srijeda, 10. lipnja 2015.

ZAPAH MEĐUGORSKOG DIMA ŠIRI SE GLOBUSOM

DNEVNI KOMENTAR

KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA Zašto je Papa uoči odluke o Međugorju opleo po 'vidjeocima'


AFP
Autor: Inoslav  Bešker
Objavljeno: prije 45 min
Papa Frane je opet, veoma ironično, govorio o vidjeocima preko kojih, navodno, Bogorodica šalje poruke, po narudžbi, u unaprijed obznanjeni dan i sat, bilo gdje se eventualni vidjelac zatekao. Doduše, Papa nije izustio riječ “Međugorje” (pape - držeći se kršćanskog načela da treba osuditi grijeh a ne grešnika - rijetko kada navode imena onih čije djelovanje žigošu, a jednako postupaju i ini katolički svećenici, barem oni koji drže do vjere).
Dovoljno je, međutim, bilo poviriti talijanske portale, počev od novinarski najvjerodostojnijih i najautoritativnijih, poput Corrierea della Sera ili Repubblice, pa vidjeti da su svi odmah u naslove stavili i Međugorje, jer je bilo više nego očito da je poglavar Katoličke crkve mislio baš na aktualnu fazu “međugorskog fenomena” (kako ga Katolička crkva naziva, pazeći da ne izusti termin “ukazanje” i tako makar indirektno ovjeri njegovu eventualnu vrhunaravnost).

Tako je bilo i prije 19 mjeseci, kada je Papa komentirao da Bogorodica nije šefica poštanskog ureda, pa da svaki dan šalje poruke, a tako je bilo i jučer, kada je poglavar Katoličke crkve ironizirao Bogorodičinu poruku naručenu popodne, u 16 sati.

Samo dva i pô dana ranije Papa je, u avionu koji ga je nosio iz Sarajeva nazad u Rim, najavio da će o načinu biskupskog postupanja s “međugorskim fenomenom” nadležna Kongregacija za kršćanski nauk raspravljati u posljednju srijedu ovog mjeseca, ne prejudicirajući njezino mišljenje. Vatikanski izvori su pretpostavili da će se Papa prikloniti stavu Kongregacije, kad ga ona ne samo raspravi, nego i donese. Možda su i reakcije na tu najavu “navukle” Papu da ipak izrazi svoje mišljenje - ali ne govoreći kao poglavar Katoličke crkve pred svjetskim novinarima vatikanistima, nego govoreći kao svećenik koji drži misu i koji u homiliji, onako kao usput, ilustrira stavove koje ne smatra u skladu s kršćanskim naukom i poslanjem.

Naravno da je Papa uvijek papa, osobito kad istupa javno, da je i njegova homilija u kapeli Doma sv. Marte također njegova kateheza, pa i kada tako jasno daje znati da je to njegov osobni stav, da ga ne nameće, da još kani čuti druge.

Uostalom, i na prošlom zasjedanju Biskupske sinode preferirao je otvorenu raspravu, makar se neka od njegovih gledišta našla u manjini - što se i dogodilo. Ali nije propustio podsjetiti da odlučuje on.

                         *************************************************
Komentar ovog bloga
Iznureni milenijiski Lisac, kojemu ponestaje hrana, prinuđen da izjeda samog sebe !

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar