ponedjeljak, 13. siječnja 2014.

HRVATSKI GENERALNI STRAJK

IZMJENE ZAKONA O RADU

POČETAK POBUNE Radnici danas glasuju o prvom generalnom štrajku u zemlji

Objavljeno: prije 4 h i 34 min
Glasanje će trajati dva tjedna, do 24. siječnja, a očekuje se odaziv pola milijuna članova
Prvi radni dan novoga tjedna započet će na pomalo neobičan način.
Stotine tisuća zaposlenih u Hrvatskoj na svojim će radnim mjestima dobiti glasački listić na kojem će morati zaokružiti za ili protiv na pitanje: “Jeste li za organiziranje generalnog štrajka, protiv izmjena Zakona o radu i protiv donošenja Zakona o povremenim poslovima?”
Trebao bi to biti uvod u opći štrajk, prvi u modernoj hrvatskoj povijesti, koji namjerava organizirati pet sindikalnih središnjica, kao i sindikati koji nisu dio ni jedne od njih. Radi se o ukupno oko 400.000 članova raznih sindikata. U sindikatima očekuju da će se izjašnjavanju pridružiti i zaposlenici koji nisu članovi ni jednog sindikata: svima njima, kažu nam sindikalci, bit će omogućeno izjašnjavanje, kao i sudjelovanje u štrajku.
Prema informacijama iz sindikalnih krugova, izjašnjavanje će se ipak provoditi dva tjedna, umjesto jednog, kako je prije bilo planirano, odnosno trajat će od 13. do 24. siječnja. Sindikalci su nezadovoljni najavljenim izmjenama radnoga zakonodavstva, a u očaj ih baca i niska razina socijalnog dijaloga. U tome imaju podršku i sindikata iz privatnog sektora, pa tako i Šime Oreškovića iz PPDIV-a, sindikata koji ima 22.000 članova u tvrtkama poput Agrokora i Podravke.


Ako se izglasa opći štrajk, pridružit će mu se i svi liječnici

Ako sindikalno članstvo u Hrvatskoj na ovotjednom referendumu izglasa opći štrajk, njemu će se pridružiti i hrvatski liječnici. No, odluku o prerastanju “bolničkog” u opći štrajk liječnici neće donijeti pojedinačnim izjašnjavanjem, već će o tome odlučiti njihova sindikalna tijela.
- Hrvatski liječnički sindikat će svoj stav o tome iznijeti kada dođe vrijeme. No, naše članstvo neće se neposredno izjašnjavati o općem štrajku, već će odluku o tome donijeti naši sindikalni povjerenici. Naš sindikat ima drukčiji ustroj koji se temelji na posrednom izjašnjavanju - kazao nam je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.
Drugim riječima, u bolnicama se ovaj tjedan, barem kad je riječ o liječnicima, neće provoditi izjašnjavanje o općem štrajku. No, to ne znači da Hrvatski liječnički sindikat ne podržava opći štrajk. Naprotiv, Babić kaže da je osobno sklon takvoj akciji, budući da se u Hrvatskoj, kako ocjenjuje, urušavaju radnička prava, a nova se radna mjesta ne otvaraju. Zbog svega toga, napominje Babić, štrajk se u konačnici isplati.
- Isplati se štrajkati jer je svijet rada u Hrvatskoj u velikoj defenzivi - poručuje Babić.
No, dok razmišljaju o općem štrajku, hrvatski liječnici najprije moraju staviti “točku na i” štrajku u koji su krenuli prošle godine i koji je završio Vladinim uvođenjem radne obveze, a koju je potom, na samom kraju 2013., srušio Ustavni sud. Odluku o tome što i kako dalje Hrvatski liječnički sindikat trebao bi donijeti na generalnoj skupštini koja će se održati u subotu. Dotad liječnici ostaju u stanju latentnog štrajka, odnosno štrajk formalno traje.
A. Milovan)


'Fakulteti, škole i vrtići sudjelovat će sa samo pola dana upozorenja'

Zaposlenici u odgoju, obrazovanju i znanosti sa svoja četiri sindikata vertikale - predškolskim, osmoškolskim, srednjoškolskim i sindikatom znanosti i visokog obrazovanja - pridružuju se referendumu, no otpočetka upozoravaju da je planirano vrijeme njegova trajanja - prekratko.
Smatraju, naime, da zaposlenicima u velikim sustavima, poput osmoškolskog sa 28 tisuća članova, pa i u srednjoškolskom, s oko 12 tisuća članova, ili u znanosti, s oko 9000 članova sindikata, treba više vremena da se upozna s razlozima za štrajk.
Nisu bili ni prezadovoljni s referendumskim pitanjem. Činilo im se preopćenito.
Na kraju su donijeli zanimljivu odluku: iako će njihovo referendumsko pitanje biti isto, u dodatnim materijalima predložit će članstvu da se opredijele za najviše poludnevni štrajk upozorenja.
- To ne znači da se mi izdvajamo. Bude li generalnog štrajka, mi ćemo ga podržati, ali najviše poludnevnim štrajkom upozorenja jer to smatramo optimalnim rješenjem - izjavio je Vladimir Milošević, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.
Jedan od razloga za takvu odluku jest što su prosvjetari, za razliku od ostalih, imali loših iskustava s neplaćanjem dana provedenih u štrajku.S druge strane, još se nisu dovoljno ‘zaželjeli’ novih, jačih sindikalnih akcija. Stoga bi se moglo dogoditi da, umjesto pola dana, prosvjeta i znanost odrade samo dva sata štrajka.
Time ne bi ispali štrajkolomci, a ujedno bi svojim članovima omogućili zaštitu i kratki predah - vjerojatno uz kavu u zbornici. ( M. Lilek)


'Naš sindikat ne pleše u ritmu koji udara HDZ, radnici su ljuti'

Umjesto pojedinačnih štrajkova u carini, policiji ili javnim poduzećima, kakvih smo se nagledali prošlih godina, gotovo svi zaposleni u Hrvatskoj uskoro bi mogli u opći štrajk, prvi takav vrste u posljednjih 20-ak godina. Odluku o tome donijet će članovi sindikata, ali i oni koji to nisu,i to na sindikalnom referendumu.
- Potpuno smo spremni za izjašnjavanje i ležerno idemo u to - rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, sindikalne središnjice koja okuplja 120.000 članova.
Dobar dio njih zaposlen je u javnim poduzećima i agencijama, poput HEP-a, Fine, Hrvatske pošte, HAC-a i HC-a, no puno ih je i u državnim službama - u carini, policiji, poreznoj upravi i pravosudnoj policiji, kao i u lokalnoj administraciji i komunalnim tvrtkama, među kojima je i Zagrebački holding. Ima ih i u privatnim tvrtkama, poput HT-a i Ericssona Nikole Tesle. Radi se o zaposlenima koji se osjećaju najviše pogođenima problemima s kolektivnim ugovorima, koji su i jedan od razloga stupanja u predstojeću sindikalnu referendumsko-štrajkašku akciju.
- Dobar dio kolektivnih ugovora ili je otkazan ili je pred otkazivanjem. Istodobno, najavljuje se outsourcing usluga. Sve to diže tenzije i ljudi su jako ljuti - ocjenio je Sever koji odlučno odbacuje tvrdnje da sindikati plešu u ritmu koji im udara HDZ.
- Nismo ni u čijoj funkciji, odgovaramo jedino svojim članovima - poručio je čelnik NHS-a.
O samom terminu održavanja generalnog štrajka, ako ga članovi sindikata izglasaju na referendumu, Sever nije htio govoriti. To će, kaže ovisiti o nizu stvari, među kojima je i ponašanje vlasti prema njima. Ipak, poručuje, sindikati su spremni: na zadnjem sastanku 8. siječnja sindikalni su čelnici ipak dogovorili posljednje detalje o akciji. ( A. Milovan)
              **********************************************************
Komentar ovog bloga


Ocito da se nocas snio u nekoliko glavica sindikalnih celnika ove  zemlje, koji, u svome trezvenom stanju ne poznaju njegovu narav, niti su u stanju da  procjene njegovu subjektivnu snagu, njegov cilj u konacnici, koji , braneci interes proizvodnih snaga, ujedno brani i predstavlja cjelokupni interes nacije ili zemlje. Napose njegov posljedicni znacaj  revolucionarnog  karaktera  kojeg sobom donosi jednoj ili vise udruzenih zemalja, sto bi ga pokrenule njihove proizvodjacke mase, ukljucujuci vlastite udarne armije rasute po burzama rada , njjihovu studentsku avangardu, umirovljenicku mudrost, policijske i vojne snage.

Nista manje od toga ne moze predstavljati pojam generalnog strajka  kvalitetne i kvantitetne motorne snage jednog civiliziranog drustva.

Gospodo Sindikalisti, nastavite svoje snove u toplim zimskim pidzamama i svoja svakodnevna mudrovanja u prugastim odjelima i punim stomacima.
Barem dotle dok stvaralacke  mase prozivljavaju svoj duboki mentalni i fizicki  dilirijum, u kojeg ste ga uvalili sluzeci onoj malobrojnoj parazitskoj kasti –  koja  ne podlijeze plemenitom  stvaralastvu, pa ne pozna ni onaj velicanstveni ljudski reason  d'etre .   

Nema komentara:

Objavi komentar