sebi samome.

 Jedna novo  krizana vegetatacijska vrsta DVONOZNOG KUPUSA.   

Nema komentara:

Objavi komentar