subota, 13. lipnja 2015.

IZ HRVTSKE DANAS BEZ KOMENTARA

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Cijeli Zapad će nas gledati s prezirom, kao ljudski talog

Objavljeno: prije 45 min
Dva sata prije početka utakmice mali zrakoplov gotovo u brišućem letu nadlijeće Poljud i bazene u blizini stadiona. Je li u pitanju ispipavanje terena, proba za meč kada će se vratiti s izvješenom prkosnom porukom na repu, s nekakvim “HNS pederi...” ili “Šukeru, Turčine...”? Ili će Torcida revolt prema Savezu zakvačiti za propelere dronova? Na terasi kafića ispod zapadne tribine naglas prevrćemo opcije, ali malotko je među nama zaista uvjeren da bi se moglo dogoditi nešto ružno ili opasno. Oko stadiona je, naime, više policije nego na prvim Pride povorkama, premda se igra meč iza zatvorenih vrata. Diverzantska akcija zahtijevala bi previše drskosti i gerilske vještine...
Uskoro će se pokazati da, kako bi pjesnik rekao, ima tog ovdje i suviše. Sabotaža je ovaj put odrađena odozdo, doslovce podzemnom akcijom koju isprva nismo niti registrirali. Koncentrirani na formacije momčadi, na zgusnutu, komprimiranu akciju na terenu, poništene golove, nedosuđena zaleđa i jedanaesterce, tek ćemo na poluvremenu shvatiti da nam se pred očima otvorila golema “rezbarija” na jugozapadnom dijelu travnjaka. Nakon početnog šoka slijedi zagledavanje, odmjeravanje, analiziranje... Je li to zaista kukasti križ? Nekoliko minuta kasnije skandal već vrišti s naslovnica Gazzette dello Sport.
Nakon utakmice glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak na press konferenciji odbacuje novinarske pozive da se razgovara o huliganskoj diverziji. “Sljedeće pitanje”, kaže on. Talijanski novinar, međutim, iznosi kratku kronologiju fašističkih ispada hrvatskih navijača i pita: “Jesu li odnosi vašeg Saveza i navijača ozbiljno narušeni?” “Mislim da iz priloženog to možete lako zaključiti”, odgovara mu Pacak.
Na odlasku sa stadiona slušam splitskog novinskog barda Zdravka Reića kako iskričavo analizira taj fenomen navijačkog ludila koje ne popušta. “To je kao incest, kao ludi otac koji siluje vlastitu kćer. Želiš naškoditi reprezentaciji zemlje koju voliš”, daje dijagnozu s kojom se lako složiti.
I bez forenzičkih dokaza i zaokružene policijske istrage ne treba čovjek ovdje biti Sherlock Holmes da bi na temelju indicija složio mozaik zbog kojega će nas sutra na Zapadu gledati s prezirom, kao ljudski talog. Torcida ili onaj njezin radikalniji dio ne odustaje od borbe s vrhuškom Hrvatskog nogometnog saveza ni nakon što su zapuhali neki topliji vjetrovi na potezu između Šukera i Brbića. Taj je rat u konačnici uperen protiv hegemonije Zdravka Mamića i završit će ili njegovim odlaskom, u što iskreno sumnjamo, ili ekskomunikacijom hrvatskog nogometa iz kruga civiliziranih zemalja i izbacivanjem reprezentacije s velikih natjecanja.
Približili smo se na centimetar takvom raspletu u trenutku kad je jedna generacija igrača dosegnula vrhunac moći i trebala bi odigrati veliki turnir na Euru u Francuskoj. Ako se u ovoj priči uopće nazire svjetlo na kraju tunela, onda ga prepoznajemo u podatku da nas do kraja kvalifikacija čekaju tri daleka gostovanja na kojima će HNS već pronaći način da zabrani ulazak vlasnicima hrvatskih putovnica, ali još uvijek ostaje jedno kritično domaćinstvo - utakmica s Bugarskom koja je, uzgred rečeno, dodijeljena Splitu, ali teško da će se u njemu odigrati.

Nema komentara:

Objavi komentar