petak, 25. studenoga 2016.

HRVATSKA JUČER, DANAS.I SUTRA

'DAJ MI TISUĆU EURA PA ĆEŠ DOBITI DESET TISUĆA KUNA MANJU KAZNU' Uskok pokrenuo istragu protiv korumpiranog suca

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 25.11.2016. u 19:12



Sisak, 181109.
Ekocid u sredistu grada gdje su radnici gradske komunalne tvrtke Komunalac masakrirali stabla platana na trgu Ljudevita Posavskog. Strucnjaci Sumarskog fakulteta zgrozeni vandalizmom.
Na fotografiji srezane platane ispred suda u Sisku.
Foto: Miroslav Kis / CROPIX
Miroslav Kiš / HANZA MEDIA




Na temelju kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 59-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog navodna primanja mito.
Sumnja se da je okrivljenik, kao sudac Prekršajnog suda u Sisku, sa službom u Petrinji, u studenom 2016. zaprimio prekršajni predmet protiv okrivljenika zbog počinjenja dva prekršaja u prometu, za koje je propisana novčana kazna od 5000 do 15.000 kuna.
Od počinitelja prekršaja zatražio je da mu 25. studenoga 2016. u njegov ured donese 1000 eura kako zauzvrat u predmetu protiv njega ne bi poduzimao službene radnje sve do nastupa zastare prekršajnog progona, a da će u slučaju ako mu ne preda traženi iznos, protiv njega provesti prekršajni postupak i osuditi ga na novčanu kaznu u maksimalno zakonom određenom iznosu od 15.000 kuna.
Počinitelj prekršaja pristao je predati traženi iznos, a okrivljenik je uhićen prilikom primopredaje novca.


                               *************
ŽRTVA SE NE SJEĆA NIČEGA

VELIKI PROSVJED U HERCEGOVINI 'Naš Mile (17) je pretučen, a policija zataškava istinu jer su ga prebila djeca tajkuna. Tražimo ostavku šefa policije!'

    AUTOR: 
    • Hina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 25.11.2016. u 18:30



Provjereno/Nova TV



Više stotina građana okupilo se u petak na prosvjednome skupu u središtu Širokog Brijega u znak potpore obitelji tinejdžera Mile Solde koji je teško ozlijeđen pod nerazjašnjenim okolnostima prije mjesec i pol, a javnost sumnja da su ga pretukla djeca tajkuna te da policija prikriva cijeli slučaj

                                *********

MARKO BIOČINA

O, SDP, ZAŠTO SI SDP? Izbor novog predsjednika je nebitan, puno važnije pitanje jest što će ta stranka raditi, što će uopće biti...

    AUTOR: 
    • Marko Biočina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 25.11.2016. u 14:45


Boris Kovačev / HANZA MEDIA


Socijaldemokratska partija Hrvatske će u subotu dobiti novog predsjednika. Bit će to ili Ranko Ostojić ili – što je znatno izvjesnije – Davor Bernardić. Ipak, izborom novog čelnika bit će riješena tek jedna od više nepoznanica iz kompleksne jednadžbe budućnosti najveće oporbene stranke. Puno važnije pitanje od toga tko će voditi SDP jest što će ta stranka raditi, za što će se zalagati, što će uopće biti. A o tome se u kampanji moglo čuti vrlo malo. Predsjednički kandidati uglavnom su se nadmetali općenitim parolama i poznatim ideološkim konstatacijama, dok se prava borba za vlast umjesto na javnim sučeljavanjima vodila pozadinskim lobiranjima među članstvom. Ipak, takva jalova diskusija o osnovnom smjeru i sadržaju politike SDP-a, gdje je jedino koherentno usmjerenje stranke u svom radikalno lijevom programu ponudila jedna od marginalnih kandidatkinja, neće proći bez konzekvencija.
Izborom predsjednika bez jasne programske platforme SDP će nastaviti levitirati u vakuumu političkog voluntarizma gdje ga je usidrio bivši šef. Umjesto da provodi vlastitu definiranu agendu, stranka će i dalje vijugati između momentalnih interesnih impulsa svog čelnog čovjeka i svojevrsnog Pavlovljeva refleksa uvjetovanih reakcija na politiku HDZ-a, također naučenog u Milanovićevoj eri. Problem s tom strategijom jest da se HDZ u kratkom vremenu znatno promijenio od Karamarkovavremena. I ušao u SDP-ov nekadašnji prostor. Prvi sudar s novim poretkom Bernardić je već doživio. Tek desetak dana nakon što je u stranačkoj kampanji najavio kako će njegova prva mjera biti povećanje minimalne plaće, ministar financija Zdravko Marić započeo je razgovore sa socijalnim partnerima baš o tome. Pitanje se tako samo nameće. Uz ovakav HDZ, kakve politike mora zastupati SDP? I – što je još važnije: zašto?
Upitani o tome koje vrijednosti zastupa SDP većina članova te stranke gotovo papagajski će odrecitirati poznatu pjesmu: antifašizam, sekularizam, progresivnost, ekonomski intervencionizam... Ipak, upitani zašto zastupaju baš te vrijednosti, zaplest će se u mrežu kružnih definicija i dogmatskih tvrdnji, poput onih da je antifašizam civilizacijska stečevina ili kako je neoliberalni kapitalizam zlo. Novi čelnik zato će se - želi li išta promijeniti - prvo šekspirski morati zapitati: “O, SDP, zašto si SDP?”

Nema komentara:

Objavi komentar