ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

PRAVO LICE DRUSTVENIH PREVRTLJIVACA

AFERA POKORA

FINANCIJSKI INŽENJERING BISKUPA PULJIĆA Ulagao u nekretnine, radio, polikliniku...

  • Želimir Puljić
Autor: Goran Penić
Objavljeno: prije 2 h i 8 min
 
   
Biskup Puljić je preko biskupije uzeo kredit u iznosu od 16 milijuna eura, zbog čega je Biskupija založila samostan Sv. Klare
Dubrovačka biskupija osnivač je desetak tvrtki preko kojih se godinama okreću milijuni, a neki od tih poslovnih subjekata usko su povezani i s Midia Grupom, švicarskom firmom koja je najpoznatija po izgradnji kontroverzne javne garaže na Ilijinoj glavici.
Osim toga, piše lokalni portal Dubrovački dnevnik,dvije su tvrtke otišle u stečaj s temeljnim kapitalom od 20 milijuna kuna pa se postavlja pitanje zašto su tvrtke ugašene i gdje je nestao novac.
Javnosti je do nedavno bilo poznato tek da Dubrovačka biskupija u svom vlasništvu ima tvrtku Benfortuna d.o.o., koja je registrirana za najam vlastitih nekretnina, ali je malo poznato da je za mandata Želimira Puljića, tadašnjeg dubrovačkog biskupa, a sadašnjeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, osnovano još nekoliko tvrtki čije je poslovanje poprilično zanimljivo.
Osim Benfortune, Biskupija je osnovala i tvrtke Pokora d.o.o., Biozon d.o.o., Biozon Media Vita d.o.o., Polikliniku Vita Med, Imprimis Adriju d.o.o. za građenje, Otok d.o.o., Visia Centrum za kino distribuciju, a povezana je i s konzulatantskim tvrtkama Imprimis Investments te Orandum savjetovanje d.o.o. U većini tvrtki predsjednik ili član uprave je Tihomir Oreč, bivši načelnik Odjela kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske, a danas glavni poslovni operativac Biskupije.
Posebno je zanimljiva tvrtka Pokora koja se bavi radijskom djelatnošću, a nastala je upravo u vrijeme početka izgradnje javne garaže Midia Grupe. Pokora je osnivač nekoliko drugih tvrtki, a jedna od tih firmi je i Biozon, osnovana 31. svibnja 2005. Tvrtka se bavi nizom poslova, među ostalim, prometom nekretninama, građenjem, konzaltingom... U toj je tvrtki predsjednik Nadzornog odbora bio varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković, javnosti poznat po aferi “Spice”, odnosno novčanim transakcijama koje je obavljao za Podravku i povezana društva. Jedan od članova NO-a je i crkvi blizak fizičar Davor Pavuna. Tvrtki je 9. lipnja 2009. povećan temeljni kapital s 20 tisuća na čak 19,2 milijuna kuna, a upravo je početkom te 2009. otvorena javna garaža u Dubrovniku, a Dubravka Šuica izgubila je gradonačelničko mjesto. Unatoč velikom iznosu temeljnog kapitala, 4. studenog 2011. otvara se ubrzani stečajni postupak koji završava 6. prosinca 2012., a gasi se i tvrtka Biozon Media Vita.
Postoji nekoliko poveznica između biskupijskih tvrtki i Midia Grupe. Naime, 2007. godine tadašnji biskup Puljić preko Dubrovačke biskupije uzeo je kredit u iznosu od 16 milijuna eura upravo od te tvrtke, a zbog toga je Biskupija založila vrijedan prostor samostana Svete Klare unutar zidina. Nekoliko dana prije sklapanja ugovora o zajmu, Dubrovačka biskupija je Midia Investmentsu (tvrtki kćeri Midia Grupe) blagoslovila iznimno unosne graditeljske poslove, omogućivši joj gradnju na oko 2,5 milijuna kvadrata svog zemljišta u Slanom, Zatonu, Goveđarima na Mljetu i Brašini u Župi dubrovačkoj. Uz to, dala joj je u zakup i troetažnu kuću u povijesnoj jezgri na rok od 125 godina, a Puljić nikada javnosti nije otkrio jesu li od njih podigli klasični kredit ili je bila riječ o prebijanju dugova.
Druga poveznica su i ljudi koji sjede u upravnim i nadzornim odborima biskupijskih tvrtki i Midia Grupe, ali i Privredne banke Zagreb. Naime, PBZ je odobrio kredit za izgradnju garaže, projekt tada procijenjen na 17 milijuna eura, bez ikakve garancije Grada Dubrovnika o vraćanju kredita. A od 2008. do kraja 2012. šef Odjela za financije PBZ-a bio je Mislav Munivrana, čovjek koji je zajedno s direktorom Midia Grupe, Petrom Thurom, sjedio u tvrtkama Biozon i Bizon Media Vita.
Afera s gradnjom garaže, podsjetimo, otvorila se nakon što je javnost doznala da je tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica s Midia Grupom potpisala ugovor u kojem se Grad Dubrovnik obvezao pokriti sve gubitke poslovanja, dok bi se dobici trebali dijeliti popola. Također, na ugovor između Midia Grupe i Šuice stalno su se dodavali aneksi, pa je i krajnja cijena narasla, kao i rokovi gradnje, a Šuica je ugovor proglasila tajnim, iako su ga mnogi proglasili štetnim. USKOK je istraživao poslove oko gradnje javne garaže, ali na kraju se ništa nije otkrilo, a garaža i dalje stvara gubitke i probleme gradskom proračunu.
Očita je i povezanost Dubrovačke biskupije s HDZ-om, jer osim bliskosti sa Šuicom, Želimir Puljić nikada nije krio prijateljstvo i s bivšim ministrom vanjskih poslova,Miomirom Žužulom, kojemu je pomogao kod otvaranja privatnog sveučilišta u Dubrovniku davši mu prostore u Dominikanskom samostanu. A Žužul je pak blizak s direktorom Midia Grupe Thurom, čiji je šef, Norman Turner u Hrvatsku došao poslovati preko nagovora svog prijatelja, irskog spin doktora PJ Mare koji je tih godina vodio razne PR kampanje za HDZ i tadašnjeg premijera Ivu Sanadera.Žužul i Thur znaju se još od osnutka Leadership Foruma, organizacije koju je osnovao upravo bivši šef diplomacije, a gdje je jedan od glavnih predstavnika bio sam Thur.
U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nisu htjeli komentirati slučaj već su nas uputili na Dubrovačku biskupiju. Želimir Puljić, kažu nam u HBK, nema namjeru komentirati ovu aferu, u medijima nazvanu “Pokora”. Sadašnji biskup dubrovački, Mate Uzinić, rekao nam je kako u ovom trenutku ne može komentirati slučaj jer mu nisu poznati svi podaci.
- Zamolio sam svoje službe da mi pripreme potrebne podatke, nakon čega ćemo se očitovati priopćenjem, kako o članku, tako i o nekim pitanjima koja iz njega proizlaze i na koja možemo odgovoriti - rekao je Uzinić.

Nema komentara:

Objavi komentar