subota, 18. lipnja 2016.

SVE O HRVATSKOM HOROVU - NIŠTA O KLASNOJ BEŠTIJI KOJA GA RAĐA

STRANI MEDIJI O PADU VLADE

'Vlada obnove je vlada kaosa, a HDZ je epicentar trajnog potresa'

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 18.06.2016. u 08:21
Zagreb, 090616.
Trg svetog Marka.
Na predlozenom dnevnom redu sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Izvjesce je o radu Vijeca za elektronicke medije i agencije za elektronicke medije za 2014. godinu te razgovor s kandidatima prijavljenima na natjecaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a.
Na fotografiji: Zlatko Hasanbegovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Njemački i austrijski mediji za krizu vlasti uglavnom optužuju HDZ te smatraju da je izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću zemlju gurnulo u još dublju krizu.
Dnevnik Frankfurter Rundschau piše da je “epicentar trajnog potresa u hrvatskoj politici i dalje stranka HDZ koja sebe opisuje kao ‘nacionalno-konzervativnu’”. “Nesrazmjer između neomiljenosti u narodu i želje za vlašću već je dulje odlika HDZ-a”, navodi se u članku.U tekstu se Tomislavu Karamarku predbacuje da je od samog početka Oreškoviću “otežavao život”. Između ostalog i ubacivanjem “desnog ekstremista” na mjesto ministra kulture. Frankfurter Rundschau Karamarka optužuje da je “nakon što su mnogi čelnici stranke završili u zatvoru”, HDZ postavio na noge šireći mržnju prema manjinama, i to naročito srpskoj. “On je pritom toliko polarizirao narod da je umjerena sredina društva praktički nestala,  zaključuje se.Süddeutsche Zeitung još je oštriji u analizi Hrvatske.
“Ono što je ostalo je predsjednik stranke optužen zbog korupcije, novonastala stranka koja nije ispunila svoje obećanje, jedan farmaceutski menadžer koji je upravo apsolvirao svoje kratko gostovanje u svojstvu premijera i zemlja koja je šest mjeseci bila vođena političarima koji su više bili zabavljeni sami sobom nego provođenjem važnih reformi, kaže se u članku pod naslovom “Kako je hrvatska Vlada pojela samu sebe”.
“Zemlja je podijeljena. HDZ je u kratkom razdoblju na vlasti zemlju usmjerio udesno. Glasnije od otvorenih svađa u Vladi posljednjih mjeseci su bili samo nacionalistički tonovi”, kaže se u članku, koji ističe neslavnu ulogu ministra kultureZlatka Hasanbegovića koji je zbog svojih revizionističkih stavova i umanjivanja zločina ustaškog režima postao “simbol nacionalističke politike”, zaključuje se. Austrijska novinska agencija APA zaključuje da se Hrvatska 25 godina nakon izlaska iz Jugoslavije, koje autor članka naziva “YUxit”, nalazi u dubokoj političkoj krizi.
“Budućnost zemlje je neizvjesna. Zemlja je jako podijeljena, a korijeni te podjele sežu u Drugi svjetski rat”, citira APA Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane. I dnevnik Wiener Zeitung Hrvatsku vidi “opasno blizu stečaja”.
“Pompozno najavljivane reforme su ostale po strani, što je najmlađu članicu Europske unije još više dovelo do ruba stečaja”, kaže se u dnevniku. (S.M.)

Nema komentara:

Objavi komentar